r
Nosalty Logó

Zöldséges-tojásos aszpik

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Zöldséges-tojásos aszpik
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 204 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 820 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 54 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1076.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    850 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    115 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    384 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    1245 micro
  • β-karotin
    3060 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    764 micro
Összesen 204 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.5 g

Zsír

  • Összesen
    58.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4306.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    231 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    528 mg
  • Nátrium
    3401 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    460.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1537 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    128 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    144 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    609 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    4982 micro
  • β-karotin
    12241 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3057 micro
Összesen 820 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    323 micro
  • β-karotin
    794 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 54 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 4 kis üvegtálat, kb. 2 dl-es űrtartalmúakat beteszünk a hűtőbe, és egy lábasban 1-1,5 l vizet forralunk.
  2. A karikára vágott répát és a kicsi rózsákra szedett brokkolit egy másik edényben, forrásban lévő, sós vízben blansírozzuk, ez kb. 3 perc, majd papírtörlőn leszárítjuk, majd két részre bontjuk. A retket formára vagy cikkekbe vagy karikára vágjuk.
  3. A lábasban felforrt vízbe 2 ek ecetet öntünk. Majd a tojásokat egyenként merőkanálba ütjük, és az ecetes forrásban lévő vízbe engedjük. Vagy buggyantott tojást készítünk 3-4 perc alatt, vagy megfőzzük teljesen kb. 8 perc alatt, a lényeg, hogy alakja laposabb legyen, hogy jól illeszkedjen a formához.
  4. A zöldségek főzőlevéből kb. 8 decit visszamérünk a fazékba, csak erre lesz szükségünk, de még hagyjuk meg a többit is a biztonság kedvéért.
  5. A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe, kinyomkodjuk, majd ha a kimért zöldséges főzőlé kissé kihűlt, hozzákeverjük (vagy a zselatin csomagolásán olvasható utasítás szerint járunk el).
  6. A lehűtött formákat most kivesszük a hűtőből, két-két kanál, már nem forró zselatinos lével körbeforgatjuk, majd visszatesszük pár percre a hűtőbe, hogy megdermedjen ez a réteg.
  7. Aztán folytatjuk az „építkezést“: a szeletelt zöldségeket fogpiszkálóra szúrva, egyenként zselatinos lébe mártva beillesztgetjük a tál aljára, itt mindenki kiélheti a kreativitását. Ha megvan az „első emelet“, mehet rá a zselatinos lé, hogy ellepje, aztán megint hűtő egy 10 percre.
  8. A második rétegbe kerül a letörölgetett buggyantott tojás (ha maradt valamilyen kilógó része, azt vágjuk le, legyen egy laposabb, ovális egész), erre is tehetünk egy kis zselatinos levet, és mehet vissza a hűtőbe.
  9. Végül a zöldségek másik felét keverjük össze hat evőkanál majonézzel (ha házi, az a legjobb!), és keverjük hozzá a maradék zselatinos levet. Ez lesz az utolsó, záró réteg, szépen egyengessük el a zöldséget, ne lógjon ki a zselé alól, majd mehet éjszakára, de legalább 4-5 órára a hűtőbe.
  10. Tálalásnál egy rövid időre tegyük forró vízbe a formákat, így azonnal ki lehet borítani az aszpikos tojást egy tányérra. Tegyünk alá, mellé salátaleveleket, koktélparadicsomot, uborkát kedvünk szerint. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8669
  • Feltöltés dátuma: 2019. április 06.

Ajánló

Az aszpikba a tojás mellé kerülhet bármilyen színes, darabolt vagy apróra vágott főtt zöldség.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A retró aszpikos fogások újból divatba jöttek. Ezt a csodát a Lusztig-Csigó-féle Hidegkonyha c. könyvben találtam. Nem rövid és elég pepecs munka, de mindenkinek ajánlom kipróbálásra, például most, húsvétkor.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek