r
Nosalty Logó

Báránysült nyárson

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kornél
Báránysült nyárson
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A bárányhoz

A kenéshez

Összesen 3578 kcal
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A bárányhoz

A kenéshez

Összesen 42939 kcal
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A bárányhoz

A kenéshez

Összesen 314 kcal
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    171 g

Zsír

  • Összesen
    313.8 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    133 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    818 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10926.9 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    1639 mg
  • Nátrium
    8662 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    619.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    24 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    181 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 3578 kcal
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2051.9 g

Zsír

  • Összesen
    3765.6 g
  • Telített zsírsav
    1592 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1596 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    337 g
  • Koleszterin
    9815 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    131123 g
  • Cink
    405 mg
  • Szelén
    2405 mg
  • Kálcium
    1803 mg
  • Vas
    193 mg
  • Magnézium
    2691 mg
  • Foszfor
    19663 mg
  • Nátrium
    103945 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    7434.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    18 mg
  • B12 Vitamin:
    289 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    1020 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    27 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    744 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2167 micro
  • Kolin:
    535 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 42939 kcal
  • 15% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    27.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    958.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    760 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 314 kcal

Hozzávalók

A bárányhoz

A kenéshez

Elkészítés

A bárányhoz

  1. A bárányt hentessel készíttessük el a vágás napján, és tisztítva vegyük meg.
  2. A fűszersóhoz a friss rozmaringleveleket aprítsuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze, majd keverjük össze a sómennyiség 2/3-ával. Ezzel dörzsöljük be alaposan a bárány belsejét. A maradék sót tegyük félre. Ízlés szerint használhatunk még (frissen) őrölt feketeborsot is.
  3. A bárányt erősítsük a nyársra a malachoz hasonlóan: a gerincnél, lapockánál és a comboknál rögzítsük, majd ezek után vékony dróttal varrjuk össze a felvágott hasi részt, hogy a gőzök ne távozzanak el sütéskor.
  4. Közvetlen a sütés előtt kenjük be a bőrét zsírral, majd a maradék sóval szórjuk meg.
  5. A malacsütéshez hasonlóan kb. 2-3 kg parázzsal kezdjük el sütni a bárányt, ügyelve a bőrhólyagosodásra, illetve arra, hogy az első 2-3 órában ne adjunk túlzottan nagy hőt alá. Az induló mennyiségű parazsat kell frissítenünk, akkor a bőr nem fog idő előtt megsülni, míg a belseje nyers marad.
  6. Olvasztott zsírba mártott szalonnával, illetve olvasztott zsírba mártott ecsettel kenegessük a bőrét a sütés során.
  7. A sütési idő felétől kissé fokozhatjuk a parázs hőjét, de ne túlozzuk el, ne siettessük a sülést.
  8. Kilónként kb. 20-25 perc sütési idővel számoljunk.
  9. A sütés végeztével kb. 15 percet pihentessük, majd darabolhatjuk a bárányt.
  • Sütés ideje: 270 perc
  • Receptkönyvben: 8
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 11385
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 09.

Ajánló

A báránysülthöz nem ajánlok külön köretet, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen, különösen a nyári időszakban. Általában friss salátákkal, ropogós, vastag héjú házi kenyérrel szoktuk fogyasztani.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Báránysült nyárson
Kornél 167 recept

A kilencvenes években nagyon sokat jártunk Horvátországba, különös tekintettel Pag szigetére. Ez a térség két dologról híres: a sajtjáról (Paski Sir), valamint a nyárson sült bárányról. (Paski Janjetina).  A bárányok életük során a tenger felőli kopár hegyoldalakon bóklásznak élelem után kutatva, így egész kicsiny koruktól kezdve a sós levegőn tartózkodnak. A só a szó szoros értelmében átjárja a húsukat még éltükben, így különlegessége az, hogy még a sütéskor sem használnak hozzá semmilyen fűszert vagy további sózást, a sült mégis tökéletes. A mi esetünkben időnként kizárólag sóval ízesítjük az egész bárányt, valamikor pedig az említett házi fűszersóval. Mindkét esetben a siker garantált! :o)

Hozzávalók

A bárányhoz

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek