r
Nosalty Logó

Cukkinis-mogyorós fonott kenyér

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Cukkinis-mogyorós fonott kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 168 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2023 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 201 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    605.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    374 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 168 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    98.2 g

Zsír

  • Összesen
    57.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7267.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    685 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    507 mg
  • Foszfor
    1515 mg
  • Nátrium
    4482 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    291.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    487.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    174 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2956 micro
Összesen 2023 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    725.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    447 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 201 Kcal

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. A cukkinit megmossuk, és héjával együtt lereszeljük, majd konyhai papírtörlőn hagyjuk megszáradni. Félretesszük.
  2. Ezalatt a lisztet, szódabikarbónát és sót egy nagy tálban összekavarjuk. Hozzáadjuk a lenmagot, durvára darabolt mogyorót, összezúzott fokhagymát, majd a reszelt cukkinit.
  3. Meglocsoljuk olívaolajjal, hozzáadjuk a joghurtot, és az összes hozzávalót jól összedolgozzuk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis joghurtot, ha a tál alján még találunk lisztet.
  4. Kerek kenyérformára formázzuk a tésztát, és lisztezett felületre tesszük. Két egyenlő részre osztjuk, és lisztes kézzel két kb. 30 cm hosszú rudat sodrunk a tésztából. A két rudat egymás mellé fektetjük, a felső végeiket óvatosan összenyomjuk, majd a két rudat összefonjunk.
  5. A fonott kenyeret kiolajozott sütőpapírra tesszük, és egy kis liszttel megszórjuk a tetejét.
  6. Amíg 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, a kenyér megnő.
  7. A legjobb melegen tálalni, de 2-3 napig is friss marad.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1136
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A héten egyik délután, amikor hazaértem munka után, az egyik barátnőm hívott, hogy segítséget kérjen, milyen kenyeret süssön, ha most készül életében először nekifogni a kenyérsütésnek, és ráadásul csak alaphozzávalói vannak otthon. Kinyitottam a Sütemények és kenyérfélék c. könyvemet (eredeti címe: Eat Well Live Well - Beautiful Baking), amit még tavaly kaptam anyumtól karácsonyra, hogy megnézzem az ír szódakenyér receptjét, amikor lapozgatás közben magamnak is találtam egy receptet. Természetesen. Ez a zsírszegény, számos egészséges hozzávalóval - úgymint reszelt cukkinivel, pörkölt mogyoróval és lenmaggal - dúsított fonat a szódakenyér receptjén alapul. Nem is kíván túl nagy ügyességet a mutatós kenyér megformázása. Vastag szeletekre vágva, levesekhez vagy főfogásként tálalt salátákhoz adjuk.   Csak ajánlani tudom kipróbálásra ezt a különleges kenyeret, amely belül hihetetlenül puha a cukkinitől, és amely sütés közben csodálatos illattal lengi be az egész lakást. Merem állítani, hogy ez a legjobb és legfinomabb kenyér, amit eddig sütöttem.

Címlapról ajánljuk

További cikkek