r
Nosalty Logó

Panettone Svájcból

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
sera
Panettone Svájcból
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1207 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 7242 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 371 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    41 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    307 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1060.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    496 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    189.2 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    361 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    354 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    250 micro
Összesen 1207 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    137.2 g

Zsír

  • Összesen
    246.1 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1840 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6364 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    415 mg
  • Kálcium
    556 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    346 mg
  • Foszfor
    2025 mg
  • Nátrium
    2974 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1135.4 g
  • Cukor
    325 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    412.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2168 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    262 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    848 micro
  • Kolin:
    1181 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2123 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    508 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1502 micro
Összesen 7242 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    325.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    152 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.1 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 371 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A cserepet rakjuk be vízbe ázni.
  2. Az élesztőt oldjuk fel meleg vízben, szitáljuk le a lisztet, és az élesztős masszát öntsük a közepébe, szórjunk rá kis lisztet, majd hagyjuk 1/4 órát pihenni.
  3. A mazsolát áztassuk be vízbe.
  4. A vajat dobjuk rá a lisztre, majd a tojássárgáját, amit előtte a cukorral simára vertünk. Majd adagoljuk hozzá az 1 dl vizet. Jól gyúrjuk össze.
  5. Rakjuk félre 2 órát kelni, majd megint jól dagasszuk meg és eközben adjuk hozzá a citromhéjat és a gyümölcsöket.
  6. Csináljunk egy nagy golyóformát és rakjuk bele az előtte beáztatott és sütőpapírral kibélelt langyos cserépbe. A zsírpapír jócskán lógjon ki felül. Jobban ki tudjuk majd emelni a kész sütit.
  7. Rakjuk félre még 30 percig kelni, kenjük meg vajjal, és tegyük a sütőbe először 200 fokra 20 percig, majd 180 fokra redukáljuk, és süssük még egy óráig.
  8. Ha túl barnulna, takarjuk le sütőpapírral.
  9. Fontos, hogy rácson hagyjuk kihűlni, és ha kivesszük, kenjük még meg olvasztott vajjal.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 80 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 104
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9039
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nálunk a panettonét így karácsony előtt egy-két hónappal árulják. Elkészítése körül több misztikus legenda forgolódik, ezért  is érdekelt ennek házi elkészítése, tehát több receptet is kipróbáltam. A monda szerint az igazi panettone 3 napig készül, és az eredete egy olasz kenyersütő inashoz, Antoniohoz fűződik, aki olyannyira szerelmes volt egy lányba, hogy szerelme jeléül kigondolta ezt a kandírozott gyümölccsel tele, illatos, kalácsszerű süteményt. Attól kezdve, minden olasz Pane di Antonio-t akart vagyis Panettonét. A képen látható panettonét  kb. 8 éve készítettem, érdekesnek találtam a cserépben sütést. Így a receptet a múltból felhozván, valószínű kedvem lesz megint panettonét sütni. Érdekes cserepestől ajándékba vinni. Ha megint elkészítem, felírom az előkészítési időt pontosan. A hozzávalók mennyiségét svájci receptből és Svájcban kapható hozzávalókból készítettem. Ez azért lehet egyes recepteknél fontos, mert tapasztalatom szerint néhány hozzávaló minimálisan másként "adja magát", mint ami Magyarországon kapható.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek