r
Nosalty Logó

Tönkölybúzás kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Évi néni
Tönkölybúzás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 334 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3001 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 219 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1006.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    333 mg
  • Nátrium
    494 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 334 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9060.5 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    516 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    919 mg
  • Foszfor
    2995 mg
  • Nátrium
    4446 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    613.1 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

VÍZ

  • Összesen
    577 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    569 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1350 micro
Összesen 3001 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    663.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    326 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 219 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tönkölybúzát egy éjszakára beáztatjuk.
  2. Másnap leöntjük az áztatólevet róla, és kevés sós vízben 20 perc alatt megfőzzük, leszűrjük (kb. olyan hosszan kell főzni, mint a barna rizst - én nem főztem teljesen puhára).
  3. Az élesztőt a szokásos módon mézes, meleg vízbe morzsoljuk, felfuttatjuk benne.
  4. Az összes hozzávalókból kissé keménykés tésztát gyúrunk, amit egy órán keresztül, langyos helyen letakarva kelesztünk.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, megformázzuk, attól függően, milyen formában szeretnénk sütni. (Ha kerekre szeretnénk, akkor mint a zsemlét, a tészta széleit körben maga alá hajtogatva, kerekre formázzuk. Ha pedig hosszúkásra szeretnénk, akkor kinyújtjuk vagy széthúzogatjuk, majd feltekerve alakítjuk ki a formáját.)
  6. Tetővel rendelkező, vastag falú edénybe rakjuk, a tetejét megkenjük egy kis joghurttal vagy tejjel, és lefedve újabb fél óráig kelesztjük, míg újra szép kövér lesz.
  7. Addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra hőlégkeverésen.
  8. A kenyeret lefedve a forró sütőbe tesszük fél órára, majd a fedőt levéve, még további negyed órát pirítjuk, itt már csak 180 fokon.
  9. Rácsra téve hűtjük ki.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 13775
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tönkölybúzás kenyér
Évi néni 1830 recept

Az Ázsia boltban, a liszteknél nézelődve láttam meg a tönkölybúzát. Akkor jött az ötlet, hogyha már úgyis imádom a tönkölylisztet, miért ne tehetnék bele egész búzaszemeket a kenyérbe. Bizony nagyon finom, lágy, illatos kenyér kerekedett belőle.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek