r
Nosalty Logó

Zöldséges hajdinaleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Zöldséges hajdinaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 242 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 729 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 26 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1136.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    267 mg
  • Nátrium
    586 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    767.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    857 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    292 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3304 micro
  • β-karotin
    8639 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1278 micro
Összesen 242 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3409.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    407 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    407 mg
  • Foszfor
    801 mg
  • Nátrium
    1759 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    159.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    2302.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2572 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    154 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    877 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    290 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9912 micro
  • β-karotin
    25916 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    3834 micro
Összesen 729 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    379 micro
  • β-karotin
    992 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    147 micro
Összesen 26 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fél csésze hajdinát megmossuk, lecsepegtetjük és olaj nélkül lábasban megpirítjuk. Néha keverjük meg. Ha jön az illata, akkor jó, nagyjából 3 perc.
  2. Ezután tegyünk rá egy kanál oliva vagy kókuszolajat.
  3. A megtisztított és felkockázott zöldségeket a káposzta kivételével hozzáadjuk és pirítjuk tovább, nagyjából még 5 percig.
  4. Majd felöntjük vízzel (én természetesen tisztított vizet használok), olyan 1,5 l-el, sózzuk ízlés szerint, majd mehet bele a fehér bors, a kakukkfű és a lestyán. Főzzük nagyjából 25 percig, amíg a hajdina puha nem lesz.
  5. Lekapcsoljuk a tűzhelyet és akkor mehet bele a petrezselyem, a bazsalikom, a zellerlevél, tehát minden friss zöld fűszer. Tálaláskor pedig a savanyú káposzta, amivel semmit nem kell csinálni csak rátenni:-)
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 9362
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 12.

Ajánló

Ajánlom: vegáknak, nem vegáknak, candida diétát folytatóknak, akik szeretik az egészséges ételeket, akik még nem ismerik, és szeretnék kipróbálni, akik a borsón és krumplin túl is látni akarnak...Tessék megpróbálni mindenkinek, egészséges laktató és nagyon finom!

Receptkategóriák

Először is, a recept nem az enyém, hanem egyenesen Antal Vali tollából való. Életem első hajdinaélménye és mennyeinek ítéltem. Néhány hozzávalót én kihagytam belőle, az én ízlésem miatt, de aki az eredetit látni akarja, keresse fel a honlapját, nem fogja megbánni. A hajdina jól meg tudja magát szívni, tehát sűrű és tartalmas levest kapunk..Ki mondta, hogy a hajdina nem finom??? Mert az! Nagyon is! És egy két érdekesség róla annak aki nem ismerné:  A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. A hajdina rendkívül magas kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik. Előnye még kifejezetten alacsony nátrium- és viszonylag magas káliumtartalma. A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben bővelkedik. Igen értékes vitaminforrás, hiszen szinte az összes B-vitamin fajtát tartalmazza, e mellett E-vitamin tartalma is jelentős. Glikémiás indexe 55-59%, magas élelmirost-tartalma következtében szénhidrátjai lassabban szívódnak fel.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek