r
Nosalty Logó

Waterzooi - gyors csirkeleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Waterzooi - gyors csirkeleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 412 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1645 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 60 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    683.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    524.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    618 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    271 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    1317 micro
  • β-karotin
    4251 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1617 micro
Összesen 412 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89 g

Zsír

  • Összesen
    99.5 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2732.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    291 mg
  • Foszfor
    1216 mg
  • Nátrium
    554 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.5 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    2099.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2472 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    174 mg
  • D vitamin:
    93 micro
  • K vitamin:
    1083 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    390 micro
  • Kolin:
    530 mg
  • Retinol - A vitamin:
    837 micro
  • α-karotin
    5268 micro
  • β-karotin
    17005 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    6468 micro
Összesen 1645 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    100.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    194 micro
  • β-karotin
    627 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    239 micro
Összesen 60 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a szár zöldebb részéből egy 5 cm-es darabot julienne-re vágunk, ezt félretesszük.
  2. A csirkét megmossuk, tisztítjuk és apró kockára vágjuk.
  3. Az aprított pórét lábasban egy kanál vajon megfuttatjuk, ebbe forgatjuk a csirkecsíkokat, sózzuk, borsozzuk, és kifehéredésig keverjük, majd felöntjük vízzel. Ekkor ízesítsük szerecsendióval, sáfránnyal, zsályával, kakukkfűvel, babérral ízlés szerint, és alacsony lángon főzzük tovább, úgy 15 percig.
  4. Közben a többi zöldséget megtisztítjuk: a répát vékony hosszú csíkokba vágjuk (néhányat még vékonyabbra, julienne-re), az újkrumplit, ha nem tisztított, megpucoljuk, a zellerszárat vastagabb karikára vágjuk.
  5. A petrezselymet, újhagymát és a zellerlevelet nagyon apróra vágjuk, félretesszük a tálaláshoz.
  6. Ha már majdnem megpuhult a hús, mellétesszük az újkrumplikat egyben, a zellerkarikákat és a sárgarépa csíkokat, lefedve alacsony lángon tovább főzzük úgy 5-8 percig.
  7. Egy kicsi tálban, habverő segítségével (rugós keverő a legjobb) kikeverjük a tojássárgáját úgy, hogy a tejszínt lassanként csepegtetjük bele, majd egy-két merőkanál levest adagolunk hozzá.
  8. Amikor kissé megpuhultak a zöldségek, de még roppanósak, a leveshez keverjük a tejszínes tojást, amivel 1-2 percig óvatosan, kevergetve beforraljuk. Egyből lehúzzuk a tűzről az edényt, és a babérleveleket kivesszük a levesből.
  9. A julienne-re vágott sárgarépát és pórét egy kevés vajon serpenyőben átpirítjuk.
  10. Tálaláskor mélytányérokba merjük a levest, megszórjuk a frissen aprított újhagyma-zellerlevél-petrezselyem keverékkel, díszítjük vajban pirított zöldségekkel és friss kakukkfűlevelekkel. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 558
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 36796
  • Feltöltés dátuma: 2015. május 06.

Ajánló

Hét közben gyorsan elkészíthető vacsi, rusztikus kenyérrel egy tunkolható húsos-zöldséges egytálétel.  Színesíthetjük bébispenótlevelekkel, esetleg párolt, majd lepirított kelbimbóval.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A waterzooi receptje Belgium északi részéről, Gentből származik. A nevében rejlik egy holland szó: „zooien“, melynek jelentése: főzni. A 16. században nagy népszerűségnek örvendett, de kiállta az idő próbáját, így ma is találkozhatunk vele a helyi étlapokon. Eredetileg tengeri és édesvízi halakkal készítették, mára a csirkés változat sokkal népszerűbb. Erről is szól egy legenda, miszerint a Gent körüli folyók olyan szennyezetté váltak, hogy a halak kipusztultak vagy elmenekültek belőlük, ezért váltottak a helyiek, és kezdték el csirkemellel készíteni ezt a zöldségekben bővelkedő ragulevest. Alapjáraton: hagyma, póré, sárgarépa, zeller, burgonya és zöldfűszerek, mint: petrezselyem, kakukkfű, zsálya és babérlevél kerültek a hal mellé. Ez az összeállítás a mai napig nem változott, csak a hal cserélődött fel csirkehúsra. Ennek mi, anyukák, természetesen nagyon örülünk, mert a legtöbb gyerek sikítva menekül, ha halat lát a levesében, és mi is megnyugodhatunk, hogy nem nyelnek le egy szálkát sem. És, hogy mi a különbség egy magyar raguleveshez képest? Nincs benne citrom, az alapanyagok nagyobb darabokban, étteremben pedig julienne-re vágva sorakoznak a tányérokon. Ezt az izgalmas küllemet én is megpróbáltam reprodukálni, és az eredetileg téli levesből egy tavaszi finomságot rittyentettem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek