r
Nosalty Logó

Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ugyike
Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 1329 kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 5321 kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 167 kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.1 g

Zsír

  • Összesen
    46.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    257 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2016 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    242 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    952 mg
  • Nátrium
    516 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    151.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    471.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1116 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    4332 micro
  • β-karotin
    10378 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    467 micro
Összesen 1329 kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    308.5 g

Zsír

  • Összesen
    185.2 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    1029 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8064 g
  • Cink
    63 mg
  • Szelén
    497 mg
  • Kálcium
    969 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    616 mg
  • Foszfor
    3808 mg
  • Nátrium
    2064 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    604.5 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    1887.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4463 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    20 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    227 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    88 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    599 micro
  • Kolin:
    948 mg
  • Retinol - A vitamin:
    282 micro
  • α-karotin
    17329 micro
  • β-karotin
    41511 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    5 micro
  • Lut-zea
    1869 micro
Összesen 5321 kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    548 micro
  • β-karotin
    1312 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 167 kcal

Hozzávalók

A vadashoz

A gombóchoz

Elkészítés

A vadashoz

  1. A húst besózzuk, és állni hagyjuk 1-2 órát, majd papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet.
  2. Kevés olajon a szalonnát kisütjük, majd erre rátesszük egyben(!) a húst, amit csak fehéredésig sütünk.
  3. Kitesszük a húst egy tányérra, és helyére az előre feldarabolt répa, fehérrépa, zeller, hagyma, fokhagyma kerül, illetve sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és a cukrot. Kb. 10 percig dinszteljük.
  4. Majd jöhet ismét a hús, visszarakjuk a lábosba úgy, hogy a zöldségekkel jól körbevesszük, beterítjük, hogy mindenhol érje, majd felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Forrás után esetleg meg lehet kóstolni, elég sós-e, aztán lejebb vesszük, és hagyjuk főni, jó sokáig! Kb. 2 óra!
  5. Ha puha a hús, megint kivesszük, és felszeleteljük.
  6. A zöldséges levet levesszük a tűzről, kihalásszuk belőle a babérleveleket, aztán jöhet a botmixer, és alaposan összeturmixoljuk.
  7. A tejfölbe beletesszük a lisztet, és egy kevés vizet, majd ezzel behabarjuk a már pépesített szószt, és forralunk rajta egyet.
  8. Ha ez kész, visszapakoljuk a felszeletelt húsokat, és voila!
  9. A gombócok készülhetnek menet közben az alábbiak szerint: a zsömléket felkockázzuk, és olajon egy serpenyőben megpirítjuk őket, majd hagyjuk kihűlni.
  10. Közben sós vizet forralunk.
  11. Ezután a lisztet, a tojást, kis sót összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli tésztához való egyveleget kapjunk (talán egy picit lehet hígabb is), majd a zsemlekockákat belekeverjük.
  12. A zubogó vízbe pedig evőkanállal kis gombócokat szaggatunk, és addig főzzük, míg szépen nem úszkálnak a víz tetején, ez kb. 10-15 perc.
  13. A kész gombócokat pedig egy lábosba vagy serpenyőbe szedjük, amibe előzőleg kevés olajat tettünk, hogy ne ragadjanak majd össze a gombócok!
  14. Lehet tálalni, isteni finom! :D
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 118
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 25312
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 31.

Ajánló

Kicsit nehezemre esett mennyiségeket megadni, mert inkább szemre készítem, de próbáltam úgy megadni a hozzávalók arányát, hogy bárkinek jól sikerüljön. :) Ami fontos, hogy több legyen a sárgarépa, mint a fehér! Nem kell megijedni, csak a hosszú leírás miatt tűnhet bonyolultnak!! Aki meg már gyakorlott, az úgyis ízlés szerinti mennyiségben használja a megadott alapanyagokat. A terítőt a Nagymamám hímezte. :) Szép, ugye?

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából
ugyike 5 recept

Rövid leszek, ez az egyik kedvencem!!! Na jó, tessék a story: természetesen anyutol tanultam, nála finomabban senki nem készíti! Gyerekkoromban leginkább akkor főzött ilyet, amikor látogatóba jött hozzánk egy magyar-belga barátnője, akinek szintén ez az egyik kedvence... Akárhányszor elkészítem, mindketten eszembe jutnak róla...:)

Hozzávalók

A vadashoz

A gombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?