r
Nosalty Logó

Sertéssült tárcsalevélben

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Zoli
Sertéssült tárcsalevélben
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
grill
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A húshoz

A pácoláshoz

A sütéshez

Összesen 1307 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A húshoz

A pácoláshoz

A sütéshez

Összesen 15681 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A húshoz

A pácoláshoz

A sütéshez

Összesen 196 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.8 g

Zsír

  • Összesen
    109.1 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    33353.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    592 mg
  • Nátrium
    32490 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    326.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    75 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    208 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 1307 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    573.5 g

Zsír

  • Összesen
    1309.2 g
  • Telített zsírsav
    253 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    589 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    390 g
  • Koleszterin
    1860 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    400244.5 g
  • Cink
    101 mg
  • Szelén
    814 mg
  • Kálcium
    1116 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    1159 mg
  • Foszfor
    7101 mg
  • Nátrium
    389886 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    414.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    3917.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    22 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    391 mg
  • C vitamin:
    460 mg
  • D vitamin:
    900 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    18 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    152 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    342 micro
  • Kolin:
    2491 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    254 micro
Összesen 15681 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4986.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    4857 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 196 kcal

Hozzávalók

A húshoz

  • 3 kg sertéstarja (szeletelt v. sertéslapocka)
  • 3 kg burgonya (szezonban galambtojás nagyságú új, ez a legfinomabb)
  • 100 dkg (asztali az újburgonya tisztításához)
  • ízlés szerint

A pácoláshoz

A sütéshez

Elkészítés

A húshoz

  1. A hússzeleteket mindkét oldalán besózzuk és félretesszük.
  2. A fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymapréssel szétzúzzuk.
  3. Összekeverjük a mustárt, a borsot, a kipréselt fokhagymát az olajjal.
  4. A hússzeletek mindkét oldalát bekenjük a páccal, egy üvegtálba egymásra halmozzuk, és az esetleg kimaradt pácot ráöntjük.
  5. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Sürgős esetben is legalább 4 óra pácolás kell.
  6. Az újburgonyát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd olyan tálba rakjuk, amit nem mar meg a só, és asztali sóval alaposan megszórjuk.
  7. Időnként rázogatva megforgatjuk, és kb. fél óra elteltével megtisztítjuk. A munkálathoz érdemes gumikesztyűt használni, mert a só marja a bőrt, a burgonya pedig befogja.
  8. A sütésnél a tárcsa méretétől függ a betöltendő olaj mennyisége. Egy 60cm átmérőjű tárcsába 0,5l olaj szükséges.
  9. A tárcsalevélben felhevítjük az olajat, a hússzeleteket a forró olajba mártjuk, így nem fog ráragadni a tárcsalevélre. Megfordításkor is mindig bemártjuk a forró olajba a húsokat.
  10. A tárcsalevél közepén a forró olajban az újburgonyát aranybarnára sütjük. Természetesen másféle körettel is elkészíthető.
  11. Friss salátával együtt tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 55
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 7232
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 20.

Ajánló

Kerti partihoz kiváló eszköz. Mindenféle zölségek, panírozott húsok, halak szabadban történő sütésére kiváló eszköz. Ellenjavalat: a sok kisgyerek.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A tárcsalevél egy mezőgazdasági talajművelőgép, a tárcsás borona szerszáma, ami a földben a használat során erősen kopik. Maga az eszköz gépi kovácsolással készül, majd edzéssel keményítik. A használat közben az erős súrlódás tükörfényessé koptatja. Gasztronómiai felhasználása az 1980-as évektől kezdődik. A nagyteljesítményű gépeknél általában évente cserélik a tárcsaleveleket.  Valószínűleg egy gépműhelyben egy kreatív szerelő  kezdett először a lánghegesztő pisztollyal  felhevített tárcsalevélben szalonnát sütni. Ezután az addig ócskavasként kezelt kopott szerszámok új életet kezdtek és komoly csereértéket képviseltek. Az én tárcsám némi rábeszélés és egy üveg pálinka átadása után került birtokomba. A tárcselevél közepén lévő négyszögletes nyílást behegesztettem, a mozgatás és tárolás megkönnyítésére fület is kapott.  Rendsodrógép kerékfelnijéból készítettem tűzteret, amelynek három állítható magasságú lába van. Erre rakom rá a tárcsalevelet. Ma már a nagy barkácsáruházakban, vagy  vásárokban különféle kialakításban vásárolhatóak az  utángyártott, nem  igazi tárcsák. Azonban ezek sütögetésre éppen úgy megfelelnek, mint az igaziak. Tisztításuk a bográcshoz hasonlóan homokkal súrolással történik. A tiszítás után a rozsdásodás ellen be kell zsírozni vagy olajozni.

Hozzávalók

A húshoz

A pácoláshoz

A sütéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek