r
Nosalty Logó

Szalontüdő szalvétagombóccal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Szalontüdő szalvétagombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Összesen 718 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Összesen 2870 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Összesen 119 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    673 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2086.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    715 mg
  • Nátrium
    968 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    387.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    522 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    133 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    1857 micro
  • β-karotin
    4713 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    605 micro
Összesen 718 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    215.5 g

Zsír

  • Összesen
    78.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    2690 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8344.5 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    279 mg
  • Kálcium
    761 mg
  • Vas
    133 mg
  • Magnézium
    403 mg
  • Foszfor
    2860 mg
  • Nátrium
    3870 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    316 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1550.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2087 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    34 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    197 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    530 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    593 micro
  • Kolin:
    419 mg
  • Retinol - A vitamin:
    207 micro
  • α-karotin
    7430 micro
  • β-karotin
    18851 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    2419 micro
Összesen 2870 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    347.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    309 micro
  • β-karotin
    785 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 119 kcal

Hozzávalók

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Elkészítés

Szalontüdő

  1. A tüdőt, szívet megtisztítjuk, ne legyen rajta semmilyen felesleges zsír, porc, stb. Alaposan átmossuk, feltesszük főzni sós vízben. (Én, amikor már főtt egy negyed órája, leöntöttem róla a vizet, megmostam a szívet és a tüdőt, kisikáltam a fazekat , hogy ne maradjon rajta véres hab sehol.) A fűszerekkel, hagymával, fokhagymával feltesszük főzni, és kb. 1 óra múlva hozzáadjuk a zöldségeket is.
  2. Ha megpuhultak a belsőségek, félretesszük hűlni, majd felszeleteljük keskeny csíkokra.
  3. Egy lábasban egy kanál kacsazsíron megpárolunk egy felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a cukrot, pirítjuk egy kicsit, míg karamelizálódik.
  4. A zöldségeket összeturmixoljuk, hozzáadjuk a megpirított hagymához, hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét és reszelt héját, felengedjük a húslevessel szósz állagúra. Beletesszük a felszeletelt belsőséget is, és néhány percig forraljuk.

Szalvétagombóc

  1. A szikkadt kalácsról levágjuk a héját, és kb. 1x1 cm-es kockákra szeljük, sütőben aranybarnára pirítjuk.
  2. A tejből, tojásból, lisztből nokedlitészta sűrűségű masszát keverünk, amit sózunk, borsozunk, beleaprítunk fél csokor petrezselymet. Ebbe forgatjuk a megpirult kalácskockákat.
  3. A tésztát fóliára halmozzuk, a fóliát feltekerjük, hengert formálunk belőle, és gőzben 30-40 perc alatt megpároljuk.
  4. A megpárolt zsemle hengert elvágjuk kb. 10 cm-es darabokra, és egy kanál felforrósított vajon minden oldalát roppanósra sütjük.
  5. A tányéron a szalontüdő közepére állítva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x30
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 16138
  • Feltöltés dátuma: 2015. május 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szalontüdő szalvétagombóccal
Évi néni 1830 recept

Gyermekkorom kedvenc fogása ez, amiből hihetetlen mennyiséget tudtam elfogyasztani. Persze akkor megfelelt a mirelit is. Most viszont olyan elvakultan láttam neki, hogy a szalvétagombóchoz való sós kalácsot is én sütöttem meg, kifejezetten ehhez az ételhez.

Hozzávalók

Szalontüdő

Szalvétagombóc

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!