Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csipkebogyó tea Fahéj konyhájából recept

hozzászólások (10)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Kalcium
Nátrium
Magnézium
Szelén

TOP Vitaminok

Folát A E K

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
0 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.1 g
Kalcium:
16 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
5 mg
Foszfor:
1 mg
Kálium:
7 mg
Nátrium:
21 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
0 µg

szénhidrát

Összesen:
10.3 g
Összes cukor:
10 g
Élelmi rost :
0 g

víz

Összesen:
501.6 g

vitaminok

C vitamin:
0 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
0 µg
A vitamin (RAE):
0 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 2 adag *

fehérje

Összesen:
0.1 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.1 g
Kalcium:
32 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
11 mg
Foszfor:
1 mg
Kálium:
13 mg
Nátrium:
41 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
0 µg

szénhidrát

Összesen:
20.6 g
Összes cukor:
21 g
Élelmi rost :
0 g

víz

Összesen:
1003.3 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
0 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
1 µg
A vitamin (RAE):
0 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
0 g

ásványi anyagok

Összesen:
0 g
Kalcium:
3 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
1 mg
Foszfor:
0 mg
Kálium:
1 mg
Nátrium:
4 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
0 µg

szénhidrát

Összesen:
2 g
Összes cukor:
2 g
Élelmi rost :
0 g

víz

Összesen:
97.9 g

vitaminok

C vitamin:
0 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
0 µg
A vitamin (RAE):
0 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
0 µg
hasonló receptek

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nbeatrix
nbeatrix Sun, 2013-08-25 22:26

Kedves Fahéj!
Pár hónapja olvastam a tea receptedet, akkor vettem a boltba egy zacskónyi teát. Most, hogy a fiam kicsit beteg, vettem elő a szekrény mélyéből. És milyen jól tettem! Isteni a tea ami belőle készül. Az egy liter nagyon hamar elfogy. A bolti tea viszonylag drága, így szerencsés vagyok, hogy most vettem elő, a csipkebogyó szedés szezonja előtt :) Szeretnék szedni sokat-sokat :)
Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy mikor szoktátok szedni? Szeptemberben az első őszi fagyok előtt? Mi a módja a bogyók darabolásának, szárításának? Mennyire macerás? Ha lesz időd, kérlek meséld el.
Nagyon köszönöm!
Bea

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-08-26 20:19

Kedves Bea!
Hogy őszinte legyek, mostanában már csak a piacon veszem a csipketermést, és itthon szárítom. De a hogy írtad, az első fagyok előtt érdemes szedni, mert akkor még kemények a bogyók, a fagytól meg megpuhulnak. Ha lekvárnak akarod, akkor jó a puha bogyó, de teának jobb a kemény, annak a C vitamin tartalma is nagyobb. Én átmosom, kiterítem egy tálcára vagy egy nagyobb, lapos kosár aljára. Így szárítom meleg, szellős helyen, és néha átforgatom. Én kimagozni nem szoktam, de vannak, akik kettévágják, kimagozzák, és csak a húsát szárítják szétterítve. Teának én úgy használom, hogy megroppantom a termést, és úgy áztatom, hogy a hasznos anyagok könnyebben kiázzanak belőle. Ilyen szempontból persze jobb, ha kimagozva szárítod.
Üdv: Fahéj

nagyleila
nagyleila Sun, 2012-11-04 21:18

Kedves Fahéj!
Hétvégén szedtünk csipkét, mivel a lekvárral nem szeretnék bíbelődni, gondoltam elteszem teának. (Csak tudnám, hogy kell-e magvalni?) Kérlek, áruld el nekem, jól értettem-e, hogy egészben, magokkal együtt áztatjátok, és így készül a tea? Köszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-11-05 14:24

Kedves Leila!
Igen, magokkal együtt áztatjuk, csak összetörjük a húsát, hogy jobban kioldódjanak a finomságok. Megszárítani is lehet mindenestül, egészben hagyva, akkor áztatás előtt törjük szét. De lehet szétvágni, kikaparni a magjait, és csak a húsát megszárítani. Aztán szellőző vászon- vagy papírzacskóba téve sokáig eláll.
Üdv: Fahéj

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-02-04 21:50

Kedves Éva!
Nagyon szeretem a csipkebogyó teát, de általában nagy tea kedvelő vagyok!
Ez nálam elsősorban gyümölcs teákra vonatkozik.
Köszönöm, mentve, ezt a változatot is kipróbálom ! Üdv: Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-02-04 23:37

Szia Anci!
Szerintem nagyon finom, pici mézzel, nem is kell jobb. Nálam is jöhet a tea minden mennyiségben, csak filteres ne legyen, ha nem muszáj. :)
Szép hétvégét! Éva

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sat, 2012-02-04 20:51

Szia Éva!
Én is mindig bevetem a csipkebogyóteát, ha kerülget valakit a családban valami nyavalya. Mézzel és egy kis citrommal szoktuk ízesíteni. Biztos, hogy sokkal jobb C-vitamin-forrás, mint a szintetikus vitamintabletták. Jó, hogy feltetted, hátha valaki nem ismeri az igazi csipketea (nem filteres!) elkészítésének módját.
Egyébként nagyon szeretem a receptjeidet, különösen a kenyereket. Már többet el is készítettem közülük, sikerrel. Köszönet értük!
Üdv: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-02-04 23:34

Kedves Gabi!
Hogy őszinte legyek, régebben én is úgy készítettem, hogy forró vízbe tettem a bogyókat, és hagytam kis ideig. Azóta már utánajártunk, hogy az úgy nem volt a legjobb, mert sok értékes anyag elveszett a forró víz meg a rövid áztatás miatt. De így most nagyon finom, és nagyon hisszük is, hogy jó. És az már fél siker. :)
Köszönöm, hogy tetszenek a receptjeim. A Te kalácskád meg a kenyered is nagyon guszta. Rozsosat én nemigen sütök az utóbbi időben (a rozzsal nem vagyok igazán jó barátságban), de ha rászánom magam, mindenképp kipróbálom a receptedet.
Üdv: Éva

38
csipkebogyó 2 marék
víz 1 l
méz 1 ek