r
Nosalty Logó

Szalontüdő zsemlegombóccal 2. - vaddisznó húsából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Mártika és Feri
Szalontüdő zsemlegombóccal 2. - vaddisznó húsából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 477 kcal
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1912 kcal
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 108 kcal
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    658.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    366 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    311 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    509 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1858 micro
  • β-karotin
    4444 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 477 kcal
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    176.6 g

Zsír

  • Összesen
    89.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2632.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    511 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    1462 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1243.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2035 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    136 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    7433 micro
  • β-karotin
    17777 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    591 micro
Összesen 1912 kcal
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    426 micro
  • β-karotin
    1018 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 108 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megtisztítjuk a gyökérzöldségeket, majd a répát karikára, a zellert kis csíkokra vágjuk.
  2. A nyers tüdőről letisztítjuk a hörgőket, hártyákat, a veséről és a szívről a hártyákat és a zsírt, majd megmossuk, lecsöpögtetjük. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi a tüdőt, a szívet és a vesét, babérlevéllel, kakukkfűvel, fekete borssal, borókabogyóval, egy kis ecettel, sóval és a karikára, apróra vágott gyökérzöldséggel lassú tűzön puhára főzzük.
  3. Ha megfőtt, és lehűlt, a tüdőt, a szívet és vesét vegyük ki a főzővízből, és a tüdőből a hörgőket, a szívből az ereket eltávolítjuk, majd vágjuk vékony szeletekre.
  4. Közben a hagymát finomra vágjuk, a citrom héját lereszeljük, az uborkát apróra metéljük.
  5. Rántást készítünk. A forró étolajon világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk egy evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban.
  6. A tűzről félrehúzva felöntjük a tüdő főzőlevével (kb. 1 l) kevergetve sima mártássá főzzük, és átszűrjük.
  7. Citromlével, citromhéjjal és mustárral pikánsra ízesítjük. Ha szükséges sóval, őrölt borssal ízesítjük. Jól kiforraljuk (kb. 20 perc), végül elkeverjük benne a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk.
  8. Zsemlegombóccal tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 50147
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 05.

Ajánló

Kísérő ital: sör. Magyar Elek: ”szeretik a vendéglősök, mert fűszeres és savanykás jellegénél fogva, erősen kívánja a sört, miért is a publikumot könnyen meggondolatlan költekezésre csábítja.”  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szalontüdő zsemlegombóccal 2. - vaddisznó húsából
Mártika és Feri 107 recept

Tízóraira és előételnek, önálló vacsorafogásnak is alkalmas a savanyú tüdő. A jó „pájsli pörköltnek” az a titka, hogy addig kell főzni, amíg a tüdődarabok elsüllyednek, s az egyes alkotórészek és a szaft íze már nem különbözik egymástól. Kissé munkaigényes, olcsó és nagyon finom. Érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek