Kedves Dacota! Most olvastam a brassói receptedet és örömmel állapítottam meg, hogy van olyan recept, amiben nincs pirospaprika. Anyám így csinálta, (én is), de akinek eddig mondtam, hogy ebbe nem kell paprika, mindenki lehurrogott. Én zöldborsót nem tennék bele (ez már a "Budapest mód"-ra emlékeztet), de bizony foghagymát és vöröshagymát igen. És a krumplit is úgy csinálom, ahogy te.
Köszi a megerősítést. Üdv. First
Szia Nóra,
tegnap ez volt az ebéd uborkasalátával. Én is fokhagymásan készítettem eddig a brassóit és nem tettem bele borsót. Nekem ez a változat is nagyon ízlett. Nagyobbik fiam nem szerette a borsót benne, azt legközelebb másra cseréljük. :) Nekünk nagyon ízlett, mindegy, mi a neve, bekerült a repertoáromba. Köszi a receptet!
Üdv
Emi
elolvastam a megjegyzéseket, és szerintem majdnem mindenkinek igaza van, jól néz ki és jól hangzik a recept, tehát ki fogom próbálni, nem írom le az enyémet, mert ezer változat van, mindenkinek van egy, viszont a fokhagymát én is hiányolom belőle, ezért megcsinálom, viszont teszek bele fokhagymát. Ja és, ha jól emlékszem egy pörköltet sem sikerült kétszer egyformára csinálnom, mivel nincs mg-os mérlegem. Anyám mondta mindig, úgy gondolom formán teszek bele, na én is. Hajrá neki a receptnek.
Kedves Mindenki!
Csudára élveztem a pro és kontra érveket, és a kulináris utazást, amit a brassói hívott életre!! És már tudom is, mit főzzek ma. :) Köszi minden hozzászólónak!
Hát kedves Dacota! Sajnos ez bizony nem így van. Nekem a mai napig megvan az a felvétel, amit Papp Endre saját maga mondott el a brassóival kapcsolatban. Először is ő a tulajdonos volt, és nem a főszakács, tehát már itt sántít a történet. A brassóiban igenis van fokhagyma, vöröshagyma, szalonna, burgonya és természetesen a szűz, valamint egy kis bors. De borsó egyáltalán nincs benne, két féle módja van, az eredeti az, hogy a főtt krumplit sütik össze a hússal, illetve kicsit megpirítják és úgy keverik a húshoz (még a Gundel szakiskolában is így tanítják), de az egyszerűbb és finomabb a sült kockára vágott burgonya. Ezt nem bántásként írtam, de Papp Endre saját szájából hallva írtam le. Üdv. További sok jó receptet kívánok.
Rendkívül ízletes! Soha nem ettem még ilyen finom brassóit! Nem hiányoltam belőle sem a fokhagymát, sem mást. Így tökéletes, ahogy van. Köszönet a receptért!
Kedves Nora! Na, most te elinditottal egy masik vitat az eredeti brassoirol. En mar nem hiszem el egyiket sem, hogy "eredeti". Egyebkent nekem is van egy verziom a receptre, lehet, hogy jovo heten fel is teszem. Kivancsi vagyok, hogy milyen lesz a reakcio...ahany haz annyi szokas...! Udv. Veronika
Kedves Veronika,
A cél elsősorban nem a vita indítása, hanem az utánajárás volt. :) Minden felkerült brassói recept alatt van pár komment, hogy "az igazi brassói az nem is ilyen, mert..." és akkor jönnek az indokok, hogy anyukám nem így csinálta, a szakács ismerősömnek más a receptje...Ez teljesen rendben is van, hiszen a főzés egyik lénye, hogy a saját szánk íze szerint alakítunk egy receptet. Pont ezért szökken magasba a szemöldököm minden alkalommal, mikor valaki ki meri jelenteni, hogy ez a recept nem így van, mert én nem így csinálom. Vannak olyan, mindenki által ismert receptek, amelyeknek nem lehet utánajárni - gulyásleves, töltött káposzta, kürtöskalács, stb... Egyszerűen azért, mert hiányzik az eredeti recept, senki nem fogja előbányászni azt a receptet, amin először szerepeltek a pontos mennyiségek. Vannak azonban olyan receptek, ahol igenis létezik eredeti leírás. Ilyen például a tiramisu, a brassói, a Dobostorta, és még sorolhatnám. A brassói néven bejegyzett étel Papp Endréhez kötődik, ő találta ki ezt a receptet. Ettől függetlenül bárki bárhogy készítheti, megvallom őszintén, én sem készítettem soha ezt a változatot. Úgy gondoltam azonban, elejét veszem azoknak a vitáknak, hogy milyen az eredeti brassói, és megmutatom, hogyan van bejegyezve hivatalosan. :)
Természetesen szíve joga mindenkinek úgy készíteni, ahogy megszokta - sült krumplival, fokhagymával, paradicsommal, majorannával, zöldborsóval, combból, lapockából, vagy éppen pulykából. :)
További szép napot, és kellemes ünnepi készülődést,
Üdvözlettel,
Nóra
Szia Dacota,
jót mosolyogtam ezen a beírásodon. Én brassóim, a te brassóid az ő brassóija:DD És hogy tovább fokozzam az eredeti brassói kérdését ime még néhány verzió:
1. Zsolnay Gábor szerint: a receptet 1948 -ban Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest-Brassó között haladó vonaton. (Fokhagymás, borsos, burgonyás változat, sertés-szűz húsból.)
2. Dózsa György mesterszakács állította, egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva, hogy Brassóból származik az étel, és valójában egy fokhagymás marhatokány. (sült szalonnán pirított burgonyás változat, fokhagymás marhahúsból.)
3. Unger Károly szerint a leghitelesebb forrás Csáky Sándor "XX Század Szakácsművészete" című könyve, mely szerint az eredeti recept, bélszínből készült, és ismeretlen szakácstól származik. (paradicsomos, vörösboros, gombás változat, tarhonyával).
4. Pető Gyula "Ételkészítési Ismeretek" című könyve, nem foglalkozik az eredetével, de mivel ebből a könyvből tanultak szakácsaink, meg kell említeni. (Szűzpecsenyés, füstölt szalonnás, fokhagymás, főtt burgonyás változat.)
5. Papp Endre állítása szerint, a receptet, Ő alkotta meg, egy ételújítási versenyre 1950 szeptember 17 -én. Azért adta a Brassói nevet, mert még erősen élt benne Trianon emléke, és Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. (Kolozsvári szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás változat, pirított, resztelt burgonyával.)
6. Az óbudai változat szerint, a receptet, a Weiss kocsma tulajdonosának felesége, találta ki, egytál ételként Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. (Majoránnás, hagymás sertéshúsból, tarhonya garnírunggal).
7.-nek meg irhatom: Gabys majorannásan, fokhagymásan és nagyon finoman készíti el:DDD
Tehát az eredeti brassói ezek szerint mindenkié és senkié:)
Kellemes karácsonyi készülődést és boldog, örömteli ünnepet kívánok:) Gabi
Jó a sztori, kár, hogy csak részben igaz. Papp Endre nem főpincér, hanem a Mátyáspince legendás üzletvezetője volt,nagyapám pedig a pincemestere. Még erdélyből ismerték egymást. A brassói története nagyapám szerint a következő: a rántottszelet rövidkarajból készült,a szüzérmét pedig egymásközt cserélték,borra, süteményre,és egyéb alapanyagokra,valamint a személyzet készitett magának jó kajákat.Ebből fejlődött ki a brassói amelynek elnevezése Papp Endréhez kötődik. Azt nem tudom,hogy miként szolgálták fel,de az eredetiben nem volt hagyma paradicsom helyett, mert télen akkor még nem volt pürét használtak ,ez intezivebb izt és szint is adott a kajának,és ne feledkezzünk el a friss fokhagymáról, amit lehet,hogy a vendégeknek csak felkinálták. A többi stimmel.
Annyira megkívántam anyukád brassóiját,hogy még a gyomrom is belesajdúlt.Itt ülök éhesen és azon gondolkodom,hogy nem a te verziódat készítem el,hanem az övét.Persze ez nem azt jelenti,hogy bármi féle probléma lenne a tiéddel.Előbb-utóbb az is sorra kerül.:)
Az enyém inkább nyárra való (készítés közben jöttem rá, hogy a paprika és a paradicsom miatt nyáron jobb lenne az íze) Anyukámé meg igazi téli cucc, amit a házi készítésű, igazi krumpliból készült sült krumpli tesz óriásivá. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra
Hozzászólások (29)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2018. március 9-én kiemeltük cikkünkben: Családi kedvencek az asztalon - ezeket a recepteket főzzük leggyakrabban
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2018. február 11-én kiemeltük cikkünkben: HETI MENÜ: nagy kedvenc egytálételeket hoztunk
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2017. május 2-án kiemeltük cikkünkben: 14 megunhatatlan brassói
Üdvözlettel, NoSalty
Nagyon finom lett, nekem ez a verzió ízlett eddig a legjobban.
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2016. november 16-án kiemeltük cikkünkben: Profi szakácsok elárulták: ezt az 5 ételt soha ne rendeld az étteremben!
Üdvözlettel, NoSalty
Sajnos nekem sem ízlett :( Maradok a saját receptemnél... (paradicsom, fokhagyma, curry).
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2016. április 22-én kiemeltük cikkünkben: 12 ellenállhatatlan brassói aprópecsenye
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2015. november 27-én kiemeltük cikkünkben: Híres húsok a konyhánkban
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Dacota! Most olvastam a brassói receptedet és örömmel állapítottam meg, hogy van olyan recept, amiben nincs pirospaprika. Anyám így csinálta, (én is), de akinek eddig mondtam, hogy ebbe nem kell paprika, mindenki lehurrogott. Én zöldborsót nem tennék bele (ez már a "Budapest mód"-ra emlékeztet), de bizony foghagymát és vöröshagymát igen. És a krumplit is úgy csinálom, ahogy te.
Köszi a megerősítést. Üdv. First
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2015. november 22-én kiemeltük cikkünkben: Heti menü: a kedvenc egytálételeitek!
Üdvözlettel, NoSalty
Szia Nóra,
tegnap ez volt az ebéd uborkasalátával. Én is fokhagymásan készítettem eddig a brassóit és nem tettem bele borsót. Nekem ez a változat is nagyon ízlett. Nagyobbik fiam nem szerette a borsót benne, azt legközelebb másra cseréljük. :) Nekünk nagyon ízlett, mindegy, mi a neve, bekerült a repertoáromba. Köszi a receptet!
Üdv
Emi
elolvastam a megjegyzéseket, és szerintem majdnem mindenkinek igaza van, jól néz ki és jól hangzik a recept, tehát ki fogom próbálni, nem írom le az enyémet, mert ezer változat van, mindenkinek van egy, viszont a fokhagymát én is hiányolom belőle, ezért megcsinálom, viszont teszek bele fokhagymát. Ja és, ha jól emlékszem egy pörköltet sem sikerült kétszer egyformára csinálnom, mivel nincs mg-os mérlegem. Anyám mondta mindig, úgy gondolom formán teszek bele, na én is. Hajrá neki a receptnek.
Kedves Mindenki!
Csudára élveztem a pro és kontra érveket, és a kulináris utazást, amit a brassói hívott életre!! És már tudom is, mit főzzek ma. :) Köszi minden hozzászólónak!
Hát kedves Dacota! Sajnos ez bizony nem így van. Nekem a mai napig megvan az a felvétel, amit Papp Endre saját maga mondott el a brassóival kapcsolatban. Először is ő a tulajdonos volt, és nem a főszakács, tehát már itt sántít a történet. A brassóiban igenis van fokhagyma, vöröshagyma, szalonna, burgonya és természetesen a szűz, valamint egy kis bors. De borsó egyáltalán nincs benne, két féle módja van, az eredeti az, hogy a főtt krumplit sütik össze a hússal, illetve kicsit megpirítják és úgy keverik a húshoz (még a Gundel szakiskolában is így tanítják), de az egyszerűbb és finomabb a sült kockára vágott burgonya. Ezt nem bántásként írtam, de Papp Endre saját szájából hallva írtam le. Üdv. További sok jó receptet kívánok.
Az én véleményem:
Tisztelem, becsülöm: "á la Papp Endre " receptjét, de:
a brassóiban nincs vöröshagyma, van viszont benne fokhagyma.
☺
Rendkívül ízletes! Soha nem ettem még ilyen finom brassóit! Nem hiányoltam belőle sem a fokhagymát, sem mást. Így tökéletes, ahogy van. Köszönet a receptért!
Kedves Kazym,
nagyon örülök, hogy ízlett. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra
Klassz ez a sok hozzászólás, de én már csak arra lennék kíváncsi, hogy ezt a kaját megcsinálta-e már valaki más is? És ha igen, akkor milyen?
Kedves Nora! Na, most te elinditottal egy masik vitat az eredeti brassoirol. En mar nem hiszem el egyiket sem, hogy "eredeti". Egyebkent nekem is van egy verziom a receptre, lehet, hogy jovo heten fel is teszem. Kivancsi vagyok, hogy milyen lesz a reakcio...ahany haz annyi szokas...! Udv. Veronika
Kedves Veronika,
A cél elsősorban nem a vita indítása, hanem az utánajárás volt. :) Minden felkerült brassói recept alatt van pár komment, hogy "az igazi brassói az nem is ilyen, mert..." és akkor jönnek az indokok, hogy anyukám nem így csinálta, a szakács ismerősömnek más a receptje...Ez teljesen rendben is van, hiszen a főzés egyik lénye, hogy a saját szánk íze szerint alakítunk egy receptet. Pont ezért szökken magasba a szemöldököm minden alkalommal, mikor valaki ki meri jelenteni, hogy ez a recept nem így van, mert én nem így csinálom. Vannak olyan, mindenki által ismert receptek, amelyeknek nem lehet utánajárni - gulyásleves, töltött káposzta, kürtöskalács, stb... Egyszerűen azért, mert hiányzik az eredeti recept, senki nem fogja előbányászni azt a receptet, amin először szerepeltek a pontos mennyiségek. Vannak azonban olyan receptek, ahol igenis létezik eredeti leírás. Ilyen például a tiramisu, a brassói, a Dobostorta, és még sorolhatnám. A brassói néven bejegyzett étel Papp Endréhez kötődik, ő találta ki ezt a receptet. Ettől függetlenül bárki bárhogy készítheti, megvallom őszintén, én sem készítettem soha ezt a változatot. Úgy gondoltam azonban, elejét veszem azoknak a vitáknak, hogy milyen az eredeti brassói, és megmutatom, hogyan van bejegyezve hivatalosan. :)
Természetesen szíve joga mindenkinek úgy készíteni, ahogy megszokta - sült krumplival, fokhagymával, paradicsommal, majorannával, zöldborsóval, combból, lapockából, vagy éppen pulykából. :)
További szép napot, és kellemes ünnepi készülődést,
Üdvözlettel,
Nóra
Szia Dacota,
jót mosolyogtam ezen a beírásodon. Én brassóim, a te brassóid az ő brassóija:DD És hogy tovább fokozzam az eredeti brassói kérdését ime még néhány verzió:
1. Zsolnay Gábor szerint: a receptet 1948 -ban Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest-Brassó között haladó vonaton. (Fokhagymás, borsos, burgonyás változat, sertés-szűz húsból.)
2. Dózsa György mesterszakács állította, egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva, hogy Brassóból származik az étel, és valójában egy fokhagymás marhatokány. (sült szalonnán pirított burgonyás változat, fokhagymás marhahúsból.)
3. Unger Károly szerint a leghitelesebb forrás Csáky Sándor "XX Század Szakácsművészete" című könyve, mely szerint az eredeti recept, bélszínből készült, és ismeretlen szakácstól származik. (paradicsomos, vörösboros, gombás változat, tarhonyával).
4. Pető Gyula "Ételkészítési Ismeretek" című könyve, nem foglalkozik az eredetével, de mivel ebből a könyvből tanultak szakácsaink, meg kell említeni. (Szűzpecsenyés, füstölt szalonnás, fokhagymás, főtt burgonyás változat.)
5. Papp Endre állítása szerint, a receptet, Ő alkotta meg, egy ételújítási versenyre 1950 szeptember 17 -én. Azért adta a Brassói nevet, mert még erősen élt benne Trianon emléke, és Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. (Kolozsvári szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás változat, pirított, resztelt burgonyával.)
6. Az óbudai változat szerint, a receptet, a Weiss kocsma tulajdonosának felesége, találta ki, egytál ételként Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. (Majoránnás, hagymás sertéshúsból, tarhonya garnírunggal).
7.-nek meg irhatom: Gabys majorannásan, fokhagymásan és nagyon finoman készíti el:DDD
Tehát az eredeti brassói ezek szerint mindenkié és senkié:)
Kellemes karácsonyi készülődést és boldog, örömteli ünnepet kívánok:) Gabi
Meg a fokhagyma ami kimaradt a receptből :D
MoRo
Kedves MoRo,
Igen, nekem is furcsa volt, de ennek ellenére az eredeti recept ezt írja...
Szép napot!
Üdv,
Nóra
Jó a sztori, kár, hogy csak részben igaz. Papp Endre nem főpincér, hanem a Mátyáspince legendás üzletvezetője volt,nagyapám pedig a pincemestere. Még erdélyből ismerték egymást. A brassói története nagyapám szerint a következő: a rántottszelet rövidkarajból készült,a szüzérmét pedig egymásközt cserélték,borra, süteményre,és egyéb alapanyagokra,valamint a személyzet készitett magának jó kajákat.Ebből fejlődött ki a brassói amelynek elnevezése Papp Endréhez kötődik. Azt nem tudom,hogy miként szolgálták fel,de az eredetiben nem volt hagyma paradicsom helyett, mert télen akkor még nem volt pürét használtak ,ez intezivebb izt és szint is adott a kajának,és ne feledkezzünk el a friss fokhagymáról, amit lehet,hogy a vendégeknek csak felkinálták. A többi stimmel.
Kedves Károly,
Hű, kösz a helyreigazítást, ezt bizony elgépeltem, főszakácsot akartam írni. :) És köszi a kiegészítést is! :)
Szép estét!
Üdv,
Nóra
Annyira megkívántam anyukád brassóiját,hogy még a gyomrom is belesajdúlt.Itt ülök éhesen és azon gondolkodom,hogy nem a te verziódat készítem el,hanem az övét.Persze ez nem azt jelenti,hogy bármi féle probléma lenne a tiéddel.Előbb-utóbb az is sorra kerül.:)
Kedves Jolci,
Az enyém inkább nyárra való (készítés közben jöttem rá, hogy a paprika és a paradicsom miatt nyáron jobb lenne az íze) Anyukámé meg igazi téli cucc, amit a házi készítésű, igazi krumpliból készült sült krumpli tesz óriásivá. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra
Köszönöm:) :)
Kedves Nóra !
A receptednél csak a sztorid a jobb !
További sok receptet kívánok!
Zoli