r
Nosalty Logó

Zöldségleves négyféle gombóccal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Zöldségleves négyféle gombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A májgombóchoz

A burgonyagombóchoz

A daragaluskához

A zsemlegombóchoz

Összesen 428 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A májgombóchoz

A burgonyagombóchoz

A daragaluskához

A zsemlegombóchoz

Összesen 2568 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A májgombóchoz

A burgonyagombóchoz

A daragaluskához

A zsemlegombóchoz

Összesen 90 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    294 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2105.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    385 mg
  • Nátrium
    1382 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    306.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2302 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    288 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    227 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1435 micro
  • α-karotin
    3307 micro
  • β-karotin
    8748 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    18 micro
  • Lut-zea
    1409 micro
Összesen 428 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.6 g

Zsír

  • Összesen
    68.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1763 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12631.8 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    305 mg
  • Kálcium
    1173 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    478 mg
  • Foszfor
    2310 mg
  • Nátrium
    8292 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    364.8 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    1836.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13812 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    44 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    410 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    1731 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2284 micro
  • Kolin:
    1361 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8612 micro
  • α-karotin
    19841 micro
  • β-karotin
    52486 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    106 micro
  • Lut-zea
    8453 micro
Összesen 2568 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    447.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    294 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    489 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    305 micro
  • α-karotin
    703 micro
  • β-karotin
    1859 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    299 micro
Összesen 90 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A májgombóchoz

A burgonyagombóchoz

A daragaluskához

A zsemlegombóchoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A hagymát apró kockákra, a zellerszárat kisebb kockákba, a répákat félbe és karikára, a zellert és a karalábét kis kockákra vágjuk. Úgy alakítsuk a formákat, hogy kb. egy időben főjenek majd meg a zöldségek. Tisztítsuk meg a gombócba szánt burgonyát is, felezzük, ha nagynak tűnik, de ne vágjuk apróra!
  2. Egy nagy lábasban kevés olajat hevítünk, és megpároljuk rajta a hagymát.
  3. Aztán jöhet rá az összes zöldség és a fűszerek, amivel a tűzön kicsit átforgatjuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és kb. még egy liter legyen rajta.
  4. Ekkor dobjuk hozzá a krumplit. Főzés közben ellenőrizzük az ízeket, és fűszerezzük utána, ha szükséges. A zöldségeket is figyeljük, ne főjenek túl.

A májgombóchoz

  1. A májat mossuk meg, vágjuk ki az ereket belőle, és vágjuk kicsi kockákra, majd tegyük egy kisebb keverőtálba.
  2. Menjen mellé egy tejben áztatott és kicsavart zsemle, egy tojás, kicsi liszt, petrezselyem és a fűszerek, így kavarjuk be.
  3. 6-8 adagba csomagoljuk folpackba úgy, hogy kis gömböcök legyenek belőle.
  4. Ezek kerüljenek egy szűrőben forrásban lévő víz fölé, hogy megpárolódjanak a vízgőzben. Ha ügyesen, jól elkötjük a csomagolás végét, akkor a vízbe is bedobhatjuk, de ügyeljünk rá, hogy úgy sokkal gyorsabban kész lesz.
  5. A májgombóc tésztáját kanállal forróvízbe vagy közvetlenül a levesbe is szaggathatjuk, de az előző megoldásnál jobban benne maradnak az ízek.

A burgonyagombóchoz

  1. A levesbe megfőzött burgonyát egy kicsi tálba kivesszük, és villával összetörjük.
  2. Fűszerezzük, mellédobjuk a tojást, az apró kockára vágott paprikát, petrezselymet, lisztezzük, és jól összekeverjük.
  3. Kézzel kis gömböket formázunk a tésztából, és főzésig lisztezett deszkára tesszük.
  4. A már szinte kész és lassú forrásban lévő levesbe tesszük a gombócokat. Várunk, ameddig feljönnek a felszínre, még 2 percig főzzük, és utána tálalhatunk is. Adjunk mellé egy kanál tejfölt minden tányérba!

A daragaluskához

  1. Ha ezt a levesbetétet választjuk, akkor kezdjük a galuska bekeverésével.
  2. Habosítsuk fel a tojásfehérjéket egy tálban, adjuk hozzá a sárgákat, 5-6 ek. búzadarát, sózzuk ízlés szerint, és szórjuk meg petrezselyemmel, keverjük el jól, és tegyük a hűtőbe pihenni.
  3. Érdemes nem a levesbe szaggatni őket! Vagy sós vízbe, vagy a levesből kivett kisebb adagra szaggassunk inkább. Fontos, hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon őrülten, mert akkor szétszaggatja a darafelhőket.
  4. Főzés közben kanállal óvatosan forgassuk át a galuskákat, oldalanként egy-két perc elegendő nekik.

A zsemlegombóchoz

  1. A zsemlegombóc nem kifejezetten zöldségleveshez illő betét, de ezeket a pihe-puha gömböcöket ajánlom kipróbálásra! Ha valaki ízletesebben szeretné elkészíteni, pirítson egy-két szelet bacont, szárítsa le és aprítsa fel, majd adja a tésztához, isteni lesz!
  2. Ha ezt a formációt választjuk, akkor a leves főzés elején vágjuk kockára és pároljunk meg még egy kicsi hagymával többet, amit aztán kiveszünk a lábasból, mielőtt a zöldségeket beletesszük.
  3. Egy tálban áztassuk be az egyik zsemlét. A másikat vágjuk kockára és pirítsuk meg.
  4. A vizes zsemlét nyomkodjuk ki, adjuk hozzá a pirítottat, egy tojást, sót, borsot, a párolt hagymát és egy kis lisztet, így keverjük be.
  5. Külön főzzük a gombócokat, így nem lesz zavaros a levesünk tőle. Három-négy perc elég nekik, de egyszerre ne tegyünk túl sokat a vízbe.
  6. Tálalásnál tegyünk minden tányérba egy-két zsemlegombócot, és adjunk mellé egy kanál tejfölt. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 305
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 26454
  • Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 26.

Ajánló

Mikor milyen kedved van, készítsd mindig máshogy, ne legyen unalmas a zöldséglevesed!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mi magyarok a tartalmas leveseket kedveljük, még a zöldségekkel teli húsleveshez is főzünk ki tésztát, nem elégszünk meg a szűrt lével. Most a legjobb levesbetéteket készítettem el hozzá. Válasszátok és főzzétek mindig az aktuális kedvenceteket!

Hozzávalók

A leveshez

A májgombóchoz

A burgonyagombóchoz

A daragaluskához

A zsemlegombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!