r
Nosalty Logó

Császármorzsa 10. - a sütőből

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Receptműves
Császármorzsa 10. - a sütőből
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 649 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2589 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 255 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    26.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    574.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.5 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 649 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.1 g

Zsír

  • Összesen
    107.4 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2298.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    586 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    287 mg
  • Foszfor
    998 mg
  • Nátrium
    354 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    342.2 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    114.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    285 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    741 micro
Összesen 2589 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 255 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral picit megmelegítjük (langyos legyen, nem meleg).
  2. Összekeverjük a darát, a lisztet, a fahéjat, a citrom reszelt héját, és beleöntjük a tejet, valamint az olajat.
  3. Szétválasztjuk a tojásokat, és a sárgáját a tejes masszához adjuk, majd alaposan összekeverjük.
  4. A keveréket 1,5-2 órára félretesszük pihenni, közben többször megkeverjük, hogy alaposan szívja meg magát nedvességgel a dara és a liszt.
  5. A tojások fehérjét tegyük a hűtőbe, amíg pihentetjük a darás keveréket.
  6. Ha letelt a pihentetés ideje, begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), és kivajazunk egy teflon süteményes tepsit.
  7. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a darás masszához.
  8. Beleöntjük a masszát a tepsibe. Úgy kell sütni, hogy 15 percenként kivesszük, és falapáttal alaposan összekeverjük. (Morzsásítjuk először nagyobb darabokra, majd fokozatosan aprókká. Ne ijedjünk meg, ha a széle kissé megbarnul, nagyon finomak ezek a ropogós darabok a puhák közé keveredve.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 20x24
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 197
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 28976
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 30.

Ajánló

Fahéj és citromhéj nélkül is finom. A képen látható morzsa tönkölydarából és teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, házi szilvalekvárral és nádporcukorral tálalva.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

A mai napig nem tisztázott, hogy a magyarok szeretett Erzsébet királynéja (Sisi, Sissi) udvari szakácsa készítette először, vagy valóban Ferenc József császár találmánya, az azonban biztos, hogy a volt Osztrák-Magyar Monarchia országaiban a mai napig kedvelt étel. A leírások szerint eredendően palacsintatésztából készült zsírban pirítással, manapság azonban jellemzően darából vagy dara-liszt keverékből készül. Most a sütőben sült verziót készítettem el, nálunk ez a kedvenc, mivel remekül megfér egymással a kissé megsült kéreg a belső puha réteggel...

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek