r
Nosalty Logó

Zserbó Petruska konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petruska
Zserbó Petruska konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A csokimázhoz

Összesen 1772 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A csokimázhoz

Összesen 10623 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A csokimázhoz

Összesen 428 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.5 g

Zsír

  • Összesen
    92.5 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    186 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    976.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    455 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    217.7 g
  • Cukor
    116 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    55 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    384 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    376 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 1772 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    147.3 g

Zsír

  • Összesen
    555 g
  • Telített zsírsav
    201 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    203 g
  • Koleszterin
    1113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5856.6 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    267 mg
  • Kálcium
    912 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    1019 mg
  • Foszfor
    2732 mg
  • Nátrium
    843 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1306.4 g
  • Cukor
    695 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

VÍZ

  • Összesen
    330 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2305 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    826 micro
  • Kolin:
    657 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2255 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    592 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    609 micro
Összesen 10623 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    22.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.3 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 428 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A csokimázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Közben egy nagyobb edénybe öntjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk benne. 1 kanál cukrot is teszünk bele.
  2. Ha felfutott az élesztő, beletesszük a 2 tojássárgáját, rumot, szódabikarbónát, egy csipet sót, maradék cukrot. Ezt az elegyet beleöntjük a lisztbe.
  3. Jó alaposan kidolgozzuk a tésztát. Kis pihentetés után 3 felé vesszük, és nagy tepsi méretűre kinyújtjuk őket.
  4. A tepsit kivajazzuk, beletesszük az első tészta lapot. Megkenjük a lekvár felével, rászórjuk a cukros dió felét. A dióba lehet tenni mazsolát, reszelt citromhéját. Utána megint tészta, lekvár, dió, tészta.
  5. Minimum 1 órát, vagy egy egész éjszakát pihentetjük, hűvös helyen.
  6. A sütőt előmelegítjük, a tésztát villával vagy hústűvel megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a sülés közben. Szép, halvány pirosra sütjük, kihűtjük.
  7. Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk a tetejét.
  8. A mázhoz lábasba tesszük a cukrot, kakaót, tejet és folytonos keverés mellett felfőzzük. Mikor már bugyog, beledobjuk a csokikockákat is. Ha azok is elolvadtak, lehúzzuk a tűzről és beledobjuk a vajat. Elkeverjük és a mázat ráöntjük, kenjük a süteményre. Ha kihűlt, lehet szeletelni, enni!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 50x40
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 35 alkalommal
  • Receptkönyvben: 247
  • Tegnapi nézettség: 35
  • 7 napos nézettség: 109
  • Össznézettség: 62373
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Zserbó Petruska konyhájából
Petruska 61 recept

Több zserbó receptet kipróbáltam és nekünk ez jött be. Férjem kedvenc süteménye!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A csokimázhoz

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek