r
Nosalty Logó

Walesi tortácskák Szt. Dávid napjára

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Walesi tortácskák Szt. Dávid napjára
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 578 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2314 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 393 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.1 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    613.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    204 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 578 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    33.9 g

Zsír

  • Összesen
    96.5 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    417 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2452.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    603 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    1058 mg
  • Nátrium
    591 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    338.3 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    97.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    830 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    816 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    174 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    284 micro
Összesen 2314 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    415 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.2 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 393 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet leszitáljuk a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk az apróra vágott vajat. Alaposan elmorzsoljuk a vajat a lisztben, hogy finom morzsákat kapjunk, de nem baj, ha pár nagyobb szem marad benne.
  2. Kézzel hozzákeverjük a cukrot és az aszalt gyümölcsöt is.
  3. Beleütjük a tojást, és kézzel egynemű tésztát gyúrunk. Ha esetleg még morzsálódna, nagyon pici tejet adunk hozzá, hogy nem ragadós, nyújtható állagú legyen a massza.
  4. Lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, s egy 7,5-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk (Kb. 16-18 korong lesz belőle.)
  5. Eredetileg vaslapon vagy sütőkövön kell kisütni, de egy teflonos serpenyő is tökéletes. Ezt megkenjük vajjal, felforrósítjuk, s oldalanként 2-3 percig, míg szépen megbarnul, megsütjük benne/ rajta a tortácskákat.
  6. Még melegen megszórhatjuk őket cukorral, s megehetjük, vagy hagyhatjuk kihűlni, s fogyaszthatjuk lekvárral, esetleg mézzelmegkenve / összeragasztva a korongokat.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8664
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 161 recept

Szent Dávid 500 körül született Wales-ben, s egyházi hivatalnokként eltöltött élete 589. március 1-jén ért véget. Az Egyesült Királyság többi részének védőszentjeivel ellentétben (Anglia: Szt. György, Skócia: Szt. András, (Észak-)Írország: Szt. Patrik) Szt. Dávid valóban Wales-ben született és élt, így sorsáról meglepően sokat tudunk. Tanított, és aszkétikus életet folytatott, halálakor állítólag angyalok töltötték meg a kolostorát. Ez a nap (március 1.) évszázadok óta nemzeti ünnep Wales-ben, hivatalosan a 18. század óta. Sok szokás is kapcsolódik Szt. Dávid ünnepéhez. Eredetileg valamilyen póréhagyma-szimbólumot volt szokás viselni, mivel ez (is) Szt. Dávid attribútuma, azonban egy angolok felett aratott walesi győzelemhez is kapcsolódik, így az utóbbi években inkább a másik jelkép, a nárcisz viselete terjedt el. Én is sok embert láttam itt nárcisszal a mellén. A nárcisz egyébként Wales nemzeti szimbóluma, s azért is jól pótolja a póréhagymát, mert walesi nevük igen hasonló. A póré Cenhien, míg a nárcisz Cenhien Pedr, szó szerint Péter póréja. Az ilyenkor készítendő ételek közül a Cawl a legfontosabb, mely egy walesi gulyás-jellegű leves hússal és zöldségekkel. Összetevői változhatnak, de a póréhagyma mellett a bárány is nagyon gyakori. A csupa-vajas, skót shortbread-re emlékeztető walesi tortácska is elterjedt finomság, melyről minden háztartásban más és más tuti receptet őriznek. Az enyém egy Margaret John nevű idős színésznő receptje, aki videón tette közzé a BBC Food honlapján. Ügyes a néni, s a videó végén még Nigella Lawson-nak is megmondja a tutit. : )

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek