r
Nosalty Logó

Somlói galuska - majdnem az eredeti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Somlói galuska - majdnem az eredeti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Összesen 606 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Összesen 7291 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Összesen 235 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    602 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    257 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.1 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    266 micro
Összesen 606 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    160.8 g

Zsír

  • Összesen
    353.2 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    2944 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7224.4 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    1646 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    987 mg
  • Foszfor
    3082 mg
  • Nátrium
    1158 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    841.6 g
  • Cukor
    598 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    1150.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2124 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    624 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    568 micro
  • Kolin:
    2105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2090 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    368 micro
  • β-crypt
    73 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3189 micro
Összesen 7291 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 235 Kcal

Hozzávalók

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Elkészítés

A sima piskótához

  1. A mazsolát rumba áztatjuk, a dió 2/3-át ledaráljuk, 1/3-át durvára vágjuk.
  2. Utána megsütjük a piskótákat, egyenként. A simához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipetnyi sóval, kézi habverő segítségével kemény habbá verjük. Ha kemény, belekeverjük a porcukrot, és pár percig dolgozunk rajta, amíg szép fényes nem lesz.
  3. Akkor hozzáadjuk a sárgáját (ha jól dolgoztunk, megáll a kemény habon) és azzal is eldolgozzuk.
  4. Ha kész, eltesszük a habverőt, és a tojásos hab tetejére szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a sütőport. Lukas közepű fakanállal elkeverjük, óvatosan, hogy a hab össze nem törjön.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Nem kell nagyon magasnak lennie, a lényeg, hogy nagyon könnyű legyen!
  6. Kivesszük a tepsiből, lehúzzuk a papírt róla, és rácson kihűtjük.
  7. Ugyanígy készítjük el a másik két piskótát is. A kakaóshoz a kakaót, a dióshoz a diót mindig a liszttel együtt keverjük a felvert tojásokhoz.
  8. Ha a piskóták készen vannak, elkészítjük a szirupot: a hozzávalókat összekeverjük, és kis lábosban pár perc alatt összeforraljuk. (Ha takarékosak szeretnénk lenni, a mazsolát már kicsavarhatjuk, és akkor azt a rumot használhatjuk az öntethez. ha kész, félretesszük hűlni.
  9. Elkészítjük a vaníliakrémet: a tejet felforraljuk egy-két körömnyi citromhéj darabkával, és a vaníliával, majd langyosra hűtjük.
  10. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a liszttel, és kézi habverővel habosra keverjük.
  11. A kihűlt tejet folyamatos keverés mellet a tojásos masszához öntjük, és kis lángon sűrűre főzzük. A zselatint egy fél deci majdnem forró (de még véletlenül sem forrásban lévő) vízben elkeverjük, és a krémhez adjuk. Hagyjuk, míg langyosra hűl.
  12. Mikor a krém langyosra hűlt, elkezdjük az összeállítást. Egy tálba tesszük az egyik piskótát (tetszőleges, hogy melyikkel kezdünk) és egy ecsetet a szirupba mártva jó alaposan átkenjük vele az egész piskótalapot. Nem szabad, hogy elázzon, de ha nem kenjük meg eléggé, száraz lesz.
  13. Ráöntjük a vaníliakrém felét, egyenletesre igazítjuk rajta, megszórjuk először darált, majd a durvára tört dióval, és a mazsolával.
  14. Rátesszük a második lapot, és ugyanezt elismételjük. A harmadik, utolsó lapot szintén lekenjük a sziruppal, majd elkenjük rajta a baracklekvárt, és megszórjuk kakaóval.
  15. 24 órára hűtőbe tesszük (és ez a legnehezebb rész.)
  16. Tálalás előtt megfőzzük a csokikrémet: a csokit összetörjük, rászórjuk a kakaót és a porcukrot, majd ráöntjük a vizet és a rumot, és összefőzzük. Ha valakinek túl sűrű lenne, kis vízzel hígítható.
  17. A tejszínt kemény habbá verjük, vagy habszifonba töltjük.
  18. A kész somlóit elővesszük a hűtőből, kanállal galuskákat szaggatunk belőle, desszertes tányérra halmozzuk, leöntjük csokival, és tejszínhabbal díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40x10
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1222
  • Tegnapi nézettség: 111
  • 7 napos nézettség: 813
  • Össznézettség: 348976
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hát kérem. Az van, hogy imádom a somlói galuskát. Minden egyes kis részét - a sziruppal kényeztetett puha piskótát, a lekvárdarabokat, a sűrű, édes vaníliakrémet, a titkon megbújó dió és mazsola darabokat, a meleg csokiöntetet, a fényes, fehér tejszínhabot. Ja, mert hogy ezek a somlói "alkotóelemei". Ahol valamelyik hiányzik, az is biztos finom, csak nem somlói. Az a szomorú tapasztalatom, hogy dacára annak, hogy két éve az ország kedvenc desszertje lett, manapság nehezebb az igazi somlóival összefutni, mint Bruce Willissel, és nem csak azért, mert ő most itt forgat. A cukrászdák, "magyaros" éttermek előszeretettel nevezik somlóinak az összetépkedett piskótát mű csokipudinggal és flakonos tejszínhabbal. Sokan meg sem próbálkoznak vele, mert "akkora macera". Az biza. Egy mikrós sütihez képest mindenképp. Úgyhogy most a somlói védelmében kijelentem (és vállalom is) hogy a somlói elkészítésének egyetlen igazán nehéz pontja van, mégpedig a 24 órás "összeérési idő". A többi csak kicsit időigényes. De ha valaki egyszer elkészíti az igazit - vagy majdnem igazit - és azt mondja, hogy nem ért meg két órát az életéből, attól személyesen kérek bocsánatot.  És hogy miért csak majdnem eredeti? Mert alkotójának családja nem adja ki az eredeti receptet - így csak nagyon közelíteni tudunk. A somló egyébként nem túl öreg darab, 1958-ban, a brüsszeli világkiállításra született, Szőcs Béla cukrászmester édes gyermekeként. És ha már valaki egy világkiállításra készül, kijár neki, hogy legalább egyszer szenteljünk két órát az elkészítésének. :)

Hozzávalók

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek