r
Nosalty Logó

Szalontüdő tésztával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Szalontüdő tésztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 724 kcal
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4347 kcal
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 174 kcal
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    58 g

Zsír

  • Összesen
    40.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    175 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1057.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    649 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    266.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    333 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    2957 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 724 kcal
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    348.2 g

Zsír

  • Összesen
    242.7 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    144 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    64 g
  • Koleszterin
    1049 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6344.5 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    477 mg
  • Kálcium
    453 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    551 mg
  • Foszfor
    3894 mg
  • Nátrium
    917 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    184.9 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1601.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2000 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    315 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    96 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    959 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    7428 micro
  • β-karotin
    17742 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    721 micro
Összesen 4347 kcal
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    296 micro
  • β-karotin
    707 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 174 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tüdőből a nagy hörgőket kivágjuk, és a megtisztított tüdőt falatnyi darabokra vágjuk. Nem kis munka, de megéri.
  2. A szívből kivágjuk a billentyűket, és ezt is kis darabokra szeljük.
  3. Egy nagy lábast vagy fazekat készítünk elő, amibe a tisztított belsőségdarabokat beletesszük.
  4. Felengedjük vízzel (a tüdő a felszínen úszik) és felforraljuk. A keletkező habot szedjük le róla.
  5. He ez megvan, mehet bele a felkarikázott répa, az egyik vöröshagyma egészben, egy fél citrom, 3 db fokhagymagerezd, a babérlevél, só, és 1 ek egész feketebors.
  6. Fedő alatt lassan főzzük 1,5-2 órán át. Másfél óra elteltével kóstoljunk meg egy-egy szív- és tüdőfalatkát, kell-e még puhulnia.
  7. Ha megfőtt, kapcsoljuk le alatta a gázt. Egy szűrő segítségével öntsük le róla az alaplét egy tálba.
  8. Egy másik lábasba (amibe látjuk, hogy bele fog férni az ételünk) kb. 1 dl olajat teszünk, és 3-4 ek lisztből rántást készítünk. Tegyünk bele egy evőkanál cukrot is, karamellizáljuk.
  9. Ebbe tegyük bele a másik vöröshagymát és fokhagymagerezdeket felkockázva, hagyjuk kicsit pirulni, reszeljük bele a másik fél citrom héját, és dobjunk rá egy kevés pirospaprikát. Közben ügyeljünk, nehogy odaégjen. Néhány merőkanál alaplevet adjunk hozzá, majd mustárt, a fél citrom levét, őrölt borsot. Jöhet még alaplé, mert közben ugye sűrűsödik a mártásunk. A belsőségek közül válogassuk ki a répát, az is menjen bele a mártásba. Egy botmixer segítségével turmixoljuk össze, kóstoljuk meg, ha kell, akár cukrot is tehetünk még bele, és hagyjuk felforrni. Ekkor jöhet bele a tejföl is. Én jó sok mártással készítettem, de mindenki döntse el maga, hogy mennyit használ fel az alapléből.
  10. A belsőségdarabok ezután belemehetnek, és 4-5 percig forraljuk még együtt.
  11. Főzzünk ki tésztát, és tálaljuk forrón. Ebből a mennyiségből nagy adag lesz, de kiválóan fagyasztható!
  • Receptkönyvben: 124
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 64
  • Össznézettség: 53571
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyerekkoromban sokszor volt a menzán szalontüdő. Akkor nem szerettem. 4-5 éve készített egyik ismerősöm, és akkor megtetszett ez az étel. Aztán néhány napja eszembe jutott, milyen jó volna enni egy jó kis szalontüdőt. Elmentem hát a henteshez, vettem szívet és tüdőt, és már készült is az étel, amihez azért édesanyám segítségét is kértem telefonon keresztül. Így 100 km-ről is nagyszerű segítséget kaptam, isteni lett. Nem kis munka, de ha egyszerre sokat készítünk, akkor bizony le is fagyaszthatjuk. A legjobb talán zsemlegombóccal, de most tésztát főztem ki mellé. Csak ajánlani tudom. Főleg azért is, mert olcsó étel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek