r
Nosalty Logó

Croissant

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pancsika
Croissant
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 381 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 4557 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 357 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    525.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 381 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    251 g
  • Telített zsírsav
    146 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1373 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6302.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    569 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    214 mg
  • Foszfor
    1082 mg
  • Nátrium
    4170 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    483.4 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    201.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2017 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    428 micro
  • Kolin:
    745 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1978 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    463 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1158 micro
Összesen 4557 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    494.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    327 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 357 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy megpuhuljon, és közben elkészítjük az alaptésztát: kevés cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, a liszteket átszitáljuk egy nagyobb tálba, és a maradék tejjel, sóval, tojássárgájával, kb. 2-3 dkg vajjal és a felfuttatott élesztővel simára dolgozzuk (amíg szépen el nem válik az edény falától).
  2. Enyhén lisztezett nyújtódeszkán a tésztát 2-3 cm vastag téglalap formára nyújtjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk (bejelölöm), és középső 1-3-ra egyenletesen felvisszük a puha vajat. Erre ráhajtjuk a jobb oldali részét a tésztának, majd a bal oldali részét is úgy, hogy előtte egy ecsettel lesepregetjük a tésztáról a lisztet (különben nem tudom összedolgozni). 10 percig pihentetjük a tésztát.
  3. Ezután elforgatjuk a tésztát 90 °-kal, és ismét 2-3 cm vastagra nyújtjuk, és most 4 egyenlő részre osztjuk (jelölöm) a tésztát, lesöpörjük a tésztáról a lisztet, és a két szélső tésztát a középvonalhoz hajtjuk, majd ezt egymásra hajtjuk (a felezőnél), így 4 réteg tészta van egymásra hajtva.
  4. Óvatosan kb. 1 cm vékonyságúra nyújtjuk a tésztát, és 10x10 cm-es négyzeteket vágunk, amelyeket keresztben elfelezünk, és ezekből a háromszögekből alakítjuk ki a croissant, melynek egy részét töltetlenül hagyjuk, másik részét darabolt csokival vagy lekvárral töltjük.
  5. Kb. 40°-on 40 percig kelesztjük a formázott, töltött croissant sütőpapírral bélelt tepsin. A sütőt 200°-ra előmelegítjük, ha nem gőzös a sütő, akkor egy hőálló edényben vizet teszünk be. A kelesztés után felvert egész tojással megkenjük a sütemény tetejét, és kb. 6-7 percig sütjük, majd mérsékelem a hőfokot, és még kb. 5-6 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5537
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 25.

Ajánló

2 jó tanács, hogy tényleg jól sikerüljön a croissant: a vajat úgy burkoljuk a tésztába, hogy a szélekhez ne kerüljön, a nyújtást óvatosan kell végezni, nehogy kilyukadjon a tészta. Az alaptészta nagyon jól eláll a mélyhűtőben, így érdemes nagyobb adagot elkészíteni, és amikor nem tudunk friss péksüteményt vásárolni, akkor előző este kivenni a hűtőből, kiolvasztani, reggel tölteni, keleszteni, megkenni tojással és sütni. Édes töltelékként használhatunk mogyorókrémet, forrázott mák-,vagy diótölteléket is. Mivel az alaptészta ízsemleges, így akár sós tölteléket (szórást is alkalmazhatunk: sajtos, sonkás, káposztás, különféle magok).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Croissant
Pancsika 101 recept

Sokáig nem mertem vajas/leveles tésztákat készíteni, de utána rájöttem, hogy jó minőségű alapanyagokból, picit nagyobb odafigyeléssel igenis meg lehet csinálni. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!