r
Nosalty Logó

Vörösboros lábszárpecsenye

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Kornél
Vörösboros lábszárpecsenye
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 482 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1927 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 75 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    45.5 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    882.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    496 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    282.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    211 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    623 micro
  • β-karotin
    1621 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3596 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 482 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    182.1 g

Zsír

  • Összesen
    86.3 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    405 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3528.8 g
  • Cink
    57 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    228 mg
  • Foszfor
    1982 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.9 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1128.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    845 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    50 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    2490 micro
  • β-karotin
    6486 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    14383 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 1927 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    97 micro
  • β-karotin
    253 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    562 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 75 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először is a lábszárt egészben vásároljuk meg. A legjobb, ha még csonttal együtt van. Ha nincs, az sem baj, de mindenképpen egy darabban lévő húst vásároljunk. A csontozott lábszárt először hajtsuk össze, mint egy roládot, majd zsinórral kössük körbe kb. 2 centinként. Fontos, hogy a kötözéskor minden egyes kötést külön zsinórral végezzük, máskülönben szeleteléskor elvágjuk, és oda a formázás. Amikor a hurkokkal kész vagyunk, és megformáztuk a húst, a zsinórok között vágjuk egyforma szeletekre. Ha a zsinór ilyenkor elcsúszik kissé, semmi gond, igazítsuk meg. A hússzeleteket alaposan sózzuk, borsozzuk. Nem szabad spórolni, és nem kell megijedni, vastag szelet húsokról van szó, utólag már nem kapunk megfelelő ízt.
  2. A hagymát vágjuk finomra, a többi zöldséget tetszőlegesen aprítsuk fel kisebb szeletekre, vagy darabokra.
  3. Egy magas falú nagyobb serpenyőt tegyünk a lángra, forrósítsunk benne zsírt, majd a hússzeleteket süssük elő szép pirosra mindkét oldalukon. Ha megvagyunk, tegyük a húsokat egy tálra, a visszamaradt zsiradékban pedig pirítsuk meg a zöldségeket. Amikor már aranyszínűre pirultak, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a cukrot, karamellizáljuk, majd keverjük hozzá a paradicsompürét. Pirítsuk rozsdabarnára, és öntsük fel a borral. Ízesítsük kevés sóval és borssal.
  4. Forraljuk el az alkoholt, majd öntsünk hozzá marha alaplevet, és tegyük vissza a hússzeleteket. A tányérra kifolyt húslét is bátran öntsük a serpenyőbe, majd ízesítsük zúzott fokhagymával. Ezután tegyünk fedőt a serpenyőre, és rakjuk előmelegített 180 fokos sütőbe. Kb. 2 óra alatt készül el a hús, azonban húsz-harminc percenként ellenőrizni kell a levet, pótoljuk marha alaplével folyamatosan.
  5. Amikor a hús már teljesen puha, vegyük ki a serpenyőből, a szaftot pedig szűrjük le. Gyorsforraló edényben forraljuk be, majd adjunk hozzá egy kevés vajat. Ha kész a pecsenyelé, tálalhatjuk az ételt. A hús tetszés szerint szeletelhetjük, vagy rusztikusan nagyobb darabokra is vághatjuk. Ízlés szerinti körettel kínáljuk, a pecsenyelével meglocsolt a húsokat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3450
  • Feltöltés dátuma: 2014. április 06.

Ajánló

Köretként szalonnás-gombás árpagyöngy rizottót készítettem mellé, de remek választás lehet akár egy burgonyapüré vagy serpenyős zöldségek.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vörösboros lábszárpecsenye
Kornél 167 recept

Eredetileg marhapofát szerettem volna készíteni, de mire a henteshez eljutottam, elfogyott... :( Miután a lábszár hasonlít leginkább a pofához, ezért megpróbáltam azzal, az eredmény pedig egészen fantasztikus lett. Nagyon hasonló az olasz osso-bucco-hoz, még ha a csont nincs is a húsban. Bár az ízesítése nyilván eltérő, azonban jellege és állaga is igencsak közeli. Aki szereti a szaftos húsokat, annak elkészíteni kötelező.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek