r
Nosalty Logó

Diós-csokis könnyű tallér szilvamártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Szabó Richárd
Diós-csokis könnyű tallér szilvamártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tallérhoz

A mártáshoz

Összesen 1736 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tallérhoz

A mártáshoz

Összesen 5206 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tallérhoz

A mártáshoz

Összesen 168 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    27.1 g

Zsír

  • Összesen
    93.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1061.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    502 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    261 mg
  • Nátrium
    176 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    199 g
  • Cukor
    127 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    373.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    728 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    640 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    978 micro
  • β-crypt
    155 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    253 micro
Összesen 1736 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    81.3 g

Zsír

  • Összesen
    280.6 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    99 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3184.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    1507 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    338 mg
  • Foszfor
    782 mg
  • Nátrium
    527 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    597 g
  • Cukor
    380 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    1120.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2183 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    173 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    281 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    350 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1920 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    2934 micro
  • β-crypt
    466 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    759 micro
Összesen 5206 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    102.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    36 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 168 Kcal

Hozzávalók

A tallérhoz

A mártáshoz

Elkészítés

A tallérhoz

  1. Először készítünk egy redukciót (fűszerkivonatot). Vízben cukrot, szegfűszeget, egész fahéjat és citromnak a levágott héját tesszük fel forralni. Kb. 5 percet forraljuk, majd átszűrjük.
  2. Az átszűrt fűszerkivonatba feltesszük főni a közben magozott szilvát. Előtte meg lehet pucolni, de felesleges, mert ha a szilva teljesen puhára főtt, könnyedén le lehet húzni róla a héját. Leszűrjük ismét, és a kivonatot és a szilvát is kihűtjük.
  3. A tejet feltesszük főni, és reszelt narancshéjjal, cukorral, rumaromával ízesítjük.
  4. A kakaóport kikeverünk pici vízzel csomómentesre, és úgy adjuk hozzá a tejhez. Folyamatosan keverjük, ne kapjon le az alja. Ha már majdnem forr, visszavesszük a lángot. A darált diót szórjuk bele, majd utána apránként (közben habverővel kevergetve) beleszórjuk a búzadarát. Lassan kevergetve forraljuk. Ha már annyira megdagadtak a szemcsék, hogy bugyog, akkor hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét. Akkor jó, ha már az edényzet falától szinte elválik a massza, kivizezett tepsibe vagy formába öntjük, elsimítjuk egyenletesen. Ezt gyorsan kell csinálni, mert hamar megköt. Kihűtjük.
  5. A kihűlt, megpucolt szilvákat összeturmixoljuk, kis fűszerkivonattal fellazítjuk. Esetleg ha van egy kis mézünk otthon, akkor megízesíthetjük vele. Ezt a mártást lehet egyaránt hidegen, és melegen is adni a tallérokhoz.
  6. Ha kihűlt és megkötött a massza, akkor egyszerűen kifordítjuk a tepsiből (könnyedén ki kell jönnie), és pogácsaszaggatóval vagy bármilyen formával szaggatunk belőle. A mártással fogyasztjuk.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 414
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 28.

Ajánló

Ha esetleg diónk van dejó helyett, azt előre finomra darálhatjuk, a csokit felolvasztjuk vajjal, nem muszáj gőz felett.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Szabó Richárd 19 recept

Bármikor gyorsan elkészíthető, csak főzést igényel, ezerféle variációt lehet kihozni belőle. A római galuska alapján fejlesztettem tovább, ami csokoládé és dió nélkül készül, és kurkuma a fő fűszere.

Hozzávalók

A tallérhoz

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek