r
Nosalty Logó

Katalán krém

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
vikki
Katalán krém
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
275 °C
  • 14% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 362 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1444 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 116 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    271 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    573.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.8 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    274 micro
Összesen 362 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46 g

Zsír

  • Összesen
    46.6 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    1085 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2294.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    1279 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    394 mg
  • Nátrium
    552 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    187.3 g
  • Cukor
    161 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    381 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    821 mg
  • Retinol - A vitamin:
    371 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1095 micro
Összesen 1444 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    183.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    4.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 116 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A citromot nagyon alaposan megmossuk, és meghámozzuk vékonyan ügyelve arra, hogy minél kevesebb fehér rész kerüljön rá, mert az keserű.
  2. Egy lábosba öntjük a tejet, beletesszük a citromhéjat és a fahéj rudat és a cukrot, majd felforraljuk.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz hozzáadjuk a keményítőt, és csomómentesre keverjük.
  4. Mikor már forr a tej, eltávolítjuk belőle a citromhéjat és a fahéjrudat, és félrehúzzuk.
  5. Rakunk 4-5 evőkanál meleg tejet a tojássárgákhoz, simára keverjük (azért van rá szükség, hogy ne csapódjon ki, mikor a meleg tejbe öntjük).
  6. Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tojássárgákat a tejhez, visszatesszük a tűzre, és közepes lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük (akkor jó, ha olyan mint a vanília puding).
  7. Mikor elkészült, hőálló kerámia edényekbe öntjük, megvárjuk míg kihűl, és hűtőbe tesszük 1 órára.
  8. Fogyasztás előtt megszórjuk a tetejüket kb. 1-1 evőkanál kristálycukorral, és a sütő grill fokozatát használva 3-4 perc alatt rápirítjuk a cukrot (legfelső rácsra tegyük minél közelebb a grillezőhöz, közbe hagyjuk nyitva résnyire a sütő ajtaját). Ha nincs a sütőn grill funkció, készíthetünk hozzá karamellt, ahogy a story-ban írtam.
  • Sütés hőfoka: 275 °C
  • Sütés ideje: 3 perc
  • Receptkönyvben: 317
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 42
  • Össznézettség: 59654
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 18.

Ajánló

Készíthetünk mellé citromos-fahéjas babapiskótát (recept a blogomon), ami még jobban kiemeli az ízét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A créme brulée (égetett krém) spanyol változata, ami annyiban különbözik, hogy fahéj és citrom van benne. Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, kb. annyi, mint egy zacskós pudingot, de mondanom sem kell, hogy annál ezerszer jobb. Én a sütő grill fokozatával égettem rá a cukrot, de ha ilyen fokozat nincs a sütőn, legvégső esetben készíthetünk rá karamellt serpenyőben, amit majd vékonyan rácsorgathatunk a hideg krémre (5 dkg cukor, 2 ek. víz, 1 ek. méz, addig forralni, míg aranybarna nem lesz).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek