r
Nosalty Logó

Szegedi tarhonyás, ahogy Dékány Feri bácsi készíti

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Nosalty
Szegedi tarhonyás, ahogy Dékány Feri bácsi készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 789 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 3158 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 399 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.1 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1572.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    1287 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 789 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.4 g

Zsír

  • Összesen
    194.2 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6290.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    192 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    677 mg
  • Nátrium
    5146 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    231.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    728 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 3158 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    794.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    650 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 399 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalonnát közepesen vastag szeletekre vágjuk, és bőréig bevagdossuk úgy, hogy majd sütésnél kakastaréjformára tudjon görbülni.
  2. Kisütjük a szalonna zsírját.
  3. A kisült szalonnaszeleteket kiemeljük a serpenyőből, és félretesszük.
  4. A kisült zsírt átöntjük egy magasabb falú edénybe, és ebben pirítjuk őzbarnára a tarhonyát.
  5. A hagymát összedaraboljuk, és a lepirult tarhonyához adjuk.
  6. Ízlés szerint megszórjuk pirospaprikával és sóval.
  7. A tarhonyás egyveleget felöntjük kétszer annyi mennyiségű meleg vízzel. Lefedve addig főzzük, míg a tarhonya elkezd megpuhulni.
  8. Amikor a tarhonya már puhulni kezd, belekarikázzuk a kolbászt, és tovább főzzük, amíg a tarhonya teljesen meg nem puhul.
  9. Ha a tarhonya már puha, akkor hozzákeverjük a lecsót, és pár percig még a tűzön hagyjuk.
  10. Tálaláshoz a korábban kisütött kakastaréj alakú szalonnát egy kis pirospaprikába forgatjuk, és ráhelyezzük az elkészült szegedi tarhonyásra.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 1206
  • Feltöltés dátuma: 2021. július 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Dékány Ferenc, azaz a kolbászkirály egyik kedvenc étele a szegedi tarhonyás, melynek receptjét a Magyarok Asztala című könyvből választotta ki. E könyv, melynek eredeti példányát 2007-ben az Országházban is kiállították, a magyar gasztronómia és étkezési kultúra értékeit foglalja össze a magyarok étkein keresztül, a honfoglalástól napjainkig. A könyv szerkesztésében Feri bácsi is részt vett, számos recept mellett a szegedi tarhonyás is az ő nevéhez kötődik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty