r
Nosalty Logó

Zöldborsóleves 10.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Zöldborsóleves 10.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 208 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 836 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 89 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    376.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    154.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    223 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    645 micro
  • β-karotin
    2605 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3770 micro
Összesen 208 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    36.1 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1507.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    363 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    239 mg
  • Foszfor
    704 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.2 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    618.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    974 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    292 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    891 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    473 micro
  • Kolin:
    165 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2581 micro
  • β-karotin
    10419 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    15079 micro
Összesen 836 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    271 micro
  • β-karotin
    1096 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1586 micro
Összesen 89 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A répát és a petrezselyemgyökeret, valamint a krumplit felkockázzuk. A petrezselyemzöldet alaposan magmossuk, és cérnával jó erősen átkötözzük, mint egy csokrot.
  2. Az olajat felmelegítjük, rátesszük a borsót, a krumplin kívül a zöldségeket, meg a csokor petrezselyemzöldet. Megsózzuk, rászórjuk a cukrot, lefedjük, és nagyon kis lángon saját levében megpároljuk. Ha a borsó nem elég zsenge, akár többször is pici vizet öntünk alá. Gyakran átkeverjük, és nagyon figyelünk, hogy le ne kapjon.
  3. Ha a borsó már puha, megszórjuk a liszttel meg a pirospaprikával, jól átkeverjük, és lassanként és kevergetve, nehogy a liszt csomós maradjon, felöntjük hideg vízzel.
  4. Ha szükséges, utánaízesítünk. Ekkor tesszük hozzá a krumplit, és felforraljuk. Vigyázzunk, mert könnyen kifut. Kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a krumpli is meg nem puhul.
  5. Tálaláskor a tányérokba 1-1 ek tejet öntünk a leveshez.
  • Receptkönyvben: 184
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 42060
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 17.

Ajánló

Az 50 dkg borsó megpucolva értendő. Ha piacon vesszük héjastól, akkor 1 kg kell hozzá. És még egy praktika: Ha igazán zsenge cukorborsót sikerül szereznünk, akkor a héjából is tehetünk a levesbe. Mégpedig úgy, hogy kb. 1-2 cm-es darabokra törjük, és a hártyáját lehúzzuk róla. Együtt pároljuk a borsóval, ehető, és ráadásul nagyon finom, csak kicsit időigényes konyhakésszé varázsolni. Van, hogy krumplit nem teszek bele, hanem egy tojásból készült galuskát a legvégén.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Megint egy egyszerű leves, de mégis, ahány ház, annnyiféleképp készül. Ennek az érdekessége a csokorba kötött petrezselyemzöld, ami ilyen módon beletéve-megpárolva egész más ízt ad a levesnek, mint összeaprítva. Nem annyira esztétikus tálaláskor, de akkor ki is lehet a levesből szedni, akinek nem tetszik. Én nem szoktam kiszedni, mert minél tovább van a levesben, annál finomabb ízt ad neki, főleg, ha friss, tavaszi, zsenge petrezselyemzöldet sikerül használnom. (Különben is, a tavaszi, friss cukorborsóból készült leves összehasonlíthatatlanul ízletesebb mélyhűtöttből kreált társánál.) A tejet sokan furcsálják bele, pedig selymesé teszi az leves ízét. Nálunk van, aki már túlzásokba is esik, jóval több, mint 1 ek tejjel löttyinti nyakon. :)  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek