r
Nosalty Logó

Bharwan tinda masala

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mango
Bharwan tinda masala
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 344 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1371 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 67 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.5 g

Zsír

  • Összesen
    21.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    462.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    365.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    154 micro
  • β-karotin
    1049 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    3860 micro
  • Lut-zea
    511 micro
Összesen 344 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78 g

Zsír

  • Összesen
    86.1 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    255 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1851.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    306 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    903 mg
  • Nátrium
    309 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.5 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1461.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    521 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    195 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    178 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    303 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    617 micro
  • β-karotin
    4197 micro
  • β-crypt
    61 micro
  • Likopin
    15438 micro
  • Lut-zea
    2043 micro
Összesen 1371 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    90.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    205 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    752 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 67 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tindát vékonyan meghámozzuk, és tetejüket keresztben bevágjuk + jelet formázva (ne túl melyen, mert akkor sütéskor szét fog esni), majd enyhén megsózva állni hagyjuk 5 percig.
  2. Olajat hevítünk, majd lassú tűzön megsütjük a tindákat, időnként kavargatva, megfordítva őket, hogy minden oldaluk átsüljön. Ha már van egy kis színük, és a késsel ejtett bevágás enyhén szétnyílt, papírtörlőre szedjük őket.
  3. Ha kiszedtük a tindákat, a forró olajba tesszük az egész római köményt és egész édesköményt, és addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezdenek. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, amit üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és reszelt fokhagymát, és pár percig pirítjuk, amíg a gyömbér nyers illata elillan. A garam masala kivételével hozzáadjuk a fűszereket és a meghámozott, felkockázott paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a paradicsom egyneművé válik. Ekkor kerül bele a csirkehús (én kicsontozott, felkockázott csirkecombot használtam), és fedő alatt, lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul. Ha megpuhult a hús, levesszük a fedőt, és addig főzzük, amíg egy nem híg, de nem is túl sűrű szószt kapunk. Hozzáadjuk az apróra vágott friss koriandert, és elzárjuk alatta a gázt.
  4. Az első lépésben kisütött tindákat megtöltjük a szósszal, vagyis kiskanállal némi szószt teszünk a bevágásokba, és hozzáadjuk a masalahoz. Tálaláskor a tindák tetejét megszórjuk garam masalaval, és friss korianderlevéllel díszítjük.
  5. Chapatival vagy naan-nal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2270
  • Feltöltés dátuma: 2016. július 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A tinda egy Azsiában őshonos tökféle, amelyet almatöknek, kerek töknek is neveznek. Körülbelül alma nagyságú, zöld héjú zöldségféle, amelynek íze megegyezik a közönséges tök ízével, így ha nem sikerül tindat beszereznünk, akkor helyettesíthetjük tökkel, vagy akár patisszonnal is.  A tinda nagyon sok egészséges tulajdonsággal bír, mivel 94%-a víz, így meglehetősen szénhidrát- és kalóriaszegény, csökkenti a rossz koleszterinek szintjét a vérben, gyulladáscsökkentő antioxidánsokat tartalmaz, rendszeresen fogyasztva csökkenti a vérnyomást. Rosttartalma elősegíti a megfelelő emésztést, csökkenti a gyomorsav mennyiségét. Az eredeti bharwan tinda hús nélkül készül, az elkészített masalaba kerül bele a kisütött és megtöltött tinda, de mivel hús nélkül nem kompatibilis a férjemmel, így én az extra változatot készítettem el. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek