r
Nosalty Logó

Szilvalekváros derelye bjkata konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Bjkata
Szilvalekváros derelye bjkata konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 736 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 2940 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 210 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1374.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    256 mg
  • Nátrium
    855 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 736 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.5 g

Zsír

  • Összesen
    57.7 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5499.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    568 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    301 mg
  • Foszfor
    1025 mg
  • Nátrium
    3422 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    528.6 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    521.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    118 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    423 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 2940 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    391.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    244 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 210 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A burgonyát kockákra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. (Forrás után kb. 20 percig főzzük.)
  2. Leszűrjük, összetörjük krumplinyomóval.
  3. Amíg a krumpli hűl, egy edényben a 2 kanál zsíron szép barnára pirítjuk a zsemlemorzsát.
  4. Ha már csak langyos a burgonya, beletesszük a fél ek zsírt és a 25 dkg lisztet. Puha tésztát készítünk belőle.
  5. Jól belisztezett gyúrótáblán vékonyra kinyújtjuk a tésztát.
  6. A tészta egyik felére szilvalekvár halmokat rakunk, majd az üres felét ráborítjuk a lekváros felére. Kicsit megnyomkodjuk a tésztának azokat a részeit, ahol nincs lekvár, majd derelyevágóval háromszögeket vagy téglalapokat vágunk a töltött tésztából.
  7. Forró, enyhén sós és olajos vízben kb 3 adagban kifőzzük a derelyéket.
  8. Leöblítjük, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, tálalásig melegen tartjuk.
  9. Ízlés szerint porcukorral, fahéjas porcukorral vagy kristálycukorral tálaljuk.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 138
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8378
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legfinomabb derelyét (papfülét) az Anyukám és az Apukám készíti. Zsemlemorzsa helyett ők száraz kenyér bélének morzsájából pirítanak egy jó adagot, és abban rázogatják össze a derelyét. Sajnos, mostanában már nagyon nehéz olyan kenyeret találni, aminek a béléből ilyen morzsát lehet készíteni, ezért én is a közismert módon készítem a pirított morzsát zsemlemorzsából. Abban is eltér a szüleim által készített derelye a szakácskönyvekben található derelyéktől, hogy ebbe nem kell tojás, és így ez a tészta nagyon puha és finom lesz. Próbáltam már tojással is készíteni, de úgy határozottan keményebb a tészta. Ezért nálam győzött a tojás nélküli változat.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek