r
Nosalty Logó

Zalabéri Ági rétestésztája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Zalabéri Ági rétestésztája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 932 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 7445 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Összesen 230 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1610.7 g
  • Cink
    101 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    564 mg
  • Vas
    80 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    565 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    148.6 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    169.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    45 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    111 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 932 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    239.7 g

Zsír

  • Összesen
    196.1 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    941 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12885.6 g
  • Cink
    811 mg
  • Szelén
    450 mg
  • Kálcium
    4512 mg
  • Vas
    644 mg
  • Magnézium
    1225 mg
  • Foszfor
    4522 mg
  • Nátrium
    637 mg
  • Réz
    36 mg
  • Mangán
    48 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1188.9 g
  • Cukor
    312 mg
  • Élelmi rost
    95 mg

VÍZ

  • Összesen
    1355.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    428 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    229 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    79 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    362 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    624 micro
  • Kolin:
    889 mg
  • Retinol - A vitamin:
    411 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    151 micro
  • β-crypt
    85 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1559 micro
Összesen 7445 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 230 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Először a tölteléket állítjuk össze. A mákos: a mákot, 10 dkg cukrot, a mazsolát a tejben összefőzzük (éppen csak, hogy felforrjon), ha kihűlt, belekeverjük a fél citrom levével lelocsolt reszelt almát (melyet gyalult tökkel is helyettesíthetünk), majd a reszelt citromhéjat és az 1 evőkanál búzadarát, hogy a nedvességet felszívja.
  2. A túrós: a túrós töltelék hozzávalóit csak simán összekeverjük egy tálban. Egyik töltelék se legyen folyós, inkább krém állagú, úgy biztos nem folyik ki a rétesből. Én mindig megkóstolom, ha így ízlik, akkor sütés után is finom lesz.
  3. A töltelék előkészítése után állunk neki a tésztának: A lisztet egy nagy tálba tesszük, beleütünk két tojást, hozzáöntjük a langyos vízzel elkevert sót és ecetet (ezt a keveréket később csak víznek mondom), inkább több vizet, hogy a tészta már kezdetben ragacsos legyen, s ne morzsalékos, mert a lisztcsomókat nehéz lesz eldolgozni – esetleg még egy kis lisztet vagy a vizet adunk hozzá, szükség szerint.
  4. A keveréket addig dolgozzuk össze kis kezünkkel (kézzel az igazi), amíg a tál falától elválik, s ruganyos, sima (csomómentes) tésztát nem kapunk – ez legalább 10-15 perc, akkor jó, ha már idézem „csöpög a víz a plafonról!”. Az összedolgozásnál nem kell finomkodni, fél kézzel az edény falához ütögetve nyújtjuk – én itt el tudtam képzelni az elbeszélőt eme tevékenység közben (nem volt nehéz, mert már láttam hogyan csinálja, mintha erőteljesen kapirgálnánk a kezünkkel).
  5. 6 cipóra osztjuk, 20 percig pihentetjük – ekkor „dolgozik” a liszt.
  6. A kipihent tésztát normálméretű, vászon terítővel letakart asztalon, asztal nagyságúra nyújtjuk –ehhez először kézben széthúzogatjuk, majd az asztalra téve tovább húzogatjuk, ha jól dolgoztunk, látjuk, ahogy apró kis hólyagok lesznek a tésztán.
  7. A kinyújtott tésztát a felolvasztott zsírral (mikróban pár másodperc az olvasztás) meglocsoljuk, majd felvert egész tojással (3. tojás) is meglocsoljuk a kinyújtott réteslapot. Figyelem:) - nem bekenjük, hanem csak locsoljuk, azaz „megpötyögtetjük”. (A szélén vastagon maradt tésztát kézzel leválasztjuk.)
  8. Beletesszük a tölteléket, a terítő segítségével feltekerjük, tetejét kis zsírral megkenjük, a rétes rudakat éles késsel tepsi nagyságúra vágjuk. Zsírozott – nem lisztezett - tepsiben picit sütjük, majd kivesszük, felvert tojással (4. tojás) megkenjük, s készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 95
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 7910
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A receptet unokatestvérem feleségétől kaptam. Édesanyám szülőfalujában, Zalabérben élő Ági több, mint 50 éve sütöget, s évek óta nem használ mérleget, így a hozzávalók mennyiségét, elmondása alapján magam írtam meg.  Rétesének egész családomban nagy sikere van :)

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek