r
Nosalty Logó

Misottó, a gombás-misós rizottó

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Misottó, a gombás-misós rizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Az alapléhez

A pirított gombához

A rizottóhoz

Összesen 471 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Az alapléhez

A pirított gombához

A rizottóhoz

Összesen 1887 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Az alapléhez

A pirított gombához

A rizottóhoz

Összesen 132 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1057.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    456 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    234.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1548 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 471 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    59 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4228.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    824 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    226 mg
  • Foszfor
    1219 mg
  • Nátrium
    1824 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    302.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    937.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    887 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    922 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    268 micro
  • α-karotin
    2477 micro
  • β-karotin
    6192 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    236 micro
Összesen 1887 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    297 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    174 micro
  • β-karotin
    435 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 132 Kcal

Hozzávalók

Az alapléhez

A pirított gombához

A rizottóhoz

Elkészítés

Az alapléhez

  1. Tegyük fel főni az alaplevet: egy kisebb lábasba tegyünk egy fej hagymát (megpucolva, negyedekre vágva), 3 gerezd fokhagymát (megpucolva, egészben), a gyömbért (megpucolva, vékony szeletekre vágva), 1-2 szem barna és fehér csiperkét (közepes darabokban), egy szál sárgarépát (meghámozva, nagyobb darabokban), a kínai kel leveleit (nagyobb darabokra vágva) illetve néhány darab beáztatott fafülgombát. Öntsük fel nagyjából egy liter vízzel, sózzuk és borsozzuk. Főzzük nagyjából 30-40 percig, majd szűrjük le.

A pirított gombához

  1. Tisztítsuk meg a gombákat: ne mossuk meg őket, hanem szárazon törölgessük le róluk a szennyeződéseket. A csiperkét a vargányával együtt vágjuk vékony szeletekre, a laskagomba szárait vágjuk le, és tegyük félre az alapléhez, a kalapját szintén aprítsuk fel. A szárított fafülgombát áztassuk forró vízbe egy kis tálban.
  2. Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt szárazon. Amikor már elég forró, dobjuk bele a felszeletelt friss gombákat. Miután kiengedték magukból a nedvesség nagy részét, enyhén sózzuk meg őket, ennek hatására a maradék víz is távozik majd. Öntsünk pár csepp olajat a serpenyőbe és alaposan pirítsuk le a gombákat. Ha kész van, tegyük félre.

A rizottóhoz

  1. Aprítsuk fel a megmaradt vöröshagymánkat és fokhagymánkat. Egy nagyobb lábosban kezdjük el olajon párolni a vöröshagymát. Ha üveges, adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk további egy percig. Közben szűrjük le a beáztatott fafülgombát, aprítsuk fel, majd tegyük a hagymás alapra.
  2. Öntsük a fazékba a rizst, egy percig kavargassuk, majd öntsük nyakon a fehérborral. Hagyjuk elpárologni az alkoholt. Készítsük a leszűrt alaplevet a rizses edény mellé, egy merőkanállal. Adjunk hozzá annyi alaplevet, hogy ellepje a rizst, majd közepes-alacsony lángon főzzük el. Ekkor kanalazzunk bele egy újabb adag alaplevet, és folytassuk így a rizottó főzését, szépen-lassan kavargatva.
  3. Kóstoljuk meg, hogy elég puha-e a rizs (csak a közepén kell, hogy kicsit kemény maradjon), és eszerint hagyjuk abba az alaplé adagolását (lehet, hogy nem lesz szükség az összesre). Vegyük le a lángról a lábast, és keverjük a rizshez a vajat, majd a misopasztát is.
  4. Reszeljük le a parmezánt, és azt is keverjük el a rizottóban. Adjuk hozzá a megpirított gombáinkat (hagyhatunk egy keveset a tálaláshoz). Szórjuk meg reszelt parmezánnal vagy parmezánforgácsokkal.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2054
  • Feltöltés dátuma: 2021. november 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Misottó, a gombás-misós rizottó
Lakos Benedek 255 recept

Két dolog van, aminek soha nem tudok ellenállni: a krémes, gazdag ízű egytálételeknek és a szörnyű szójátékoknak. Valószínűtlennek tűnhet a két kategória egyesítése, azonban a cikkben szereplő gombás rizottó esetében pontosan ez történt. A receptben ugyanis nemcsak gomba és parmezán kerül a fazékba, hanem a komplex aromájú misopaszta is jelen van, ami azon túl, hogy fantasztikus ízt ad a rizottónak, azt is lehetővé teszi, hogy a fogás ezentúl „misottó” néven fusson.

Hozzávalók

Az alapléhez

A pirított gombához

A rizottóhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek