r
Nosalty Logó

Szilveszteri mustáros lencsefőzelék

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Éva-Anyóca
Szilveszteri mustáros lencsefőzelék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A főzelékhez

A tálaláshoz

Összesen 719 kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A főzelékhez

A tálaláshoz

Összesen 5753 kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A főzelékhez

A tálaláshoz

Összesen 98 kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.5 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1423.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    310 mg
  • Nátrium
    784 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    530.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    352 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 719 kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    244.4 g

Zsír

  • Összesen
    235.3 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    298 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11386.1 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    1840 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    537 mg
  • Foszfor
    2478 mg
  • Nátrium
    6270 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    673.6 g
  • Cukor
    134 mg
  • Élelmi rost
    76 mg

VÍZ

  • Összesen
    4240.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    638 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2815 micro
  • Kolin:
    682 mg
  • Retinol - A vitamin:
    611 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 5753 kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    193.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 98 kcal

Hozzávalók

A főzelékhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A főzelékhez

  1. A lencsét kiválogatjuk, többször átmossuk tiszta vízben. Beletesszük egy nagy fazékba (kb.: 6 literes), teszünk bele két vöröshagymát (az utolsó héja rajta marad), a megpucolt fokhagymákat, babérleveleket, bőven felöntjük vízzel és feltesszük főni közepes lángon, fedő alatt.
  2. Kis lábasban az olajat felhevítjük, a lisztet világos aranybarnára pirítjuk, és hagyjuk kihűlni.
  3. Kis lábasba öntjük a cukrot, és a legvégéig várunk vele, hogy elkészítsük.
  4. Megkóstoljuk a főzeléket, és ha (kb. 40 perc után) megkóstolva kész, beletesszük a több darabra vágott kolbászt, a sót és borsot ízlés szerint, kiszedjük a fokhagymát és a vöröshagymát belőle, főzzük még kb 10-15 percig.
  5. A cukor alá gyújtunk, keverés mellett karamellizáljuk.
  6. Ezalatt a tejfölt és a tejet elkeverjük simára, majd belekeverjük a mustárt, azzal is simára dolgozzuk.
  7. A rántást ezzel a tejfeles-mustáros-tejes keverékkel felöntve alaposan eldolgozzuk, és sűrű szitán a tűzről levett főzelékbe öntjük, majd visszatéve a tűzre, nagy lángra véve, keverés mellett felforraljuk. Ha kész (kóstoljuk, még ízesíthetjük), beleöntjük a karamellt, (forró, ezért óvatosan) belecsurgatva a főzelékbe (vagy a rántásba magába) elkeverjük, kikapcsoljuk.
  8. Tálalhatjuk tejfellel, fehér kenyérrel vagy magában.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 158
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 102121
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 03.

Ajánló

Magában, -vagy tejföllel és friss kenyérrel tálalva. Sült húst adjunk mellé, oldalast, ki mit szeret. Mindenki annyi mustárt, tejfelt, karamellizált cukrot használjon,amennyit szeret, amilyen a családja ízlése. :-) Viszont a két csomag  bébi lencse kell :-)))

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilveszteri mustáros lencsefőzelék
Éva-Anyóca 350 recept

Úgy döntöttem, miután az aprószemű, (bébi) , ámde hagyományos lencsét megláttam a boltban, hogy vagy valamilyen lencsesaláta lesz szilveszterkor, vagy "egyszerű" sima főzelék. Annyira guszta kis szemű lencse volt.:-)) Nem lesz se korhelyleves, se más bonyolultabb és laktatóbb étel belőle: legyen ez az étel a sima saláta, vagy főzelék. Más étkeket , sülteket is szerettem volna sütni , főzni szilveszterre. Megszavazták a lencsefőzeléket a családban. Örültem neki.:-))) Férjem édesanyjának elmeséltük, hogy főzelék lesz szilveszterkor. Ekkor fura tanácsot adott,- amit ő is most kapott,- ezért kipróbálja, ő is így fogja főzni: mustárral!! Mustárral a lencsefőzeléket? Ecet helyett mustárral bolondítani az ízét? Még soha nem hallottam, hogy ne ecettel, hanem mustárral tegyem pikánssá az ízét, és ráadásul ami a lényeg, azért, hogy a felfúvódást is elkerülhessük. :-)))) Nem utolsó szempont. :-)) Megkérdeztem Olaszné Ancit, ( aki a NoSalty-n szakácstársunk , és kedves barátot leltem személyében :-o  ), mit szól hozzá, nekem fura egy ötletnek tűnik, - de mondta: mustáros-tejfölös ízvilággal főzi a lencsefőzeléket ő is, sőt, hogy még ízletesebbé tegye, karamellizált cukorral ízesíti ezt a mustáros-tejfölös rántást.Miután én , a vadast majonézzel és karamellizált cukorral készítem,(anyósomtól tanulva ezt is), már nem is meditáltam oly sokat. :-)) Fejest ugrottam a dologba, lesz ami lesz alapon: megcsináltam! Fantasztikus lett, a színe is szép lett, az íze meg nagyon finom, a harmadik tányér után tudott mindenki leállni a családban, és ehhez még kenyér se kellett. :-)) Ettünk belőle szilveszterkor és másnap, január elsején is.:-))) Köszönöm az ötletet: anyósomnak, és Olaszné Ancinak! :-)) Ízlett , én máskor is így fogom főzni! :-) Mivel az Óévet ezzel fejeztük be, és az Új évet ezzel kezdtük, csak reménykedni merek, hogy idén pénz áll majd a házhoz!! :-)) Nagyon ránk férne!! :-))  

Hozzávalók

A főzelékhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?