r
Nosalty Logó

Svéd húsgolyók barnamártásban

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
8zsuzsa8
Svéd húsgolyók barnamártásban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 615 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 2455 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 161 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.3 g

Zsír

  • Összesen
    39.6 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    194 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1340.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    398 mg
  • Nátrium
    707 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    186.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    242 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    238 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 615 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    133.1 g

Zsír

  • Összesen
    158.2 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    775 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5361.2 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    530 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    1592 mg
  • Nátrium
    2829 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    745.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    969 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    89 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    617 mg
  • Retinol - A vitamin:
    951 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    219 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 2455 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    185 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 161 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst nagyon finomra daráljuk.
  2. A nagyon apróra vágott hagymát kevés vajon megfuttatjuk.
  3. A tojást felütjük egy tálba, kissé felverjük, beleöntjük a tejszín felét.
  4. A tojásos-tejszínes keverékbe tesszük a zsemlemorzsát, összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk.
  5. A darált húshoz adjuk a hagymát, összekeverjük a zsemlemorzsás-tejszínes-tojásos keverékkel. Sóval, őrölt borssal, kevés őrölt szegfűborssal ízesítjük.
  6. Jól öszegyúrjuk, majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk.
  7. A vajat felforrósítjuk (vigyázzunk, ne égjen meg!) és a golyókat több részletben rázogatva, forgatgatva aranybarnára sütjük.
  8. Elkészítjük a használati útmutató szerint a barnamártást: 1 dl víz és 1 dl tejszín keverékében elkeverjük a tasak tartalmát, folyamatosan kevergetve felforraljuk.
  9. Hajában főtt krumplival, kevés áfonyalekváral tálaljuk a barnamártással leöntött húsgolyókat.
  • Receptkönyvben: 190
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 26621
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 07.

Ajánló

Az eredeti recepten kicsit változtattam: darált pulykacombot vettem hozzá. Lusta voltam a húsdarálót elővenni, ezért a kész keveréket merülő mixelővel kicsit megdolgoztam. A golyók kisütése után finom fűszeres vaj maradt vissza, ezt beleöntöttem a barnamártásba. Hagyományosan egész főtt krumplival tálalják, nálunk sokan sült krumplit kérnek hozzá - ízlés kérdése.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Svéd húsgolyók barnamártásban
8zsuzsa8 210 recept

Aki már járt az Ikeában, és evett svéd húsgombócokat, nem felejti az ízét. Sokan a húsgolyók kedvéért járnak az Ikeába. Hozzánk nincs közel Ikea áruház, viszont a húsgolyókat szeretjük, ezért többféleképp próbálkoztunk az elkészítésével. A barnamártással nincs gond, kapható az Ikeában a pénztárak után van egy kis bolt. Vörös áfonya lekvárt is ott lehet beszerezni. Méregdrágán árulnak 1 kilós zacskóban gyorsfagyasztott húsgolyókat is, de az ára miatt ezt az ötletet mellőztük. Idén nyáron jártunk Norvégiában - ahol ugyanezt az ételt "norvég húsgolyónak" hívják. Szerintük a svédek csak ellopták a receptet... Na itt végre megismertem az eredeti elkészítési módot. Itthon azonnal kipróbáltuk, és nagyon finom lett.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!