r
Nosalty Logó

Mákos kalács 2. - almával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Mákos kalács 2. - almával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2365 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 9458 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 328 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.3 g

Zsír

  • Összesen
    98.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5641 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    2718 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    657 mg
  • Foszfor
    1783 mg
  • Nátrium
    338 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    323.6 g
  • Cukor
    131 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    95 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 2365 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    229.4 g

Zsír

  • Összesen
    395.5 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    84 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    228 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22564 g
  • Cink
    64 mg
  • Szelén
    370 mg
  • Kálcium
    10873 mg
  • Vas
    80 mg
  • Magnézium
    2627 mg
  • Foszfor
    7133 mg
  • Nátrium
    1352 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    52 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1294.3 g
  • Cukor
    522 mg
  • Élelmi rost
    164 mg

VÍZ

  • Összesen
    380 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    902 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1041 micro
  • Kolin:
    316 mg
  • Retinol - A vitamin:
    845 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    659 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    431 micro
Összesen 9458 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    783.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    378 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    248 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 328 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 dl langyos tejbe keverünk egy kk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
  2. A liszthez adjuk a cukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott margarint, és annyi tejjel, amennyit felvesz, közepesen lágy tésztát készítünk. Három részre osztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a mákhoz keverjük a kétféle cukrot, a citromhéjat, a lekvárt, nagylyukú reszelőn belereszeljük az almát. Annyi forró tejet adunk hozzá, hogy éppen kenhető, de nagyon sűrű massza legyen. Óvatosan adagoljuk a tejet, mert könnyen túlhígíthatjuk a mákot!
  4. Ha a tészta megkelt, kb. 30x25 cm-es téglalapokká nyújtjuk.
  5. A hosszanti széleken 2-2 cm-t kihagyva, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket. Ez kicsit türelemjáték, mert a massza nem adja meg könnyen magát, viszont a tészta meg nem szereti, ha erősen nyomkodják. :)
  6. Hosszanti oldalánál fogva lazán feltekerjük, ahogy adja magát. (Ha szorosan tekerjük, nem tud majd nőni, és szétreped!)
  7. Tepsire rakjuk mindhárom tekercset, köztük helyet hagyva a növekedésre. Pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
  8. Tetejüket felvert tojással megkenjük, oldalukat és tetejüket itt-ott megszurkáljuk, és pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x35x6
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 211
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 32944
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 05.

Ajánló

A mákba vagy csak alma, vagy csak lekvár is tehető, csak a töltelék zamatosságában van szerepük. Ha csurgatunk 1-2 ek mézet a mákhoz, attól is csak finomabb lesz. A kihűlt kalácsot úgy menthetjük meg a kiszáradástól, hogy asztalkendőbe bugyolálva a sütőben egy tepsin tároljuk. Dédi is így csinálta.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A húsvéti és a karácsonyi ünnepi asztalunk elmaradhatatlan "kelléke". Nálunk senki nem szereti annyira a bejglit, én mindig ezt a kalácsot sütöm helyette. Így tettek már nagyszüleim is, és érdekes módon a párom családja is generációk óta. Ez a mákos kalács természetesen frissen a legeslegfinomabb, mikor szinte még langyos. Úgyhogy, ha kedveskedni akarok (és mért ne akarnék?), akkor ezt napján kell sütnöm, nincs mese. Mert a kalács bizony pár nap alatt kiszárad, nem bírja annyira az állást, mint a jóval zsírosabb tésztájú bejgli. Persze ezt csak hallomásból tudom, mi még sose tapasztaltuk, még véletlenül se, mert mi még frissen-puhán megesszük az egészet az utolsó morzsáig.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek