Szegedi tarhonyás, ahogy Dékány Feri bácsi készíti
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Nosalty

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 17% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
75g tarhonya278 kcal
-
75g lángolt kolbász339 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
1g lecsó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
Összesen
789
Kcal
- 17% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
300g tarhonya1113 kcal
-
300g lángolt kolbász1356 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
2g lecsó1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
Összesen
3158
Kcal
- 17% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
37.9g tarhonya141 kcal
-
37.9g lángolt kolbász171 kcal
-
11.4g vöröshagyma4 kcal
-
12.6g füstölt szalonna83 kcal
-
0.3g lecsó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
Összesen
399
Kcal
- 17% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.1 g
Zsír
-
Összesen 48.6 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1572.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 1287 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 31.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 182 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
789
Kcal
- 17% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 112.4 g
Zsír
-
Összesen 194.2 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6290.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 192 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 677 mg
-
Nátrium 5146 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 231.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 124.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 728 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
3158
Kcal
- 17% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 24.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 794.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 650 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 92 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
399
Kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
30 dkg lángolt kolbász
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
10 dkg füstölt szalonna
-
2 evőkanál lecsó
-
só ízlés szerint
-
füstölt pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés
- A szalonnát közepesen vastag szeletekre vágjuk, és bőréig bevagdossuk úgy, hogy majd sütésnél kakastaréjformára tudjon görbülni.
- Kisütjük a szalonna zsírját.
- A kisült szalonnaszeleteket kiemeljük a serpenyőből, és félretesszük.
- A kisült zsírt átöntjük egy magasabb falú edénybe, és ebben pirítjuk őzbarnára a tarhonyát.
- A hagymát összedaraboljuk, és a lepirult tarhonyához adjuk.
- Ízlés szerint megszórjuk pirospaprikával és sóval.
- A tarhonyás egyveleget felöntjük kétszer annyi mennyiségű meleg vízzel. Lefedve addig főzzük, míg a tarhonya elkezd megpuhulni.
- Amikor a tarhonya már puhulni kezd, belekarikázzuk a kolbászt, és tovább főzzük, amíg a tarhonya teljesen meg nem puhul.
- Ha a tarhonya már puha, akkor hozzákeverjük a lecsót, és pár percig még a tűzön hagyjuk.
- Tálaláshoz a korábban kisütött kakastaréj alakú szalonnát egy kis pirospaprikába forgatjuk, és ráhelyezzük az elkészült szegedi tarhonyásra.
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 1206
- Feltöltés dátuma: 2021. július 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:

Nosalty
1429 recept
Dékány Ferenc, azaz a kolbászkirály egyik kedvenc étele a szegedi tarhonyás, melynek receptjét a Magyarok Asztala című könyvből választotta ki. E könyv, melynek eredeti példányát 2007-ben az Országházban is kiállították, a magyar gasztronómia és étkezési kultúra értékeit foglalja össze a magyarok étkein keresztül, a honfoglalástól napjainkig. A könyv szerkesztésében Feri bácsi is részt vett, számos recept mellett a szegedi tarhonyás is az ő nevéhez kötődik.