r
Nosalty Logó

Banános túrótorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Garáné Anikó
Banános túrótorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Összesen 582 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Összesen 6985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Összesen 235 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    798.4 g
  • Cink
    109 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    84 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    277 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    106.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    182 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    50 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 582 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.3 g

Zsír

  • Összesen
    340.9 g
  • Telített zsírsav
    118 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    69 g
  • Koleszterin
    1053 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9581.3 g
  • Cink
    1308 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    1787 mg
  • Vas
    1014 mg
  • Magnézium
    398 mg
  • Foszfor
    3318 mg
  • Nátrium
    1502 mg
  • Réz
    52 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    852 g
  • Cukor
    578 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1273.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2183 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    52 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    228 micro
  • K vitamin:
    133 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    270 micro
  • Kolin:
    713 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2092 micro
  • α-karotin
    97 micro
  • β-karotin
    1046 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1128 micro
Összesen 6985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    324.1 g
  • Cink
    44 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    20 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 235 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet, porcukrot, sütőport, olajat, vizet alaposan összekeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a tojásfehérjéből felvert habot óvatosan belekeverjük.
  2. Előmelegített sütőben először 5 percig erős lángon, majd 220 fokon (gázsütő 2-es fokozat) inkább szárítjuk 5-10 percig. Lényeg, hogy ha a tűt beleszúrjuk, ne ragadjon a tészta rá, de a teteje ne égjen meg.
  3. Ha kisült, rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd kétfelé vágjuk.

Töltelékhez

  1. A tehéntúrót áttörjük, krémesre keverjük, beletesszük a porcukrot, vanília aromát v. vaníliás cukrot, a narancslevet és egy banánt feldarabolva, így pikánsabb lesz az íze.
  2. A tejszínhabot keményre felverjük. A zselatint kb. 1 deci vízben feloldjuk, hozzáadunk 1 kiskanál cukrot, és habzásig hevítjük, majd azonnal levesszük a tűzről. Vigyázat, nem szabad forrnia. Langyosra hűtjük, és a tejszínhabhoz öntjük.
  3. A túrós és a tejszínhabos keveréket óvatosan összedolgozzuk.

Mázhoz

  1. A hozzávalókat a margarin kivételével 4-5 percig főzzük. Ha közben kissé sűrű lenne, lehet pár csepp tejjel hígítani, ha túl híg, akkor tovább főzzük. Levesszük a tűzről, és beleolvasztjuk a margarint. Hagyjuk hűlni, közben időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje.

Összeállításhoz

  1. A kettévágott tortalap mindkét belső felét megkenjük lekvárral. Én szilvalekvárt használok, de bármilyen pikánsabb lekvár jó hozzá.
  2. Az alsó lapra banánkarikákat szeleteljünk, jó sűrűn. Erre a túrókrém jön, majd jönnek a banánkarikák. A végén ráborítjuk a másik tortalapot a lekváros felével lefelé. Ha a túrókrém kissé hígabbra sikerülne, akkor a tortakarimát visszatesszük, előzőleg az oldalát sütőpapírral kibélelve, hogy ne érjen a túrókrém a fémhez, és így dermesztjük meg.
  3. A kihűlt mázat a torta tetejére öntjük, és szépen, egyenletesen elkenjük rajta. Másnapig hűtőben hagyjuk állni.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 60 alkalommal
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8008
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Banános túrótorta
Garáné Anikó 1 recept

A lányom 1 éves születésnapjára valami finom, különleges tortát akartam készíteni. Kezembe került F. Nagy Angéla: Régi és új ízek című könyve, amelyben banános szeletként szerepel ez a finomság. Azóta nem múlhat el úgy ünnep, hogy ne kelljen elkészítenem, így tökéletesítettem, alakítgattam a mai változatra. Hosszas kísérletezés után a tésztát a "méteres kalács" receptje szerint készítem, de bármely gyümölcstortához való sűrűbb alapú piskótatészta jó. Ha nincs időm sütni, akkor az üzletben válogatok a piskótatorták közül.

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek