r
Nosalty Logó

Tapadósra főzött rizs ázsiai ételekhez

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Tapadósra főzött rizs ázsiai ételekhez
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 358 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1074 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 119 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    213.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 358 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    479.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    285 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    237.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    639.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    693 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1074 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 119 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kb. 1 literes edényt harmadáig töltsünk meg rizzsel, majd csap alatt lassan folyassunk rá vizet, és közben a kezünkkel óvatosan kevergessük a rizst, majd öntsük le róla a vizet. Ezt addig ismételjük, amíg a víz tiszta nem lesz (4-5 öblítés).
  2. Töltsük fel vízzel az edényt a kétharmadáig, tehát a rizshez képest nagyjából kétszeres mennyiségű legyen, amit az ujjunk belemélyesztésével ellenőrizhetünk.
  3. Hagyjuk benne ázni a rizst 20-30 percig.
  4. Ezután gyújtsuk be alá, és nagy lángon, forrásig melegítsük.
  5. A forráspontot elérve állítsuk minimálisra a lángot, fedjük le az edényt, és így forraljuk 10 percig.
  6. 10 perc után oltsuk el a lángot, és fedő alatt pihentessük még 5 percig.
  7. Az így elkészített rizs, mivel kissé tapadós, gond nélkül fogyasztható pálcikával. Ha esetleg maradna belőle, akkor tedd hűtőszekrénybe, mert másnap remek rizses egytálétel, pirított rizs készíthető belőle, illetve lefedve 1-2 ek víz hozzáadásával mikrosütőben (max. teljesítménnyel 3-4 perc alatt) tökéletesen felfrissíthető.
  • Elkészítettem: 1000 alkalommal
  • Receptkönyvben: 89
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 47
  • Össznézettség: 33423
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 16.

Ajánló

Bármilyen ázsiai étel mellé ajánlott. Könnyedén fogyasztható pálcikával.

Receptkategóriák

Egy ázsiai számára egy csésze gőzölgő, illatozó rizs ugyanolyan csábító és étvágygerjesztő, mint egy európai számára a frissen sült pékáru vagy kenyér illata és látványa. Sok ázsiai nyelven a "főtt rizs" kifejezés magát az "étel" szót is jelenti. Ázsiában a rizst sokszor csak önmagában fogyasztják vagy minimális fűszerezéssel -mint pl. a képen látható furikake-, illetve nagyon egyszerű feltétekkel, savanyúsággal. Persze szinte minden hagyományos -nem tésztás jellegű- ázsiai étel mellé is ezt tálalják leggyakrabban. A pálcikával történő fogyasztáshoz kissé tapadósnak kell lennie a végterméknek, pont ezért nem mindegy, hogyan készítjük el. Ezzel a módszerrel nekünk közel 100%-ban jól sikerül, tehát különálló, de tapadós és rugalmas rizsszemeket kapunk, és nem kell hozzá rizsfőzőgép sem. A Magyarországon kapható rizsek minősége viszont nagyon ingadozó, ezért ha valami már bejött, ne cserélgessük sűrűn!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!