Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Békebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.) recept

hozzászólások (16)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Foszfor
Cink
Kálium

TOP Vitaminok

B6 B3 B12 Folát

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
38.1 g

zsír

Összesen:
26.6 g
Telített zsírsav:
8 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
11 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
3 g
Koleszterin:
138 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1.5 g
Kalcium:
119 mg
Vas:
4 mg
Magnézium:
58 mg
Foszfor:
388 mg
Kálium:
654 mg
Nátrium:
251 mg
Cink:
5 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
65 µg

szénhidrát

Összesen:
60.6 g
Összes cukor:
5 g
Élelmi rost :
3 g

víz

Összesen:
156 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
11 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
1 mg
B6 vitamin:
1 mg
Összes folát:
64 µg
B12 Vitamin:
1 µg
E vitamin:
2 mg
K vitamin:
8 µg
A vitamin (RAE):
168 µg
D vitamin:
0 µg
C vitamin:
3 mg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
152.6 g

zsír

Összesen:
106.2 g
Telített zsírsav:
35 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
44 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
15 g
Koleszterin:
552 mg

ásványi anyagok

Összesen:
5.9 g
Kalcium:
472 mg
Vas:
15 mg
Magnézium:
233 mg
Foszfor:
1553 mg
Kálium:
2613 mg
Nátrium:
1006 mg
Cink:
23 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
2 mg
Szelén:
260 µg

szénhidrát

Összesen:
242.5 g
Összes cukor:
20 g
Élelmi rost :
13 g

víz

Összesen:
624 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
1 mg
Niacin - B3 vitamin:
43 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
5 mg
B6 vitamin:
3 mg
Összes folát:
257 µg
B12 Vitamin:
5 µg
E vitamin:
11 mg
K vitamin:
32 µg
A vitamin (RAE):
673 µg
D vitamin:
2 µg
C vitamin:
13 mg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
12.7 g

zsír

Összesen:
8.8 g
Telített zsírsav:
3 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
4 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
46 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.5 g
Kalcium:
39 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
19 mg
Foszfor:
129 mg
Kálium:
217 mg
Nátrium:
83 mg
Cink:
2 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
21 µg

szénhidrát

Összesen:
20.1 g
Összes cukor:
1 g
Élelmi rost :
0 g

víz

Összesen:
51.8 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
20 µg
B12 Vitamin:
0 µg
E vitamin:
1 mg
K vitamin:
3 µg
A vitamin (RAE):
55 µg
D vitamin:
0 µg
C vitamin:
1 mg

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

titi8907
titi8907 Sun, 2014-05-11 15:32

A hozzávalók közül kimaradt a vöröshagyma, én egy közepes fejet fogok felhasználni.

pipi8607
Pipi / pipi8607 Wed, 2013-03-06 11:22

Kedves Durcsó!

Régóta szemezgetek a recepteddel, és végre elérkezik az idő lassan, hogy el is készíthetem, csupán egy kérdésem lenne: a zöldségek főzővize mennyire legyen sós, enyhén? (Gondolom itt a zöldségek íze a lényeg, nem a só, vagy rossz a gondolatmenetem?)

A hús pácba helyezésénél az edény legyen minél szűkebb, hogy minél jobban ellepje, vagy ez a forgatás miatt lényegtelen? Milyen gyakran kell forgatni szerinted, elég ha 12 óránként ránézek? (Félek, hogy ha a pác nem fedi légmentesen a húst, akkor a több napi állásban megromolhat esetleg, mert úgy tudom a pác (igaz olajos pácok) lényege, hogy légmentesen fedje a húst.)

Még egy utolsó kérdésem lenne: én szarvasból tervezem elkészíteni, szerinted az mennyire fő/sül lassabban, mint a marha? (Még sose készítettem vad ételt.)

Nagyon köszönöm a válaszod, segítséged előre is! :)

További szép napot! :)

Pipi

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2013-03-06 12:05

Kedves Pipi! Ami a főzővíz sósságát illeti, érzésre... :) De nem kell nagyon sósnak lennie, 1-2 tk szerintem elég.
Az biztos, hogy a víznek el kell lepnie a húst, bár ez nem olajos pác, úgyhogy nem a légmentesség tartósít benne, hanem az ecet, és kicsit talán a só is, illetve így télen, ha forrón öntöd a húsra, a legkülső rétegét le is forrázza. Bőven elég 12 óránként forgatni.
Én amikor legutóbb csináltam vadast egyébként, kétszer ennyi pácot használtam, mind a belevalót, mind a lé mennyiségét megnöveltem, ki is fogom javítani a receptet, mert még így se volt annyira sok a végén a szósz. Szóval szerintem csináld te is ezt, így biztosan ellepi a húst.
Szarvast még én sem csináltam soha, de szerintem keresd meg az alapanyagok között, ott nézz vele receptet vagy olvasd el, mit írnak róla, hátha az segít.
Sok sikert! Nagyon finom lesz, azt megígérhetem!
Durcsó

pipi8607
Pipi / pipi8607 Wed, 2013-03-06 14:43

Kedves Durcsó!
Nagyon köszönöm a gyors válaszod, nagyon sokat segítettél! A lén gondolkodtam, hogy 1-2 decivel többet csinálok, mert mi imádjuk tocsogósan az ilyen "szószos" ételeket, de a tanácsodat megfogadva akkor duplázom a pácmennyiséget a recepthez képest! :) Így már a hús ellepése is garantált tutira! :)
Még nem tudom, mikor készítem el, lehet csak következő hónapban, de hamarosan tervezem, néhány héten belül, mindenképp beszámolok majd az eredményről! :)
Ölellek!
Pipi

Kispancsa
Kispancsa Fri, 2013-01-18 16:35

Kimaradt a babérlevél, márpedig a nélkül?... Viszont attól nem lesz "békebeli" (ami alatt a régi, a két világháború közti időt értjük.) hogy jó sokat pancsolunk. Aki ezzel üti el az idejét tegye, de a végeredmény az ízek a fontos. Jó húst kapni nagyon nehéz, az alapja inkább ez.

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2013-02-12 03:06

Kedves Kispancsa, a babérlevél nem maradt ki, ott van a páclé hozzávalói között. Azért érdemes jó sokat pancsolni vele, mert úgy lesz olyan a végeredmény: az íz. A hús persze rizikós, de azért a vadashoz sok más is kell, nemcsak a jó hús.
A "békebeli" persze mindenkinek mást jelent, most már a két világháború közötti időt, pár generációval korábban a "boldog békeidőket" a kiegyezés és az I. világháború között. Valójában viszont nem ez a lényeg.
Na mindegy, mindenki úgy csinálja, ahogy neki tetszik, ahány ház, annyi szokás. Minden jót,
Durcsó

Filamér
Filamér Sun, 2012-09-16 08:31

Békebeli-e vagy sem, de nekem is ez az IGAZI vadas. Nem valami gyorsvadas, vagy hamis vadas, nem húslevesben főtt hús és zöldségek pempője, hanem A vadas. Az etalon :-)
Én zsemlegombóc helyett krumplikrokettel tálalom, szerintem az egyik legjobb étek a világon :-)

Carmelitta
Carmelitta Mon, 2012-09-17 12:02

Finom lehet, az nem vitás. De ha már "igaziról" beszélsz, akkor ne feledd, amint az a nevében is benn van, vad húsból készül az igazi.

ínyenckonyha
Ínyenc / ínyenckonyha Mon, 2011-08-01 00:40

Egy igazi recept, végre! :) Egy jó tanács hozzá: a zsemle gombócokat nem is kell félbevágni ahhoz, hogy tudjuk, átfőtt-e. (Anyukám mindig a zsemlét áztatva főtt krumlival és tojással kombinálta), így az, mikor kész lett: feljött magától a víz tetejére, és lebegett.... :D
További sok sikert!
Í.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-26 13:27

Nem tudom, hogy miből gondolod, hogy ez békebeli.
Mert mi is a békebeli?

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2011-01-26 13:58

A békebeli szerintem azt jelenti, hogy 1) jó és sokféle alapanyagból készül, 2) nem sajnáljuk rá az időt sem. Ti. háborúban nincs alapanyag, nincs hely, nincs idő jót főzni. 3) "Klasszikus". Mert a vadasból eredetileg nem spórolták ki a pácolást, ami persze hosszú ideig tart stb. Mert szerinted nem békebeli? Mi a gond vele? :) Üdv, Durcsó

lencse
lencse Thu, 2010-11-04 13:44

Nem tudom, hogy egyszerűbb-e...nekem az volt: A szósz: egy kis zsírom karamellizáltam a cukrot, rádobtam a zöldségeket (tettem bele egy kis zellert is - megdobja), kis pirítás és annyi víz, hogy éppen csak ellepje, só, bors babérlevél bele. Nem baj, ha összeáll a cukor...amíg fő, elolvad) Ha megfőtt, jöhet a botmixer. Higítás a husi alól kilopott lével. Mustár, és ha ha kell még fűszerek. Ízlés szerint ecet vagy citromlé - nekem a hétvégibe egyátalán nem kellett. Fenomenális volt! (megsúgom, hogy szarvashúsból készült:)

serci
Serci / serci Sun, 2010-09-05 14:04

Még pénteken bepácoltam,ma volt ebédre ez az eddigi legjobban sikerült! Igaz majdnem elrontottam a szószt,mert dijoni mustárt raktam bele,és az nagyon erős! De sikerült helyrehozni.Én felsál híján fartőből csináltam azzal is nagyon finom! Jó a recept eztán mindíg így csinálom,köszi,és szép vasárnapot!

serci
Serci / serci Sat, 2010-09-04 12:39

Fain recept,ma is ezt csinálok, de a zsemlegombóchoz még rakok petrezselyemzöldet is mert szeretem az ízét!

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2010-09-04 19:09

Kedves Serci, örülök, hogy tetszik! Ma kezded a pácolást vagy ma fejezed be? ;)

644
marhabélszín 50 dkg
füstölt szalonna 2.5 dkg
mangalica zsír 2.5 dkg
sárgarépa 2 kis db
fehérrépa 1 kis db
borókabogyó 1 db
fekete bors 0 ízlés szerint
babérlevél 1 db
ecet 2 ek
0 ízlés szerint
finomliszt 1 evőkanál
cukor 1 dkg
mustár 1 teáskanál
ecet 1 teáskanál
zsemle 2 db
napraforgó olaj 2 ek
finomliszt 20 dkg
tojás 1 db
tej 0.5 dl
víz 0.5 dl