r
Nosalty Logó

Máktorta 9. - meggyes

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
zsempi
Máktorta 9. - meggyes
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 324 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3879 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 205 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    718.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    248 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 324 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.5 g

Zsír

  • Összesen
    140.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8618.8 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    157 mg
  • Kálcium
    3843 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    922 mg
  • Foszfor
    2970 mg
  • Nátrium
    648 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    567.9 g
  • Cukor
    328 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    388.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    1170 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1953 micro
Összesen 3879 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    455.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 205 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojásfehérjéket a cukor 2/3-ával kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgákat a maradék cukorral krémesre, habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a darált mákot, majd óvatosan beleforgatjuk a habot.
  3. Tepsibe papírt terítünk, erre ráfordítunk egy tortaformát úgy, mintha a feneke lenne felül, de az alját nem pattintjuk bele. Belesimítjuk a masszát, habkártyával elegyengetjük a tetejét középről kifele húzogatva, hogy a végén egy homorú felületet kapjunk (mintha ráhelyeztünk volna egy óraüveget). Ha így készítjük elő a formát, akkor A) kapunk egy szép, egyenletes felületet (tepsivel érintkező rész), ami lehet majd a tortánk teteje. B) nem fog beesni a tészta a formába, azaz megtartja az alakját. Előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba).
  4. A papírt lehúzzuk az tészta aljáról, és "élére" állítjuk, kihűtjük. Így szellőzik mindkét oldala, nem fog bevizesedni. Kihűlés után rugalmas, hosszabb pengéjű késsel (kisebb, fűrészelő mozdulatokkal) kivágjuk a tésztát a karikából.
  5. Akinek nincs kedve kísérletezni ezzel, az a hagyományos módon kenje, és lisztezze a tortaformát, majd süsse meg a tésztát.
  6. A meggybefőttről leöntjük a levet. Lemérjük, és kimérjük hozzá az étkezési keményítőt.
  7. A keményítőt kevés meggylével csomómentesre keverjük. A maradék levet a fűszerekkel, a felkarikázott citrommal és a cukorral felforraljuk, 3-4 percig főzzük, majd hozzáöntjük a keményítős részhez, és felfőzzük akár a pudingot. Félretesszük hűlni, időnként megkeverjük.
  8. A mákos tésztát 1/3-ánál lapjában elvágjuk, rákenjük a lekvárt, és köré pattintjuk a tortaformát. A maradék tészta közepét kivágjuk 2 cm-es peremet hagyva. Ezt a "mákgyűrűt" óvatosan a lekváros lapra helyezzük. A kivágott tésztát pedig felkockázzuk.
  9. A kihűlt pudingba keverjük a rumot és a meggyet. Ennek a tölteléknek 1/3-át vagy felét a "lyukba" beletöltjük. Belenyomkodjuk a mákkockákat. A maradék meggytölteléket ráborítjuk, és elrendezzük a torta tetején.
  10. Néhány órán át hideg helyen pihentetjük, majd leválasztjuk róla a tortaformát.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 116
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 22126
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 12.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
zsempi 4 recept

Olyan sütit akartam készíteni, ami tejmentes, és nem száraz.  És ez pattant ki a fejemből. A tészta receptje Pelle Józsefné szakácskönyvéből való.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek