Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadkovászos gyúrt tészta tojás nélkül recept

hozzászólások (6)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

 • 75 g finomliszt (bögre=2,5dl)273 kcal
 • 38 g teljes kiőrlésű liszt125 kcal
 • 50 g kovász (fél bögre, fehér kenyérlisztes aktív vadkovász)91 kcal
 • 25 g víz (liszttől, kovásztól függően, tegyünk többet, ha kell)0 kcal
összesen: 489 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 2 adag *

 • 150 g finomliszt (bögre=2,5dl)546 kcal
 • 75 g teljes kiőrlésű liszt249 kcal
 • 100 g kovász (fél bögre, fehér kenyérlisztes aktív vadkovász)182 kcal
 • 50 g víz (liszttől, kovásztól függően, tegyünk többet, ha kell)0 kcal
összesen: 977 kcal

energiatartalom / 100 g *

 • 40 g finomliszt (bögre=2,5dl)146 kcal
 • 20 g teljes kiőrlésű liszt66 kcal
 • 26.7 g kovász (fél bögre, fehér kenyérlisztes aktív vadkovász)49 kcal
 • 13.3 g víz (liszttől, kovásztól függően, tegyünk többet, ha kell)0 kcal
összesen: 261 kcal

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-22 21:13

Fhjjjka, nem is kell szépre elkészíteni! Én csak emlékszem, hogy a nagymamám hogyan gyúrta....ripsz-ropsz kész volt....arra rájöttem, hogy nem szabad, hogy lágy legyen a tészta, mert akkor ragad ( persze akkor is lehet lisztezni, majd a kinyújtott lapot kicsit szárítani, felvagdosás előtt). Ezt az adagot irtó egyszerű gyúrni; csak a jobb kezemmel gyúrom, nem fentről, hanem kb 45 fokban jobbról balra...a bal kezem a kis tesztagombóc körül van ( mint egy kis kerítés)... Sima, fényesre gyúrom, lehet több részletben is jól atgyúrni, de nem hiszem, hogy 10 percnél tovább gyúrom összesen....(az jó is a karomnak, súlyemelés helyett :).
Aztan pihentetem, majd lisztezett konyhapulton ( nekem deszkám sincsen) kinyújtom, (én sose szárítom vagdosás előtt)
A kinyújtásnal pont olyan széles legyen a tészta, mint a nyújtófa hossza, mert a végén az egész tészta-hosszat feltekerem a nyújtófára és fent a tetején éles késsel átvágom.
Ekkor kapok több( egymás tetején) jó arasznyi (15-20 cm) széles, nyújtófa hosszúságú tésztalapot. Ezt a tésztarakást kettéhajtom széltében, majd egy nagyon éles késsel felvagdosom metéltre....
A lebbencstésztát egyszerűen nyújtás után ( a lisztes, vékony körlapot) cikkcakkban ósszevagdosom egy pizzavágóval...
Ez a tojás nélküli annyira selymes volt, hogy hihetetlen! Nem is nyújtottam hajszál vékonyra és nem is vagdostam túl vékonyra, mégis pillekönnyű lett, úgyhogy levesben kötött ki a fele adag ( a másikat a kedvenc feltétemmel ettem) valami mennyei volt! Már el is felejtettem, milyen a sima tojásos teszta, mert én már mindig vadkovászosat gyúrok. Majdnem jobban szeretem, mint a vadkovászos kenyeret! Pici gyakorlattal élvezet a tésztagyúrás!!! Nem kell a tökéletesre menni, csak élvezni a folyamatot; csodás ez az anyag minden téren!!! Puszillak, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-10-23 08:21

Köszi a részletes leírást! :) Olyan szeretettel tudsz róla írni, hogy kedvet kap az ember. Próbáltam már a vadkovászos tésztát, de szerintem túlfőztem, és így nem azt a képét mutatta, ami a legelőnyösebb, hogy finoman fogalmazzak. :)))
De nem hagyom abba a próbálkozást, mert a házitészta a tészták királya. És lehessen is bármilyen szuperextra száraztésztát kapni a szuperextra boltokban, akkor is jobb az otthoni, még ha nem is annyira szabályos. Ettől olyan emberi.
Pusszancs: F :)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-24 00:32

Na, tegnap meg gyurtam egy "Mamikásat" :))) (levesbe>1 bogre liszt 1 tojas, csipet so es kis viz) Ahogy a draga nagymamam csinalta; egyenetlen kis kunkorira, mert megpodorintgette a vagott, friss, szeletelt metelt tesztat a ket (agyondolgozott) keze kozott....ha gyurok, mindig velem van, a szivemben! Ma reggel a kis maradek teszta olyan szep volt meg mindig, hogy lefotoztam es felteszem a NS-ra!

A friss tesztanak csak 1 perc kell felforras utan; persze vastagsagtol fugg, de legtobbszor vekony tesztat fozunk...
Alig merem leirni (MANIA!!!), de ma meg vadkovaszosat fogok gyurni; valamit krealok a meglevo gombammal es padlizsanommal.... Pusszancs a pofidra, Tormi :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-10-23 00:09

Ja, es ezt a gyurt teszta adagot 2 reszletben nyujtom, ugy gyors es konnyu!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-22 10:10

Tormikám, profi vagy! :) Hogy kell ilyen szép tésztát csinálni? Ebben nagyon kezdő vagyok sajnos. Pedig amikor meglátom ezeket a csudi tésztáitokat, mindig elfog a láz. Aztán sose tudom ilyen szépre elkészíteni.
Puszi: Fa :)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-22 21:16

BOCS, megint rossz linkre ment...fent a válasz és BÁTORÍTÁS !!! A vadkovászos tészta az egyik legfinomabb étel a világon!!!!!!!!!!!!!!!!!!

489
finomliszt 1 bögre
teljes kiőrlésű liszt 0.5 bögre
kovász 10 dkg
víz 0.5 dl