r
Nosalty Logó

Toros rakott kel

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Jolimami
Toros rakott kel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 629 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3769 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 144 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.1 g

Zsír

  • Összesen
    49.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    191 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1626 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    478 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    299.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3632 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3563 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    820 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 629 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    198.7 g

Zsír

  • Összesen
    295.4 g
  • Telített zsírsav
    117 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9756.3 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    317 mg
  • Kálcium
    1066 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    445 mg
  • Foszfor
    2867 mg
  • Nátrium
    5011 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.8 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1797.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21791 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    39 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    254 mg
  • D vitamin:
    200 micro
  • K vitamin:
    558 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    754 micro
  • Kolin:
    708 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21377 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4920 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    635 micro
Összesen 3769 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    837 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    821 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    189 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 144 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kelkáposztából félreteszünk néhány szép külső levelet, atöbbit 2 ujjnyira felcsíkozzuk.
  2. A félretett leveleket és a csíkokat pár percig forralva előfőzzük (mikróban is lehet).
  3. Ezalatt kibontjuk a bélből a hurkát és a kolbászt, összedolgozzuk a darált hússal, sózzuk, borsozzuk, majorannával fűszerezzük.
  4. Összekeverjük a tejfölt, joghurtot, kiskanálnyi sót, és 2 deci vizet keverünk hozzá.
  5. Vékonyan megolajozunk (vagy még finomabb, ha van dugiban hurka- vagy kolbászzsír) egy nagy jénai sütőtálat, rétegesen lerakjuk a kelkáposztacsíkokat és a húsmasszát, a rétegeket pár kiskanál tejfölös keverékkel meglocsoljuk.
  6. A tetején szépen elrendezzük a félretett kelleveleket, alufóliával lefedjük, és 50 percig sütőben sütjük.
  7. Ekkor levesszük a fóliát, elosztjuk a tetején a többi tejfölt, és 20 percig tovább sütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 70 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3738
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 25.

Ajánló

Bevált, laktató. Cukorbetegeknek: a szénhidráttartalma - miután nem tettem hozzá rizst - viszonylag alacsony: fenti mennyiség 90 gramm CH-ot tartalmaz (a májashurkában már ott lakik a rizs, ne felejtsük el!). Nekünk 6 adag lett belőle, ami adagonként 15 gramm CH-ot jelent. A receptet kedves kolléganőmnek, Évának ajánlom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Toros rakott kel
Jolimami 45 recept

A  piacon nem tudtam ellenállni egy gyönyörű pár májashurkának és sütőkolbásznak, de a fele elég lett ebédre. A mélyhűtőben  már egy satnya fogpiszkálónak sincs hely,  Párom viszont napok óta rakott kelt akar enni. Így született meg a hurka-kolbász-darált hús trió ötlete, mint töltelék. Ettől a tölteléktől neveztem el "toros"-nak ezt a rakott kelt, a klasszikus toros káposzta mintájára, amit disznóvágáskor a friss kolbászhússal szoktak készíteni. A húsmassza fűszerezésével bátran alkalmazkodhatunk saját ízvilágunkhoz. Legközelebb több fokhagymával fogom elkészíteni, aztán kipróbálom őrölt köménnyel (a kömény a kolbászhoz is és a kelkáposztához is passzol), nyáron talán paradicsommal is gazdagítom. A tejfölt gyakran higítom joghurttal, részben mert pikánsan enyhén savanykásabb lesz az étel tőle, részben pedig kalóriaspórolás. Akinek nem kell kicentiznie a szénhidrátot, bátran tehet a húsmasszába előfőzött rizst, akár a húsmennyiség kisebb-nagyobb részének kiváltására, és ha a kalóriát se kell számolni, akkor elfér a tetején némi reszelt sajt, füstölt szalonnakocka is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek