r
Nosalty Logó

Sertésfonat vincellér módra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Sertésfonat vincellér módra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

Összesen 758 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

Összesen 1512 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

Összesen 153 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64 g

Zsír

  • Összesen
    40.6 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    271 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1213 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    789 mg
  • Nátrium
    175 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    362.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 758 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128 g

Zsír

  • Összesen
    81.1 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    542 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2426 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    186 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    1579 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.3 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    724.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    450 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    516 mg
  • Retinol - A vitamin:
    439 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    140 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 1512 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

Elkészítés

A sertésfonathoz

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul-felül sütés).
  2. A húst lehártyázzuk, majd, ha nagyobb méretű a sertésszűz, hosszában és keresztben is kettévágjuk, azaz 4 darabba. (Ha kisebb, akkor nem kell.)
  3. A húsdarabokat 3 csíkra vágjuk úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem felül kihagyunk kb. 1 cm-t, majd hármas fonással összefonjuk, a végüket hústűvel rögzítjük. Sózzuk-borsozzuk.
  4. Egy olyan serpenyőben, amit sütőben is lehet használni, felhevítjük a vajat és az olajat, majd a húsokat mindkét oldalukon "megkapatjuk", 2-3 perc alatt.
  5. Megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerrel. (Azért nem tanácsos előtte, mivel frissek a fűszerek, ígykönnyen megéghetnek a zsiradékban.)
  6. Aláöntjük a bő fél deci (inkább 7 cent) fehérbort, nagy lángon kiforraljuk, majd lefedve (fedő vagy fólia) sütőbe tesszük 15 percre, közben a pecsenyelével időnként meglocsoljuk. Ezután meleg helyen tartjuk (pl. a kikapcsolt sütőben, sütőajtót kinyitva.) Figyelem, 15 percnél tovább semmiképp se süssük, mert tutira cipőtalp lesz. A sertsészűz úgy finom, ha szaftos. Mialatt a hús sül, elkészítjük a mártást és a konyakos szőlőt, így kb. egyszerre készülünk el.
  7. A mártás készítése:
  8. Egy lábosban a vajat és a cukrot barnulásig hevítjük, majd a tűzről levonva hozzáadjuk a borecetet és a bort (vigyázat, serceg, ne hajoljunk felé!) egy kanálnyit a pecsenyeléből és a tűzre visszatéve a felére beforraljuk, míg mártás sűrűségű lesz (bevonja a kanál hátát.)
  9. A legvégén hozzáadjuk a tejszínt, épphogy csak kavarunk rajta egyet és a tüzet elzárjuk.
  10. A konyakos szőlő készítése:
  11. A kimagozott szőlőket a konyakkal összeforraljuk (kb. 5 perc), és tálalásig lefedve tartjuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 285
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 30972
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 06.

Ajánló

Készítettem mellé egy kis burgonyapürét is. Sertéscombból vagy karajból is elkészíthető.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyerekkorom nagy kedvence volt a Lajos Mari-Hemző Károly (akik egyébként házastársak, a férj ételfotós) 99 étel 33 színes ételfotóval sorozat, mesekönyv helyett is azt olvasgattam, "nagylány" koromban pedig elkezdtem gyűjteni, mint anya. Valahogy úgy adódott, hogy a húsételes kiadvány címlapján szereplő, nagyon impozáns sertésfonatot soha nem készítettük el az évek alatt, de tegnap pótoltam ezt a hiányosságot. Kár volt eddig várni vele. (A recepten módosítottam kicsit, pl. a bormártásba már az én ötletemre került tejszín, viszont kihagytam a keményítővel történő sűrítést, mert szerintem fölösleges.) Nos, ami pedig a fotót illeti...Vannak kedves ismerőseim, akik a 6. emeletről lógatják ki a tányért :DDDD, ez pedig úgy készült (este) hogy egyikünk tartotta a tányért a konyhaszekrény tetejénél a halogénlámpa alatt, a másikunk fotózta..."Döntsd be kicsit, nagyon árnyékos...jaj, inkább ne döntsd be, mert elfolyik a mártás"-hát kb. így.:) Ez lett a maximum, amit ki lehetett hozni belőle.

Hozzávalók

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek