r
Nosalty Logó

Vörösboros marhapörkölt cserépköcsögben

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Zoli
Vörösboros marhapörkölt cserépköcsögben
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 730 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 8754 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 147 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.4 g

Zsír

  • Összesen
    43.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1055.4 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    639 mg
  • Nátrium
    182 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    361 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    488 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    298 micro
Összesen 730 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    724.6 g

Zsír

  • Összesen
    522.8 g
  • Telített zsírsav
    192 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    234 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    1752 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12664.3 g
  • Cink
    219 mg
  • Szelén
    618 mg
  • Kálcium
    1171 mg
  • Vas
    83 mg
  • Magnézium
    712 mg
  • Foszfor
    7669 mg
  • Nátrium
    2182 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    165.3 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    4332.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    806 micro
  • B6 vitamin:
    18 mg
  • B12 Vitamin:
    105 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    364 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    220 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    542 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    436 micro
  • β-karotin
    5859 micro
  • β-crypt
    1003 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    3579 micro
Összesen 8754 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    129 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 147 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lábszárfejtést lehártyázzuk és felkockázzuk, egy tálba rakjuk. Rárakjuk a babérlevelet, a borókabogyókat és a koriandermagokat. Ráöntjük a vörösbort és egy éjszakára pácoljuk.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra felkockázzuk.
  3. A füstölt szalonnát a bőréről lefejtjük és apróra felkockázzuk. A bőrét félretesszük, mert belefőzzük a pörköltbe. A szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük a hagymát és üvegesre pároljuk. Hagyjuk, hogy kihűljön. (A felsorolt műveleteket előző este szoktam elvégezni, és a köcsögben főzés miatt szükséges. A köcsögbe csak enyhén hideg, vagy langyos alapanyagokat szabad belerakni.)
  4. A gombákat megmossuk, felszeleteljük és félrerakjuk.
  5. A fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk a gerezdeket.
  6. A paradicsomokat lobogó forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakjuk. Így nagyon könnyű meghámozni. A paprikákat felkarikázzuk. (Amennyiben nem kapok a piacon hazai termelői árut, üveges natúr lecsót használok. Importot elvből sem veszek.)
  7. A pácból kivesszük a babérleveleket, és a húst a páclével együtt a köcsögbe tesszük. A többi alapanyagot a gomba kivételével szintén a köcsögbe tesszük. Felöntjük a köcsögöt meleg, de nem forró vízzel. Tűz mellé tesszük a feltöltött köcsögöt.
  8. Folyamatosan rakunk a tűzre keményfát, hogy egyenletesen égjen a tűz. A köcsögben lassan megindul a főlés folyamata. Időnként elfordítjuk egy kicsit a tengelye körül a köcsögöt. Amikor már bugyog, beállítjuk az ízét. A sóval óvatosan kell bánni, mert a darált pritaminpaprika is sós.
  9. Amikor már majdnem kész a pörkölt, a mangalica zsíron megpirítjuk a felszeletelt gombát, és a köcsögbe tesszük.
  10. A lisztet elkeverjük a tejföllel, és a kész pörkölt forró levével kiegyenlítjük a hőmérsékletét. Behabarjuk vele a kész pörköltet, és egy kis ideig még hagyjuk az egészet bugyogni.
  11. Főtt tarhonyával és ecetes uborkával tálaljuk. Saláta idényben ecetes fejessalátával nagyon finom.
  12. Leöblíteni száraz vörösborral szoktuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 48
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 24163
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 09.

Ajánló

Baráti társaságoknak egy igazán jó délutáni beszélgetés megalapozásához.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kijött a kellemes idő, és a tavaly beszerzett cserépköcsögöket a szabadban is beüzemeltem. A vörösboros, gombás marhapörköltet hagyományosan bográcsban szoktam elkészíteni. A bográcsos változatnál a bort a főzés vége felé szoktam hozzáadni, amikor a hús már majdnem teljesen puha. Ezt a köcsögnél nem lehet megtenni, mert a forró köcsög a belekerülő hideg bor hatására elpattanhat. Forralt bort pedig csak hidegben készítek. Ezért maradt a pácolásos eljárás, ami be is vált. A gombát is azért pirítottam meg, hogy forró legyen. Összességében remekül sikerült a köcsögben főzés.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek