r
Nosalty Logó

Kötött-tészta leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
witch
Kötött-tészta leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A leveshez

Összesen 195 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A leveshez

Összesen 1155 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A leveshez

Összesen 33 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    524.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    310 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    2950 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 195 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    27.5 g

Zsír

  • Összesen
    36.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    209 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1438.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    560 mg
  • Nátrium
    351 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    180.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    3145.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1861 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    234 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    17701 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    844 micro
Összesen 1155 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    208 micro
  • β-karotin
    495 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 33 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A leveshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojással, a liszttel, csipetnyi soval meg tojásnyi vízzel ruganyos tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk jó vékonyra, majd megkenjük 1 ek zsírral, amit előzőleg megolvasztottunk, és kevés pirospaprikával összekevertünk. Borssal ízlés szerint megszórjuk.
  2. 2 cm csíkokra vágjuk, egy csíkot félbehajtunk, kis csomót kötünk rá, és leszakítjuk, majd megint csomót kötünk stb. Ugyanígy az összes csíkot elkészítjük, félrerakjuk.
  3. A répákat megpucoljuk, megmossuk, karikára vágjuk. A másik 1 ek zsíron néhány percig pároljuk, a tűzről levéve meghintjük pirospaprikával.
  4. Hozzáadjuk a hosszára vágott burgonyát, vöröshagymát, felöntjük 2,5 liter vizzel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Amikor a leves forr, belerakjuk a tésztát, 25 percig főzzük.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 127
  • Össznézettség: 76022
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 25.

Ajánló

Aki szeretne régi ízeket felidézni, de nincs még a recept hozzá.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tizenévesként mikor hallottam, hogy valaki tésztát gyúr, igen meglepődtem, mert a boltokban már nem csak a gyári tészta volt kapható, hanem a maszekok is elárasztottak minket az előzőhöz képest jobb minőséggel. Aztán jött a párom a kedvenc levesével: kötött-tészta. Így aztán nem volt más hátra, meg kellett tanulni gyúrni. Hát így kezdődött valahogy. Az új story: a lányomat kérdezem, hogy mit főzzek? Talán akkor Ő is fog enni (ezek a mai tizenévesek milyen válogatósak). A válasz: Nagyi levese, mert Ő így hívja. A receptet az anyósomtól kaptam, akivel a lányom nem találkozott, de talán mégis. Végül is érdekes, hogy a mai különleges, egzotikus, XXI. századi "kajadömping"-ben egy mai tizenévesnek ez a kedvenc levese.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Witch! Ezt a levest anyukámnak készítettem régen többször, mert imádja. A nagymamámtól telefonon kértem el?ször az instrukciókat, úgy tanultam meg.-)) Anya imádja. Felénk Kötött galuska a neve, ami csak abban különbözik a tiédt?l, hogy mi paprikával nem szórjuk meg, csak jó sok borssal. Üdv: A.

Törölt felhasználó

Mi görcs levesnek hívjuk.....fincsi...

kelemen erzsebet

Nálunk ezt csimbókos levesnek hívják. A kötözött, de még nyers tészta nagyon jól fagyasztható tálcára téve. Másnap lehet adagonként csomagolni. Még fagyottan kell a f?v? levesbe tenni, olyan lesz , mint a frissen készített.

Törölt felhasználó

Jaj de örülök,hogy ráakadtam erre a receptre,régen mindig szegény nagyim csinálta.Azóta sem ettem,de az ízére még jól emlékszem.Mindenképpen megcsinálom,köszi kedves Witch!

Angie

Görcsleves:) A nagymamám f?zte régebben elég sokszor..... Sajnos már nem f?z. De köszönöm hogy eszembe juttattad :)

Törölt felhasználó

Nálunk ez nagyon kedvelt leves.A gyerekeim és a menyem kedvence. Nagyon sokszor f?zöm, azzal a külömbséggel, hogy a hagymát üvegesre sütöm,bele a pirosparikát és ezzel kenem le a tésztát, még sózom és borsozom úgy tekerem fel és kötöm görcsre a tésztát. A f?v? vizb?l nálunk még kihagyhatatlan a nyagy csokor petrezselyem zöldje (amit mindig a kiváltságos kap meg) ugyanis nagyon szeretjük leves után megenni.Igen egészséges jótékony hatásu és finom.

Törölt felhasználó

Hmmm, éppen tanulom édesanyámtól a tésztagyúrást, sajnos nekem a nyújtással van gond, de ez az a recept, amiért feltétlen kitartok a tanulásban. Mifelénk göcs leves és sóval hintett hagymás, pirospaprikás zsíradékkal kenjük meg, amit feltekerés el?tt er?sen borsozunk. Nem rossz ötlet bele a burgonya, így is kipróbálom majd. Kedvencem a sült göcs. Mi 10 tojás és 1 kg lisztb?l készítjük (kb. 6 L leveshez), amib?l majd kiszedegetjük a fele adag göcsöket (kötött tésztákat) sz?r?ben lecsorgatjuk, megsózzuk és olajban ropogósra sütjük. Hmmm, ne csináld, hogy máris próbálkozzam ezen a hétvégén, mert kevés kell hogy újra nekifogjak.... annnnyira finom - feltétlen próbáld ki legalább pár darab sütésével is. Vidám hétvégét, szia

Törölt felhasználó

Drága Yve! Err?l a sült változatról még nem hallottam, de Isten bizony kipróbálom, a jöv? hétre már ugyis beigértem a kismenyemnek, hogy f?zök neki kötött levest.Nálunk ugyanis két hetente minimum valaki kiköveteli. Nagyon sok ugymond "paraszt" étket f?zetnek velem. Szivesen megosztanám veletek is, de sajnos én csak "amat?r" vagyok a számitógép használatával. De jó köztetek lenni, még mindig tudok mit tanulni, pedig már "megettem a kenyerem javát"!

Törölt felhasználó

Kedves Bözsemama, nagyon jó döntés! (kipróbálni a sült változatot) vagyis nagyon remélem, hogy ezen a téren (is) hasonló ízlésünk, mert nekem NAGYON ízlik(ett) minden alkalommal, akár ropógosra, akár csak hirtelen átsülve fogyasztottam. Hmmm, egy alkalommal elejtettem szóban, hogy CSAK sima sós vízben kif?zni és így megsütni vajjon milyen lenne (?), de NEM ugyanaz az íz. Édesanyám értem kipróbálta (milyenek is az anyák) Igen, nekem is tetszik ez az oldal...és széles mosollyal teszem fel a kérdést: vajjon nem m?ködne ?! hacsak lassacskán is az el?rehaladás az amat?r-r?l? Mindenki így kezdte, még én is!!! További jó sütést-f?zicskélést és vidám, hálás puszikat érte!

witch

Kedves deakanett! Abban remenykedem, hogy nekem is majd a lanyom fogja egyszer megfozni. A tanulasi szandekat mar bejelentette!:) udv:witch

witch

Kedves Gizolda1! Hallottam en is mar tobb nevet erre a levesre. Akarhogy is hivjuk, egyetertek finom leves! udv:witch

witch

Kedves kelemen erzsebet! Koszonom a jo otletet, ki fogom probalni! udv:witch

witch

Kedves petrezselyem! Nagyon szivesen! A parom is gyakran ette ezt a nagymamanal, szoval Neki is nagyi levese. Ha csak ezt szamolom en mar a harmadik generacio vagyok, remelem a lanyom lesz a negyedik. udv:witch

witch

Kedves Angie! Nagyon szivesen! A nagymamak nagyon tudtak/tudjak, hogy kell egyszeru alapanyagokbol eletre szolo emleket varazsolni!:) udv:witch

witch

Kedves Bozsemama! Hallottam mar a hagymas valtozatrol, hat ideje lesz mar kiprobalni, biztos finom! Nalunk a petrezselymet csak en szeretem, de mindenbe belerakom. Foleg fasirtba meg toltelekbe tudok jo sokat rakni, hogy ne lehessen kipecazni. udv:witch

witch

Kedves Yve! Ettem mar kulonbozo sult tesztakat, de ez eszembe sem jutott volna, hogy ezt megsutni. Milyen jo otlet! Biztos ki fogom probalni, akkor szerintem nekem is 1 kg lisztbol kell kesziteni, mert a lanyom az ilyesmit nagyon szereti. Szep hetveget! udv:witch

Törölt felhasználó

Kedves Witch! Szívesen kipróbálnám ezt a levest! Légyszi írd már le ennek tésztának a tekerési módját kicsit b?vebben a gyengébbek kedvéért! :-) És itt most én számítok gyengébbnek! :-) A lányom nagyon szereti a a hasonló leveseket meglepném vele! Köszi el?re is! :-)

Hozzávalók

A tésztához

A leveshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek