r
Nosalty Logó

Boribon tortája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Szeva
Boribon tortája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az alaptésztához

A Maci tésztához

A krémhez

Összesen 457 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az alaptésztához

A Maci tésztához

A krémhez

Összesen 5496 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Az alaptésztához

A Maci tésztához

A krémhez

Összesen 281 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    499.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.8 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    171 micro
Összesen 457 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    102 g

Zsír

  • Összesen
    279 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    83 g
  • Koleszterin
    1550 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5997.8 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    1277 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    474 mg
  • Foszfor
    2438 mg
  • Nátrium
    1538 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    681.9 g
  • Cukor
    385 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    803.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2204 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    444 micro
  • K vitamin:
    130 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    316 micro
  • Kolin:
    1221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2104 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    1202 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2053 micro
Összesen 5496 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 281 Kcal

Hozzávalók

Az alaptésztához

A Maci tésztához

A krémhez

Elkészítés

Az alaptésztához

  1. A tojásfehérjéket a vízzel és a sóval felverjük, majd a cukor felét apránként beleszórva kemény habbá verjük.
  2. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan belekeverjük a hab 1/3-át.
  3. A lisztet, kakaóport, étkezési keményítőt és a sütőport átszitáljuk, majd a maradék habbal felváltva a masszához adjuk, és óvatosan összekeverjük.
  4. A tésztát kerek formába öntjük, és úgy simítjuk el, hogy a szélén kissé magasabb legyen. 180 ° C-ra előmelegített sütő középső részén 40-45 percig sütjük. A sütő ajtaját érdemes egy hurkapálcával picit kitámasztani, hogy a gőz el tudjon távozni, ugyanis gőzmentes sütőben lesz szép magas.
  5. A kihűlt tortát egy napig pihentetjük, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni.
  6. A maci tésztáját is hasonlóan készítjük. (Nedves rész + száraz rész.) Mivel ez csak egy réteg lesz, ezért max. 170 C-on sütjük 20-30 percig egy 24 cm-es formában.
  7. A krémhez: A 2 tojást 3 ek cukorral habosra keverjük. Egy kisebb tálkában az 5 ek lisztet, a 2 ek kakaóporral elkeverjük, majd beleszitáljuk az előbbiekhez, majd hozzáadjuk a 3 dl tejet. Lassú hőfokon besűrítjük folyamatos kevergetés mellett. A krémet lehűtjük.
  8. A tortát másnap elfelezzük, és visszahelyezzük a tortakeretet, és a csokoládékrém 1/2 részével megtöltjük, majd egy 3 dl-es lecsurgatott, magvalt meggyel kirakjuk. A maradék krém 1/4 részével befedjük a meggyet, és a tortával befedjük. Végül a maradék krémmel a tetejét befedjük.
  9. A krém keverésekor, amikor a margarint a porcukorral kikevertük (mielőtt a főzött krémhez adjuk), 1 kanálnyit felhasználunk a maci testét lekenni, hogy a fondant és a marcipán tapadjon.
  10. Következik a szabászat. Ezt nem lehet félkézzel csinálni, így majd félnapot tartott felöltöztetni Boribont.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7441
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 10.

Ajánló

Nagy családban (nálunk 17 fő) sokféle elvárásnak kell megfelelnie egy süteménynek. Már nem csak a tejcukortól kell óvakodni, hanem a tejfehérjétől is. Eljött az ideje annak, hogy a rizstej tudományomat bevessem. Senki sem vette észre a változtatást,  teljes volt a siker. Egyúttal elnyertem az "udvari cukrász" címet.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Matyi még februárban, mikor meglátta a Sárikának készült katicatortát, elárulta, hogy ő egy Boribon tortát szeretne. Akkor boldog, ha őt is Boribonnak szólítjuk. Először azt sem tudtam, honnan vegyem a mintát, de hirtelen megpillantottam a faragott kis széküket. Gyors rajzolás, fényképezés. A torta különlegességét erősíti, hogy a rizstej használata után a fondant természetes színezését kutatom. A fondant készítés alapjait Kiskuktától tanultam. Amelyik színt még nem tudom előállítani, azt marcipánnal helyettesítem. (piros, zöld)

Hozzávalók

Az alaptésztához

A Maci tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek