r
Nosalty Logó

Csípős paradicsomos spagetti szalonnával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Dávid
Csípős paradicsomos spagetti szalonnával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 872 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 265 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.6 g

Zsír

  • Összesen
    39.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1643.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    83 mg
  • Kálcium
    262 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    460 mg
  • Nátrium
    733 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    311 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    427 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    14860 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 872 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    106.2 g

Zsír

  • Összesen
    156.8 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6573.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    333 mg
  • Kálcium
    1048 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    381 mg
  • Foszfor
    1839 mg
  • Nátrium
    2933 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    405.5 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    599.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    48 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1245 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    152 micro
  • β-karotin
    1710 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    59440 micro
  • Lut-zea
    372 micro
Összesen 3487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    499.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    223 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4515 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 265 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vékonyra szeletelt és felkockázott szalonnát kevés sertészsíron üvegesre pároljuk (alacsony lángon, nem kell, hogy megbarnuljon), erre megy rá egy-két gerezd fokhagyma és annyi chili, amennyit el bírunk viselni.
  2. Egy-két kavarás és egy csurrantásnyi fehérborecet, megvárjuk, amíg a leve kissé elpárolog, és rádobunk egy marék, felezett koktélparadicsomot. Ezzel aztán addig főzzük tovább, amíg megráncosodik a héja, de rögtön abban a pillanatban le is húzzuk a tűzről, nyomunk rá frissen őrölt borsot, egy csipet sót, elkavarjuk, és szűrőlapáttal kivesszük, majd félrepakoljuk.
  3. A visszamaradt zsiradékra ráöntjük a passzírozott paradicsomot, és amíg a tészta el nem készül, közepes lángon besűrítjük.
  4. Utána már csak a tésztával kell foglalkozni: kevés lében kifőzzük (annyiban, ami ellepi, nem kell túl sok, így koncentráltabb lesz a keményítő a vízben, és finomabb is lesz a tészta), ha kész, kiveszünk fél decivel a vízből, leszűrjük, visszatesszük a tésztát is, meg a főzővizet is az edénybe, és megszórjuk reszelt pecorino (vagy parmezán) sajttal.
  5. Elkeverjük, hogy a keményítős vízben szépen feloldódjon a sajt, majd megy rá a paradicsomszósz, végül pedig összeforgatjuk a fokhagymás-chilis-szalonnás koktélparadicsommal. Mehet tányérokba, tetejére reszelt sajt, és ehetjük.
  • Receptkönyvben: 86
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 7345
  • Feltöltés dátuma: 2018. július 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szalonnát, egészen pontosan a guancialet, direkt ehhez a recepthez, céltudatosan vásároltam Milanóban, mert itthon ugye nehezebb beszerezni, ott meg ez volt az egyik legolcsóbb cucc. A spaghetti all’Amatricianaval jóideje szemezgettem, hiszen az olasz konyhára sokszor jellemző kevés alapanyagos, gyorsan összedobható, de szigorú szabályok szerint készülő kaja. Tulajdonképpen egy szalonnás-paradicsomos spagetti (elnézést a puritán egyszerűsítésért), aminek pont az a varázsa, hogy nincs telepakolva fűszerekkel (na jó, a guancialet kissé fűszeres), felhúzva titkos hozzávalókkal, hanem annak a kevésnek kell jóízűnek és finomnak lennie, hogy a végén tökéletes összhangot alkossanak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek