r
Nosalty Logó

Chililekvár DoktorChef konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Chililekvár DoktorChef konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 154 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1857 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 106 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    145 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.7 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    1159 micro
  • β-crypt
    335 micro
  • Likopin
    1151 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 154 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    15.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2848.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    481 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    191 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    1745 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    463.8 g
  • Cukor
    418 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    1035.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1337 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    1137 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    398 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    193 micro
  • β-karotin
    13908 micro
  • β-crypt
    4023 micro
  • Likopin
    13807 micro
  • Lut-zea
    678 micro
Összesen 1857 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.6 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    798 micro
  • β-crypt
    231 micro
  • Likopin
    793 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 106 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kicsumázott és kimagozott kápia paprika húsát apró kockákra vágjuk. A sűrített paradicsommal, felaprított fokhagymával, balzsamecettel és a szintén felaprított thai chilivel és cseresznyepaprikával feltesszük főni. Utóbbiakat nem kell kimagozni annak, akik csípősebben szereti.
  2. Miután felforrt, ízesítjük a további hozzávalókkal: só, barna cukor, méz, gyömbér, limelé és a lime reszelt héja. A fekete kardamom magot és a csillagánizst fűszerkapszulában tegyük bele, így a főzés végén könnyen kidobható.
  3. Keverjük át, és lassú tűzön főzzük, míg a paprika megpuhul, és az állaga besűrűsödik - 25-30 perc elegendő. Ezután botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük, kóstolás után az ízeken még igazíthatunk, ízlés szerint.
  4. Gyorsan újra felforraljuk, majd átmerjük az előzőleg sterilizált üvegekbe. Magam 130-140 fokos sütőbe szoktam tenni az üveget és a tetejét, mert tartósítószert nem használok.
  5. Az üveget megtöltés után celofánnal vagy folpack-kal fedem, rácsavarom a tetejét. Ezután célszerű 5-10 percre fejre fordítani az üveget (a sterilitás miatt), majd visszafordítva száraz dunsztba teszem 24 órára. Hogy hány főre szól, az ennél a receptnél nem értelmezhető, sokáig elég. Kiváló lesz, meglátjátok!
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1248
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 23.

Ajánló

Nem minden chili egyforma, teljesen más az aromájuk, ezért kombinálom én is őket ebben a receptben. Kóstolása felejthetetlen élmény: nem egyszerre érezzük az édeset és a csípőset! A chililekvár húsokhoz kiváló (grillezett csirkemellhez vagy vörös húsokhoz, vadhoz is), de akár főtt virslihez vagy hamburgerben is kitűnő. Próbáljátok ki, megéri! A barátaimnak ajándékba is szoktam adni, teljesen odavannak érte...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A chiliről most már biztosan tudjuk, hogy nem csak finom, hanem egészséges is -tehát nem is olyan nagy baj, ha függőséget okoz. Vérmérséklettől függ, hogy ki mennyire használja, de kisebb mennyiségben is gazdagítja az étel aromáját, tehát azok is bátran használják, akik nem szeretik a nagyon erőset. A csípős íz jól harmonizál akár a savanyúval, akár az édessel -ezt a keleti konyhaművészetben nagyon gyakran láthatjuk is. Próbáljátok ki, garantáltan élvezni fogjátok!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?