Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ajvár recept

hozzászólások (26)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Kálium
Vas
Foszfor
Magnézium

TOP Vitaminok

C Folát A E

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
1.6 g

zsír

Összesen:
10.3 g
Telített zsírsav:
1 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
7 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.4 g
Kalcium:
17 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
18 mg
Foszfor:
43 mg
Kálium:
313 mg
Nátrium:
6 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
0 µg

szénhidrát

Összesen:
10.8 g
Összes cukor:
6 g
Élelmi rost :
3 g

víz

Összesen:
144.1 g

vitaminok

Összesen:
0.2 g
C vitamin:
164 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
64 µg
A vitamin (RAE):
197 µg
E vitamin:
3 mg
K vitamin:
12 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 6 adag *

fehérje

Összesen:
9.9 g

zsír

Összesen:
62 g
Telített zsírsav:
8 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
43 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
7 g

ásványi anyagok

Összesen:
2.4 g
Kalcium:
108 mg
Vas:
3 mg
Magnézium:
110 mg
Foszfor:
258 mg
Kálium:
1885 mg
Nátrium:
39 mg
Cink:
2 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
3 µg

szénhidrát

Összesen:
64.8 g
Összes cukor:
40 g
Élelmi rost :
19 g

víz

Összesen:
864.8 g

vitaminok

Összesen:
1 g
C vitamin:
986 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
1 mg
Niacin - B3 vitamin:
7 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
2 mg
B6 vitamin:
2 mg
Összes folát:
382 µg
A vitamin (RAE):
1184 µg
E vitamin:
21 mg
K vitamin:
74 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
0.8 g

zsír

Összesen:
5.2 g
Telített zsírsav:
1 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
4 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.2 g
Kalcium:
8 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
9 mg
Foszfor:
22 mg
Kálium:
159 mg
Nátrium:
4 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
0 µg

szénhidrát

Összesen:
5.5 g
Összes cukor:
4 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
72.8 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
C vitamin:
83 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
32 µg
A vitamin (RAE):
100 µg
E vitamin:
2 mg
K vitamin:
6 µg

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

boel
boel Thu, 2011-10-13 08:59

2 kg piros kaliforniai paprika,1 kg paradicsom 1 padlizsán 4-5 gerezd fokhagyma,ízlés szernit vegeta és só,késhegynyi bors,1 kanál pirosarany,3 dcl olaj.
a paprikát a paradicsomot és a padlizsánt sütőben megsütjük majd meghámozzuk,
a paprikát ledaráljuk én turmixolni szoktam mindet összekeverünk és fözzük,kb 1,5 orát,én mindig tartositom így eláll télire a kamrában.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Tue, 2011-07-05 12:51

Sziasztok!
Kedves Eliza nagyon szeretném, ha meg adnád az arányokat, mivel én is nagyon szeretek ilyesmiket csinálni. Tavaly paprika kecsapot tettem el és paradicsomot is
A padlizsánt erdélyi módra szoktam csinálni. Egy kedves erdélyi tanárnőtől tanultam.

sutemenyecske
sutemenyecske Mon, 2011-02-07 15:04

Szeretném a padlizsános ajvár receptet elkérni, itt sehol sm találom miből , mennyi kell bele?

doktorbuta
doktorbuta Tue, 2011-06-07 22:50

Szia,
ha még keresed a padlizsános verziót... :)
Mama Szerbiából származik, ők így csinálták.
Mi kb: 1 padlizsánhoz 3 (zöld) paprikát szoktunk sütni (sütőben) grill fokozaton. Héját lehúzzuk, összeturmixoljuk, olívaolajat, mustárt, fokhagymát, sót, borsot teszünk hozzá, és semmi mást.
Hogy meddig áll el? Nem túl sokáig, mindig eltűnik a hűtőből, ha rájönnek a családtagok, hogy van ilyen itthon :D

kotipityu
kotipityu Tue, 2015-08-25 22:29

Hát ez nagyon jó,akkor sose tudjátok meg, meddig állna el. Kívánom, h ez legyen a legnagyobb bajotok. Jót nevettem, koszi.

boel
boel Mon, 2010-11-08 15:21

Kedves Nicolette!a Receptjeim között megtalálod!Üdv

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-11-06 17:56

Én Szerbiában nőttem fel ,és minden évben csináltunk Ájvárt a mai napig !!!
Mi így csináljuk; Piros vastag husú paprikát meg sütjük sütőben olaj nélkül,a padlizsánt is szintén sűtöben megsütjük majd meghámozzuk és ezeket ledaráljuk majd összekeverjük sóval borssal ízesitjük,fokhagyma + paradicsom az kihagyhatatlan belőle!!hozzáöntjük az olajat és főzzük.
Szívesen megadom az arányokat is ha valakinek felkeltettem a figyelmét

Bömbi72
Bömbi72 Mon, 2014-03-31 20:43

Kedves Eliza! Szeretném én is elkérni a receptet. Előre is köszönöm!

F_e_r_i
F_e_r_i Sun, 2012-08-26 19:55

Üdvözletem!Engem érdekelnének az arányok,és a pontos recept!Egy nagyobb társaságban,Csevapcsicsa lesz a főmenü.és ahhoz készíteni szeretnék,egy próba adagot.Ha esetleg,Ön tud egy tuti "csevapcsicsa.." receptet,azt is meg köszönném.
Üdvözlettel,Feri
bfbalazs53@gmail.com

ariel76
ariel76 / ariel76 Thu, 2011-03-31 06:44

Szia Eliza

Engem is érdekelne a pontos arány légy szíves Írd meg.
Mint látom már többen is jelezték neked, hogy érdekelne minket a pontos arány.
Válaszodat előre is köszönöm.

Szia ariel76

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 14:55

Szeretném elkérni az ajvár receptet, igazit padlizsánnal már ettem és nagyon ízlett.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-10 14:39

Szia Eliza!

Engem is érdekelnének az ajvár készítésének az arányai, továbbá, hogy ha nagyobb adag készül, hogyan lehet tárolni, meddig áll el.

Nicollette
Nicollette Mon, 2010-11-08 15:04

Szia Eliza!

Ha megtennéd,hogy leírod....megköszönnééééém:))))))))))

Puszi
Niki

mafulop
mafulop Mon, 2010-01-11 20:11

Ajvárt Szerbián is számtalan módon készítik és amennyi ház annyi szokás, viszont egy dolog közös bennük: a nagy, sötétvörös, hosszúkás, vastaghúsú, ún "babura" paprika, amely Dél-Szerbiában őshonos. Magyarországon a leginkább erre a fajtára hasonlító paprika fajták a kocsolai vagy a kápia paprika. Mi minden ősszel teszünk el ajvárt télire,... de altalában nem éri meg a telet.
Alaprecept nem tartalmaz semmilyen más kiegészítőt paprikán kívül. Miután (pl faszénen) megsütöttük a paprikát és meghámoztuk egy pl. krumplis zsákba érdemes felfüggeszteni egy pár órára hagyni hogy lecsepegjen a leve. Ezután húsdarálóval kell összedarálni és folyamatos keverés mellett főzni, mennyiségtől függőek kb 1 óraig. A végén lehet ízesíteni és szokásos módon (mint pl a lekvárt) eltenni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-10-30 08:51

Az AJVAR nem kaliforniaiparikábólk készül mert túl intenziv, kicsit kesernyés az ize,hosszú elefántfülü, piros paprikából készitik. Vöröshagyma egyáltalán nem kell bele sem bors, citrom meg pláne. Nem hiszem, hogy az 1700-as években ismerték volna a citromot.
Meg a turmix is modern változat. Főzni kell az olajjal, azt pedig azért mert az aromák főzéssel jobban összehangolódnak, keverednek. turmixban ez nem lehetséges.
Ne hari amiért ezt leirtam, én nem vagyok szakácsmester de hát ez is olyan mint a bécsi szelet, próbád elkésziteni panir nélkül. Teljesen más lesz a végeredmény.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-21 19:20

Megírnátok (első és második hozzászóló) ti hogy készítitek. Nekem nincs lehetőségem faszénen sütni, de nagyon szeretnék hasonló ízélményt elérni, amit kb 3 éve ettem. A boltokban kapható meg sem közelíti ezt. Szerintem abban sem volt sem citrom, sem egyéb cucc.

141
piros kaliforniai paprika 4 db
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
citromlé 1 fél citromból nyert
olívaolaj 0.7 dl
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint