r
Nosalty Logó

Mákos-diós kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Mákos-diós kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1269 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 7610 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 322 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.4 g

Zsír

  • Összesen
    62.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1853.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    785 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    679 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153.4 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    146 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 1269 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    182.4 g

Zsír

  • Összesen
    374 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    236 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11119.1 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    289 mg
  • Kálcium
    4711 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    1528 mg
  • Foszfor
    4076 mg
  • Nátrium
    390 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    34 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    920.1 g
  • Cukor
    280 mg
  • Élelmi rost
    91 mg

VÍZ

  • Összesen
    352.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    879 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 7610 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    470.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    199 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 322 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A kenyérsütőgéppel szoktam dagasztani. A kalács hozzávalóit a felsorolás szerinti sorrendbe tesszük be a dagasztótálba. 1 percnyi keverés után ellenőrizzük, ha nem elég a folyadék, szükség szerint 2-3 kanálnyi tejet/vizet adunk még hozzá. Amíg a gép dagaszt, előkészítjüka töltelékhez valókat. (Azért nem adtam meg pontos adagot a töltelékhez, mert egyrészt"szemre" mértem a hozzávalókat, dekában csak hozzávetőlegesen tudnám megmondani. Másrésztízlés dolga, ki mennyire szereti sok-kevés töltelékkel, nagyon vagy kevésbé édesen. Én körülbelül 30 dkgmákot, és talán valamivel több diót használtam fel.)
  2. A mákot felforralt, cukros-vaníliás vízzel forrázzuk le, és - a férjem nagy mákszeretetére meg epéjére való tekintettel -, sutyiban 2 kanál morzsát is vegyítettem hozzá. (Ha már sokat eszik, legalább egy kicsivel legyen "kímélőbb" a kalácsom.) A diós töltelékhez felforralt tejet használunk, annyit, hogy közepesen kenhető masszát kapjunk. (Ha túl sok benne a folyadék, ellágyítja a kalácsot.)
  3. Ha a tészta már összeállt a gépben, kivesszük, és tálban, letakarva kelesztjük (40-60 perc). Kelesztésután két részre osztjuk (ne épp egyformára, mondjuk 2/5 és 3/5 arányban).
  4. Kinyújtjuk a kisebbiket, rákenjük a mákot, és lazán feltekerjük (mint a bejglit). Óvatosan belehelyezzük a kiolajozott tepsi (torta- vagy kerek hullámos forma) közepébeúgy, hogy a két vége kört zárjon be.
  5. Kinyújtjuk a nagyobbik darabot is, erre jön a dió, óvatosan elkenjük a tészta két végéig (de a két szélén, ahol elkezdjük,valamint befejezzük a felcsavarást, hagyjunk 1-2 cm-es üres részt.)
  6. A diós rudat szépen a mákos köré kanyarítjuk, de nem túl szorosan. (Jó,ha körülötte, a tepsi széléig marad még 1-2 cm-nyi üres sáv, legyen hova kinőnie.) A kalácsot megkenjük egy kis tojássárgával.
  7. Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük. Ha a teteje túl hamar megsülne, vegyük ki, gyorsan takarjuk le alufóliával, és tegyük vissza, míg az egész át nem sül.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 7038
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A férjem születésnapjára készültem, torta nélkül (vigyáznia kell a súlyára), de hogy mégis legyen valami mutatós süti, a kalács mellett döntöttem. Nem mintha ezzel nem lehetne elég kalóriát megenni, de legalább nincs benne tojás (koleszterin!), vajas krém és egyéb finom, de egészségtelen dolog. Szívesen eszi, különösen ha egy bögre tejet vagy kakaót is kap hozzá. Amikor a mákosat tekertem fel, csak akkor jött az ihlet, hogy össze lehetne kombinálni a dióssal. Összeházasítottam őket minden további nélkül, a férjem étvágya és öröme pedig csak igazolta e "szoros kapcsolat" eredményességét. Elnézést kérek mindenkitől, hogy a "költségek" rovatnál hasból ezer ft-t tüntettem fel. Nem Magyarországon élek, nem kell megvennem minden hozzávalót (dióval ellátnak a szülők), sosem számoltam ki, mennyi vele a költség. De szerintem igazán nem sok!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek