r
Nosalty Logó

Sonkás tészta Zolitól

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Zoli
Sonkás tészta Zolitól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 21% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 955 kcal
  • 21% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 7637 kcal
  • 21% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 222 kcal
  • 21% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.7 g

Zsír

  • Összesen
    31.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3426.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    83 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    2820 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    302 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 955 kcal
  • 21% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    453.9 g

Zsír

  • Összesen
    248.9 g
  • Telített zsírsav
    106 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    486 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27412.3 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    662 mg
  • Kálcium
    1021 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    610 mg
  • Foszfor
    2498 mg
  • Nátrium
    22559 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    783.7 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    683.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    992 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2418 micro
  • Kolin:
    312 mg
  • Retinol - A vitamin:
    968 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    212 micro
Összesen 7637 kcal
  • 21% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    799.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    658 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 222 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A maradék sonkát kétszer ledaráljuk. Érdemes az összes maradék szalonnás részt is ledarálni, mert nem lesz száraz a darált sonka. Összekeverjük a tejföl kb. kétharmadával. A többi tejfölt a sütés előtt kenjük majd a tésztára.
  2. Nagy fazékban vizet teszünk fel forrni a tésztafőzéshez. A fazék méretétől függően kifőzzük és lecsöpögtetjük. A főzés előtt a forró vízbe egy kis mangalica zsírt teszünk, hogy ne ragadjon össze a tészta.
  3. Összekeverjük a kifőtt tésztát a tejfölös sonka keverékkel, és egy magasabb falú tepsibe tesszük. Rákenjük a maradék tejfölt, és sütőbe tesszük. Száznyolcvan fokon aranybarnára pirítjuk. Tálaláskor savanyúságot adunk hozzá.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3008
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 13.

Ajánló

Egyáltalán nem diétás étel, de nagyon finom. Főképp a sült - ropogós része fogy el először.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A húsvéti eszem - iszom,  a negyven napos böjt leteltével, Krisztus Urunk feltámadása után kezdődött. Ám az ember gyomra nem feneketlen zsák, hogy az elkészített sok finomságot maradék nélkül el tudja tüntetni. Ezért az ünnep elmúltával komoly feladat volt a maradék ételeknek új értelmezést adva, mindet elfogyasztani. Először a sok főtt tojáson volt a sor.  A legtovább eltartható maradék a sonka volt. Főképpen, hogy eleink nem főzték meg a füstölt sonkát, mint mi ma, hanem füstölten fogyasztották el. A füstölt sonka főzése csak az utóbbi néhány évtizedben terjedt el, amikor a tömeggyártás miatt igazán jó és hagyományosan pácolt - füstöl sonkát már nem nagyon lehetett kapni. Helyette a ki tudja miből készített kötözött, füstölt - főtt sonkák tömege lepte el a multikat.                                                                                                                                          No de vissza a sonkás tésztához. Eleink a húsos sódarcsontot a maradék sonkával kifőzték. A csontról az összes húst levagdosták és mindet apróra felkockázták. A csuszatésztát kifőzték és összekeverték a felkockázott sonkával és jóféle házi tejföllel. Tepsibe téve berakták a kemencébe és egy kicsit megpirították, majd jóízűen elfogyasztották. Bizony ez egyáltalán nem volt diétás étel, de a paraszti munkához az embereknek mindig sok energiára volt szükségük. Az általam beküldött recept elkészítéséhez igénybe vesszük a modern konyhatechnikát is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek