r
Nosalty Logó

Mákos álom citromkupolában

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Marcsux
Mákos álom citromkupolában
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

mákos financier lap készítése

mákkrém készítése

meggyzselé készítése

citromburkolat készítése

összeállítás

Összesen 604 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

mákos financier lap készítése

mákkrém készítése

meggyzselé készítése

citromburkolat készítése

összeállítás

Összesen 4844 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

mákos financier lap készítése

mákkrém készítése

meggyzselé készítése

citromburkolat készítése

összeállítás

Összesen 283 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    635.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    286 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    198 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.9 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    260 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    255 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 604 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    84.8 g

Zsír

  • Összesen
    306.4 g
  • Telített zsírsav
    151 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    1158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5087.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    2285 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    541 mg
  • Foszfor
    1583 mg
  • Nátrium
    544 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    463.5 g
  • Cukor
    341 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    559.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2078 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    229 micro
  • Kolin:
    546 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2041 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    447 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    722 micro
Összesen 4844 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    295.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 283 Kcal

Hozzávalók

mákos financier lap készítése

mákkrém készítése

meggyzselé készítése

citromburkolat készítése

összeállítás

Elkészítés

mákos financier lap készítése

  1. 7 dkg vajat 2 ek. mézzel összeolvasztunk, és kissé pirítjuk, hogy szép világosbarna legyen, de ne égjen meg! Langyosra hűtjük.
  2. Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban: 3,5 dkg darált mandula, csipet só, 3,5 dkg liszt, 1,5 dkg szemes mák, 5 dkg porcukor, 1/2 vanília magja.
  3. A 2 db tojás fehérjéből lágy habot verünk, majd beleforgatjuk a száraz anyagokat.
  4. Végül belekeverjük a mézes masszát is. Hűtőbe tesszük 1/2 órára.
  5. Papírral bélelt, 18 cm-es tortakarikába vagy egy 20x24 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Ha karikában sül, kicsit több idő kell neki! Ha tepsiben sütjük, 8-10 bomba alapja fog kijönni belőle. Attól függ, mekkora formánk van. Csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk ki a korongokat.

mákkrém készítése

  1. Kevés tejjel kikeverjük a pudingport.
  2. A többi tejet felforraljuk a sóval, hozzáadjuk a mákot, és 2-3 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a pudingot, és (pillanatok alatt) sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük!
  4. A cukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet, citromot, vaníliát.
  5. Végül a mákos masszával jól összedolgozzuk (én a mákos részt először külön kikeverem, hogy lazuljon).

meggyzselé készítése

  1. A meggylekvárhoz adunk 1,5 dl vizet, és ebben átmelegítjük. Ha darabos, szűrjük át. Hígabb állagú kell legyen.
  2. 1 dkg zselatint feloldunk benne, és forrásig melegítjük.
  3. Egy kis méretű tálcát kibélelünk folpackkal (akkorát, hogy kb. fél cm vékony legyen benne a meggy, ha beleöntjük). Beleöntjük a zselét. A tetejére is simítunk folpackot. Így dermesztjük. Majd a tésztakorongoknál 1/2 cm-rel kisebb korongokat szaggatunk belőle.

citromburkolat készítése

  1. Gőz fölött 10 dkg cukrot 5 dkg vajjal olvasztunk 2 db citrom reszelt héja + egynek a levével.
  2. Az egész tojásokat és + 1 egynek a sárgáját kikeverjük, majd apránként a citromos masszához adjuk. Óvatosan, nehogy kicsapódjon. Én inkább leveszem a tűzről, és úgy keverem hozzá. Gőz fölött főzzük tovább 8-10 percig.
  3. Ha elég sűrű és selymes, levehetjük. Egy lábasba teszünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a krémet, és belekeverünk 1 dkg zselatint. Összemelegítjük, és mehet a sütikre! Ezt már csak akkor kezdjük csinálni, ha a bomba készen áll.

összeállítás

  1. A 6 mélyedéses, félgömb alakú (szilikon)formát vékonyan kiolajozzuk. A krémmel nyomózsákból félig töltjük a mélyedéseket, belehelyezünk 1-1 meggykorongot, rá annyi krémet, hogy majdnem szintbe legyen. Végül a mákos tésztalapot. Kicsit lenyomkodjuk a tésztát, így kinyomjuk az felesleges levegőt vagy krémet.
  2. Így tegyük a fagyasztóba 2-3 órára. Utána szépen kifordítjuk őket egy rácsra, és a még langyos citromglazúrral gyorsan körbecsurgatjuk őket. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar köt a zselatin. Ha már húz, tegyük vissza kicsit melegíteni, és úgy folyassuk a bombákra.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x24
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 55
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 4362
  • Feltöltés dátuma: 2018. március 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákos álom citromkupolában
Marcsux 1 recept

Egy kedves barátom vendégvárásra készültem. Imádja a mákot, és szerettem volna valami új desszertet készíteni neki. Láttam már hasonló típusú sütiket, és nagyon megtetszett a különlegessége. Egy kicsit utánanéztem, és kis ötletelgetés, gondolkodás után megszületett a Mákos álom, citromkupolában! Nagyon sikert aratott! 

Hozzávalók

mákos financier lap készítése

mákkrém készítése

meggyzselé készítése

citromburkolat készítése

összeállítás

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek