r
Nosalty Logó

Spárgamimóza (Asparagus Mimosa)

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Spárgamimóza (Asparagus Mimosa)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 331 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 662 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 85 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    19.2 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    448 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1387 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    303 mg
  • Nátrium
    886 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    259.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    104 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    382 mg
  • Retinol - A vitamin:
    178 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    802 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1673 micro
Összesen 331 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    38.3 g

Zsír

  • Összesen
    50.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    895 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2774.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    607 mg
  • Nátrium
    1773 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    518.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    491 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    209 micro
  • K vitamin:
    162 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    288 micro
  • Kolin:
    763 mg
  • Retinol - A vitamin:
    355 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1605 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3346 micro
Összesen 662 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    205 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    427 micro
Összesen 85 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A spárgánkat tisztítsuk meg: a fás részeket roppantsuk le, a szárak alsó részét egy zöldséghámozóval meg is pucolhatjuk.
  2. Készítsünk elő egy tál jeget és hideg vizet. Keressünk egy akkora edényt, amiben a spárgák kényelmesen elférnek, majd töltsük fel hideg vízzel, adjunk hozzá két teáskanál sót. Ha forr a víz, csökkentsük a hőt, és kezdjük el párolni benne a spárgánkat, amíg puha nem lesz, ez nagyjából 6-8 perc lehet.
  3. Ezután egy fogó segítségével emeljük ki a spárgát a párolásból, és tegyük át őket a hideg vízzel és jéggel teli tálunkba. Mártóztassunk meg benne őket 2-3 percig, majd a lehűlt spárgáinkat tegyünk ki egy tetszőleges tálra pihenni. (Párolás helyett vagy mellett grillen vagy serpenyőben kevés olajon át is süthetjük a spárgát.)
  4. A vinaigrette elkészítéséhez fogjunk egy kis keverőtálat, majd mérjük/öntsük bele a fehérborecetet, a dijoni mustárt (egy csepp citrom is mehet bele, ha még savanyúbban szeretjük), sót, borsot. Egy habverő segítségével dolgozzuk össze őket, majd lassan, apránként adjuk hozzá az olívaolajat is. A habverővel addig keverjük, amíg emulgeálódnak az összetevők.
  5. A tojásokat főzzük keményre 9 perc alatt. Ha még tökéletesebb tojásélményt szeretnénk, akkor egy percig hagyjuk őket a gyöngyöző forrásvízben főni, majd vegyük tűzről (vagy vegyük vissza a legkisebb egységre a hőt alattuk), és 10 percig lefedve hagyjuk keményre főni. Ezzel a módszerrel - ellentétben a folyamatos főzéssel - nem változik gumiállagúvá a tojássárgája, nedvesebb és lágyabb marad.
  6. A tojásfőzés után hideg vízben hűtsük le őket, majd megpucoljuk, és egy közepes lyukú szitán vagy reszelőn átpréseljük/lereszeljük a tojásokat. Ez a tojásmimóza.
  7. Tálaláshoz a spárgáinkat meglocsoljuk (egy evőkanállal rákanalazzuk) a vinaigrette-et, ráhalmozzuk a tojást, majd friss petrezselyemzölddel, sópehellyel megszórjuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 267
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Spárgamimóza (Asparagus Mimosa)
Hering András 29 recept

Ha Franciaországról beszélünk, akkor a „mimóza” szó a keményen főtt tojásokra vonatkozik, és ez a recept nem csak lehetőséget ad arra, hogy egyszerre megedzük vele a zöldséghámozónkat és a reszelőnket/szitánkat a tojásnyomáskor, hanem a spárga felhasználásához is az egyik legelőkelőbb felhasználást is nyújtja. A keményre főtt tojás pedig nemcsak díszítésre szolgál, annak ellenére, hogy ezt az időtálló, klasszikus ételt megjelenése miatt a gyönyörű sárga és fehér színű mimózavirághoz szokták hasonlítani. A főtt kemény tojást aprításához használjunk rozsdamentes acélszitát, hogy fényes és puha tojásköretet kapjunk a spárga mellé. Készíts hozzá mennyei vinaigrette öntetet, és élvezd a tavaszi pompát!

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek