r
Nosalty Logó

Török bárányhúsos pörkölt padlizsánkörettel

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Tomatotree
Török bárányhúsos pörkölt padlizsánkörettel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Pörkölt

Padlizsánköret

Összesen 931 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Pörkölt

Padlizsánköret

Összesen 3725 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Pörkölt

Padlizsánköret

Összesen 106 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.7 g

Zsír

  • Összesen
    66.4 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1365.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    334 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    537 mg
  • Nátrium
    319 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    629 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    245 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    604 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    8478 micro
  • Lut-zea
    293 micro
Összesen 931 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    190.9 g

Zsír

  • Összesen
    265.5 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    96 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    845 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5461.7 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    1335 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    449 mg
  • Foszfor
    2147 mg
  • Nátrium
    1277 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    145 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    2516.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    980 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    217 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    477 micro
  • Kolin:
    172 mg
  • Retinol - A vitamin:
    769 micro
  • α-karotin
    265 micro
  • β-karotin
    2417 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    33910 micro
  • Lut-zea
    1174 micro
Összesen 3725 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    155.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    964 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 106 kcal

Hozzávalók

Pörkölt

Padlizsánköret

Elkészítés

Pörkölt

  1. A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk, és a vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott húst, fehéredésig sütjük, majd sóval-borssal ízesítjük, és ha levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk.
  2. A paradicsomot meghámozzuk (forrásban lévő vízzel leöntjük, miután késsel keresztet rajzoltunk rá, és pár perc múlva könnyen eltávolítható a héj).
  3. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, a paradicsomot és a paradicsompürét, majd kevés vízzel folyton pótolva legalább egy órán át pároljuk. (Soha olyan finomra nem sikerült, mint amikor egy alkalommal a víz helyett kevés paradicsomlével pótoltam az elpárolgott szaftot.)

Padlizsánköret

  1. A padlizsánokat fogpiszkálóval több helyen szurkáljuk meg, majd edény nélkül a gázlángon, néha megforgatva süssük puhára, és tegyük félre, hogy kihűljön. Ha kihűlt, vágjuk le a szárát, és hámozzuk meg.
  2. A vajat olvasszuk meg egy lábosban, adjuk hozzá a lisztet, kevergessük, amíg halványra nem barnul.
  3. A padlizsánt kissé daraboljuk össze, és így tegyük bele, folyamatos kavargatással még tovább zúzva.
  4. Szórjuk rá a reszelt sajtot, fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
  5. Majd adjuk hozzá a langyos tejet, és jól keverjük össze, még egyet rottyanhat, aztán húzzuk le a tűzről, hogy a padlizsán magába szívja a tejet.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 127
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 5822
  • Feltöltés dátuma: 2014. április 21.

Ajánló

A receptet egy török főzőiskolából hoztam.  A padlizsánt ott a nyílt gázlángon sütöttük, de itthon a kerámialapos tűzhelyemmel bajban voltam. Próbáltam sütőben egészben megsütni a padlizsánt, azzal nem is volt baj, csak azt a finom pörkös íz hiányzott, ami az egésznek az alapízét adja. Aztán rájöttem a megoldásra: egy vastag teflon serpenyőben, teljesen szárazon beleraktam a padlizsánokat, és folyamatosan forgatva sütöttem őket, amíg meg nem puhultak, és a héjuk  szinte megégett, de azt így még könnyebb is volt lehúzni. Az íze pedig... hmmmm... fenséges lett! A hús persze jó, ha fiatal, bárány és nem birka. De ha nem béget, akkor nyugodtan készülhet pulykacombból például, vagy - ha nem tartjuk a török konyha megszentségtelenítésének - akkor akár sertéscombból is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Török bárányhúsos pörkölt padlizsánkörettel
Tomatotree 262 recept

Hünkar beğendi - Az uralkodó kedvence - mondja a török. És hát az uralkodónak ugye van ízlése... Hovatovább, én is nagyon szeretem ezzel a különleges körettel tálalt pörkölt-félét, mert a padlizsánt nekem találták ki! :)

Hozzávalók

Pörkölt

Padlizsánköret

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!